Liga 1

Probleme cu VAR-ul la cinci din cele sapte meciuri de pana acum

Sursă foto: FRF.ro

FRF anunta prin intermediul unui comunicat ca au existat mai multe probleme tehnice la meciurile acoperite pana acum de sistemul de arbitraj video.

Desi s-au facut teste pe stadioane, situatia este diferita la momentul meciului. Sunt arene unde infrastructura acestora cedeaza in conditii de solicitare maxima si nu se prezinta in cele mai bune conditii.

Cea mai intalnita problema tehnica intalnita a fost nefunctionalitatea fibrei optice, ceea ce a dus la caderea sistemului de comunicare dintre arbitrii VAR si cei aflati pe teren si la lipsa conexiunii cu ecranul de la marginea terenului.

La Supercupa Romaniei, primul meci disputat cu VAR, au existat momente in care fluctuatiile de tensiune electrica au afectat functionalitatea sistemului.

In ceea ce priveste partida disputata duminica seara, FCSB – U Cluj, cu cateva minute inainte de start, fibra optica de la stadion a cedat. A fost nevoie de aplicarea solutiei de back-up. Astfel, a fost trasa o noua fibra optica care sa asigure conexiunea ecranului de la marginea terenului cu masina VAR. Din acest motiv, sistemul nu a fost perfect functional pe parcursul primei reprize.

Implementarea unui astfel de sistem reprezinta o provocare pentru toti cei implicati, atat pentru arbitri, cat si pentru cei responsabili cu partea tehnica, operatorii video, tehnicienii VAR sau personalul de la stadioane. E nevoie de timp pentru a se regla toate problemele ce pot aparea. Astfel de situatii au fost prezente si in alte campionate, la inceputul implementarii sistemului VAR.

La finalul primei etape, adica si dupa disputarea meciurilor de azi, va avea loc o sedinta de analiza vis-a-vis de de aspectele mentionate pentru a se corecta situatiile aparute, avand in vedere ca in etapa a doua vor exista alte stadioane pe care se vor disputa in premiera meciuri cu VAR.



Probleme cu VAR-ul la cinci din cele sapte meciuri de pana acum