FCSB

Gigi Becali: ”Nu am pariat nimic. A pariat cineva pe răspunderea mea”

După ce a afirmat că a pariat printr-un interpus 20.000 de euro pe partida Nordsjaelland - FCSB din returul Turului 3 preliminar al Conference League, Gigi Becali a încercat să retracteze informația. El a declarat miercuri, în această săptămână, mai mult sau mai puțin același lucru afirmat săptămâna trecută: că nu a pariat el, ci o altă persoană. Ce nu este clar este dacă acea persoană a pariat în nume propriu și cu banii proprii sau dacă Becali i-a oferit banii pentru a miza în numele său.

"Eu spun că am câștigat un miliard ieri, la loto. În viață e ceea ce faci, nu ce zici! Nu există așa ceva. Ei dacă n-au ce face... Păi, tu, că federație, verifică tu prima dată! Că și tu ai calitatea asta. Eu zic ce vreau la televizor, care-i treaba? N-am pariat nimic, a vrut unul să parieze, i-am zis să o facă pe răspunderea mea. Unul de prin Elveția, mi-a spus că vrea să pună, că e cota 7. I-am zis să pună 20.000 de euro, doar nu era mare lucru pentru el. La mintea lui Burleanu, intră și asta. Hai, lasă-mă cu tâmpeniile", a spus Becali pentru postul TV Digisport.

Declarația este neclară, Becali vrea în mod cert să se disculpe despre pariul plasat pe acest meci. El afirmă că nu a pariat el, ceea ce afirmase și săptămâna trecută, dar cineva a dorit să parieze și el i-a spus să o facă pe „răspunderea mea”. Dacă pe „răspunderea mea” înseamnă că Becali a oferit banii, acest lucru echivalează cu a paria printr-un interpus. Dacă „pe răspunderea mea” înseamnă că Becali era sigur de victoria FCSB și a spus acest lucru unui amic pentru a încerca să îl ajute cu un „pont”, teoretic nu are nici o vină, dar nu sună bine oricum ca un patron de club să vorbească despre victoria sa înainte de un meci cu prieteni, pentru a le oferi o sugestie de pariere.

Între timp, Federația Română de Fotbal l-a reclamat la UEFA. Dacă se va ajunge la o anchetă, Becali va trebui să probeze toate cele de mai sus.

El poate să fie găsit vinovat în baza Art. 12 din Regulamentul Integrity of matches and competitions and match-fixing” - Integritatea meciurilor și competițiilor și aranjarea meciurilor. Acesta stipulează că „toate persoanele supuse regulilor și regulamentelor UEFA trebuie să se abțină de la orice comportament care dăunează sau ar putea deteriora integritatea meciurilor și competițiilor și trebuie să coopereze pe deplin cu UEFA în orice moment în eforturile sale de a combate un astfel de comportament".

UEFA detaliază și afirmă că  oricine care participă direct sau indirect la pariuri sau activități similare legate de meciuri de competiție sau care are un interes financiar direct sau indirect în asemenea Activități".

A paria printr-un interpus înseamnă că oferi o sumă de bani unui terț pentru a plasa un pariu pentru tine. Dacă se dovedește că Becali a virat suma de 20.000 acelei persoane, va fi pasibil de Art. 12, dacă nu se dovedește că a virat suma - este nevinovat. 

Săptămâna trecută, Becali spusese că a dorit să se distreze, oferind suma de 20.000 de euro pentru miză unui cunoscut care a plasat pariul pentru el. 

„Am pierdut din 20.000, am pus și un pariu de 20.000. Eu am vorbit cu cineva și mi-a zis că e cotă 7, dacă e calificare, iei de 7 ori mai mult. I-am zis să îmi pună și mie 50.000 de la el. A încercat, a spus că nu poate să pun 50.000, că nu se primește pariul cu suma aceasta și că pot să pun maxim 20.000. Bine că nu a primit 50.000. A pus 20.000 și i-am pierdut. Nu am pariat eu”, a spus Becali pentru Prosport.

Becali a considerat că poate paria pe un meci din cupele europene. „Hai să îți spun când nu ai voie să pariezi, nu ai voie în România, că se consideră că faci aranjamente. Dar, dacă pariezi pe meciuri europene, nu e nicio problemă. Există un aranjament? Nu am voie să pariez? De ce nu e moral, să pariez pe echipa mea? Dacă pariez că pierd, atunci. Dar, dacă pariez să câștig, nu am nicio treabă. De ce nu am voie? Nu am voie să mă distrez? Cum are orice om voie. Trebuie să luăm lucrurile logice. Ăsta este un joc. Nu e o chestiune de patimă. Toate au o logică, dacă fac după aia o obișnuință, da, dar dacă pun 20.000 de euro, e un fleac. A zis după aia că a scăzut cota, era cinci, nu mai era șapte”,  a mai spus patronul vicecampioanei României.



Gigi Becali: ”Nu am pariat nimic. A pariat cineva pe răspunderea mea”