Liga 1

Sky Broadcast, detinatorul drepturilor tv ale Ligii 1, va trebui sa isi castige licitatia pentru a transmite partidele din campionat

Liga 1 se pregateste pentru un paradox, cel putin din unele declaratii. Compania Sky Broadcast Limited, compania cea care a cumparat cu 165 de milioane de euro drepturile tv ale Ligii 1 pe cinci sezoane, va trebui sa organizeze o licitatie in cadrul careia sa isi castige dreptul de a si transmite partidele la televizor. De aceea, este greu de crezut ca tot ea va licita pentru a difuza partidele la televizor. Acesta vor ajunge, cel mai probabil, pe alte posturi tv.

La inceputul sapamanii s-a anuntat ca Sky Broadcast a cumparat posturile tv ale lui Arpad Paszkany, Look TV si Transilvania LIVE, pentru a putea "desface" pe ele meciurile de Liga 1 pe care le-a cumparat cu 33,5 de milioane de euro pe an, in perioada 2014-2019.

Numai ca lucrurile nu sunt atat de simple. In mod cert, Sky va trebui sa organizeze licitatia de vanzare a drepturilor, compania malteza fiind doar un intermediar. Ea nu le poate tine in propriul folos, nu este legal fara licitatie.

Complicatia intervine la licitatie. Surse din Consiliul Concurentei au declarat pentru Evenimentul Zilei ca Sky va trebui sa ofere cel mai mare pret pentru a cumpara meciurile pe care vrea sa le transmita. Un lucru putin probabil.

Scenariul in care Sky va trasmite toate meciurile pe fostele statii ale lui Paszkany, asa cum s-a afirmat neoficial zilele trecute, nu este viabil. De ce? Pentru ca este greu de crezut ca dupa ce a platit o suma importanta catre LPF, acum Sky isi va dubla costurile si va mai plati poate inca pe atat, prin Look TV si Transilvania LIVE, ca sa poata da meciurile "pe sticla". O fi Liga 1 pe locul 10 in lume, dar nu face 60 de milioane de euro pe an din drepturi tv. Nu e clar nici daca Sky va vinde drepturile macar ca sa isi scoata cei 33,5 de milioane de euro pe an pe care va trebui sa ii achite la LPF.

Luand declaratiile oficiale ale lui Gino Iorgulescu, meciurile din Liga 1 "vor putea fi vazute de toata lumea pe doua sau trei posturi tv cu audienta generala". Seful LPF a spus ca numele televiziunilor va fi cunoscut pana pe 15 mai. Acest lucru inseamna ca Sjy va vinde catre altii. In cel mai probabil scenariu tot catre societatile de cablu.

Aceste lucruri se vor putea clarifica la licitatie, dar din ce intuieste va fi un subiect fierbinte.



Sky Broadcast, detinatorul drepturilor tv ale Ligii 1, va trebui sa isi castige licitatia pentru a transmite partidele din campionat