FCSB

Cine deține Stadionul Ghencea? „Are indicativ de cazarmă”

Negocierile dintre FCSB și CSA Steaua pentru ca prima entitate să aibă acces pe Stadionul Ghencea au ridicat o întrebare legitimă, pentru că nimeni nu a explicat: Cine deține Stadionul Ghencea? Ne-am informat și clarificăm mai jos.

Stadionul Ghencea a fost construit de Compania Națională de Investiții (CNI) din bani publici. CNI a primit obiectivul de la Ministerul Apărării Naționale (MApN), care era administrator. După finalizarea stadionului CNI a predat obiectivul înapoi către MApN, proprietarul stadionului construit din bani publici.

Ministerul Apărării a afirmat că "Stadionul Ghencea aparține Unității Militare 02301 București având indicativ de cazarmă, nefiind propriu-zis o cazarmă, acesta fiind un termen administrativ pentru acest gen de obiective. Noul stadion face parte din Complexul Sportiv Steaua, deținut de Clubul Sportiv al Armatei Steaua București". 

După ce a intrat în posesia obiectivului, MApN a acordat către clubul CSA Steaua drept de folosință gratuită a acelui stadion. CSA a devenit astfel administratorul stadionului, conform declarației din 2021 a MApN.

Pe scurt: Stadionul Ghencea a fost construit din bani publici pentru Ministerul Apărării Naționale, care este proprietar și care a cedat dreptul de folosință către clubul CSA Steaua București.

Astfel, din punct de vedere legal, dacă ar vrea să joace pe noul stadion din Ghencea, cei de la FCSB ar trebui să negocieze direct nu cu Ministerul Apărării, ci cu CSA Steaua București. 

CSA Steaua București , ca administrator al noii arene, hotărăște condițiile de închiriere, pe care le implementează în caietul de sarcini. 

Dacă CSA Steaua decide în caietul de sarcini că stadioniul se poate închiria doar persoanelor de sex masculin, cu chelie sau cu freza pe dreapta, așa va fi, nu se discută. Așa cum s-a văzut cu FCSB, clubul CSA Steaua poate bloca și are drept legal în acest sens să închirieze oricui. Dar oricui vrea el.



Cine deține Stadionul Ghencea? „Are indicativ de cazarmă”