Liga 1

Oferta lui Paszkany pentru drepturile tv: Liga 1 la jumatate din bani

Arpad Paszkany, considerat omul din spatele firmei Intel Sky Broadcast - cea care a primit in cesiune drepturile tv ale Ligii 1 pe cinci ani - nu mai doreste sa achite integral a doua transa din actualul sezon. 

Intel Sky Broadcast (ISB) a platit in 2014 suma de 17 milioane de euro aferenta turului de campionat 2014/2015. Pana pe 31 ianuarie, trebuie sa achite si a doua transa, tot de 17 milioane de euro, pentru retur.

Numai ca in Liga 1 se aude ce omul din spatele ISB in Romania, Arpad Paszkany, nu mai doreste sa plateasca intelegerea. ISB doreste, la nivel neoficial, sa achite doar 8,5 milioane de euro pentru retur.

In cazul in care cluburile din Liga 1 nu accepta, ISB nu mai plateste nimic si iese din contract pierzand doar garantia de 10 milioane de euro depusa in 2014, alaturi de transa amintita de 17 milioane de euro. 

Restul pana la 135 de milioane de euro, valoarea totala a contractului, nu li se va imputa celor de la ISB, contractul cu LPF fiind semnat cu clauze foarte usoare si favorabile care permit companiei reprezentate de Paszkany sa iasa oricand fara daune sau alte sume.

Astfel, cluburile din Liga 1 au doua variante: refuza varianta de jumatate de pret si ies din contract urmand sa se faca o licitatie corecta sau accepta oferta lui Paszkany. Ambele situatii aduc incertitudine. Daca se va face o licitatie este posibil sa se obtina pe un sezon chiar mai putin decat cei 8,5 milioane de euro oferiti acum de ISB pentru o jumatate de campionat. Daca accepta oferta de compromis a lui Paszkany, atunci in sezonul viitor acesta ar putea sa micsoreze din nou suma, urmand aceeasi strategie bolnavicioasa mai departe.

Calcule dezastruoase

ISB nu a reusit sa stranga in prima jumatate de sezon bugetele estimate pentru Ligi 1. Cerand o taxa pentru retransmisia pe cablu a posturilor pe care le detine - Look TV si Look Plus - ISB a adunat in jur de 300.000 de abonati, ceea ce inseamna venituri aproximative de 4 milioane de euro in sase luni.

In conditiile in care sezonul ii costa 34 de milioane de euro pe an, la care se adauga costuri de productie tv la meciuri, suma de 8 milioane de euro pe an adunata din abonamente este infima. 

Cablistii pierd abonati

Insuccesul acestei metode de a cere bani abonatilor pentru Liga 1 este dovedit si de cifrele slabe ale cablistirlor. UPC, cea mai mare societate de cablu care retransmite Liga 1, a pierdut in cele sase luni de colaborare aproximativ 15.000 de abonati. Asta in conditiile in care UPC dorea ca prin aducerea Ligii 1 sa "fure" abonatii de la RCS/RDS, care a decis sa nu retransmita posturile care detin Liga 1.

[news-111399]



Oferta lui Paszkany pentru drepturile tv: Liga 1 la jumatate din bani