Universitatea Craiova

Mitrita, descoperit de America

Fotbalistii romani de nivel mediu au esuat pe capete in campionatele straine, insa Mitrita este primul care incearca altceva si are sanse mari de reusita, dupa ce America ii va descoperi prin el pe fotbalistii romani.

Fostul craiovean a devenit primul jucator de fotbal roman aflat in floarea carierei ajuns in Major League Soccer (MLS), un campionat unde americanii incearca sa isi creasta propriile talente concomitent cu interestul fanilor orbiti de NBA, NFL, MLB si alte acronime care noua aici ne spun mai multe sau mai putine.

Nu este insa cazul lui Mitrita, el nu este nici consacrat si nici la final de cariera. Din contra, poate face cariera in SUA. Si poate deschide drumul unor  alti fotbalisti romani in MLS.

SUA, alaturi de Canada, sunt singurele tari cu o economie solida din lume in care poti emigra fara sa porti emblema de „emigrant roman”, cu tot ceea ce aduce acest „statut” la pachet. Pentru americanii si canadienii de rand, romanii sunt europeni si atat, ei nu stiu unde este Parisul, dar unde este Romania. Iar acest lucru nu este un comentariu rautacios, pur si simplu nu ii intereseaza sa fie buni la geografie, ei sunt buni la altele la care noi aici doar visam sa fim buni, cum ar fi la facut bani, la performat la locul de munca, la inceputul unei afaceri in garaj si asa mai departe.

Daca fotbalistii romani de valoare medie au esuat in nisipul arab, in Turcia sau in campionatele din Europa fie ele din Vest sau nu, acest lucru nu se  va intampla cu Mitrita. El, alaturi de clubul Universitatea Craiova, au facut o alegere foarte buna. Mitrita a descoperit America, o tara bazata pe meritocratie, o tara care de-a lungul istoriei, spre deosebire de Uniunea Europeana, si-a triat mereu imigrantii. Si de aici a venit succesul. Mitrita nu face exceptie, el nu va fi triat prin Ellis Island din New York precum un imigrant de rand, dar va vedea acea insula de sus din avion si ar trebui sa stie ca indirect este unul dintre imigrantii acceptati de America.

SUA vine la pachet cu meritorcatie, mai mult decat oricare alta tara. Cine isi vede de treaba in SUA si se pricepe la ceea ce face, va reusi din toate punctele de vedere. Inclusiv cei care se pricep sa puna parchet laminat au reusit in SUA, se plateste cu 120 de dolari pe ora un astfel de meserias. Mitrita va pune „parchet” cu 1,2 milioane de dolari pe sezon.

Un baiat la locul lui, modest si muncitor, el poate fi rapus doar de dorul de casa, acolo departe. Altceva nu ii poate sta in calea catre succes. Daca isi va vedea de treaba si va reusi in MLS, usa americanilor se va deschide catre multi alti fotbalisti romani de valoare medie care pana ieri visau la capatuire in tarile arabe.

SUA vine cu o concurenta neasteptata si mult mai interesanta, de perspectiva.

Și, vorba românului care scrie în romgleză în presa online din România sau chiar și a vânzătorului de la aprozar: Good luck, Mitritza!

onlinesport.ro: Vadim Cușnarencu



Mitrita, descoperit de America