FCU 1948

Craiova lui Mititelu' își schimbă, în sfârșit, numele. Renunță la Universitatea, nu și la „U”

Adrian Mititelu s-a agățat ani de zile de numele de „Universitatea”, pentru noua sa echipă din Craiova, câștigat în instanță în anul 2018 de echipa lui Mihai Rotaru. Acum l-a pierdut irevocabil și va renunța la cuvântul „Universitatea”, dar va folosi „U” - de la Universitatea, ceea ce pare mai departe ilegal.

În 2023, după 5 ani de negări, Mititelu este obligat de Curtea de Apel Timișoara, cu verdict irevocabil, să schimbe numele echipei sale Fotbal Club Universitatea 1948. Instanța a considerat că numele și brandul (inclusiv palmares, culori, siglă etc.) Universității Craiova nu îi aparțin, acestea fiind proprietatea clubului Universitatea Craiova deținut de Mihai Rotaru și autorități de stat.

Decizia că Mititelu nu deține brandul oltean a venit încă în 2018, în instanțe inferioare de judecată, dar Mititelu s-a dus până la ultima pentru a încerca să îl obțină. Timp în care a folosit cuvântul „Universitatea” în numele echipei sale, pentru a crea o confuzie majoră printre suporteri.

Mititelu a folosit până în 2023 numele „Fotbal Club Universitatea 1948”. Noi pe site am folosit de o vreme numele FC 1948 pentru clubul său, pentru a nu crea confuzie cu Universitatea Craiova, mai ales că verdictul din 2018 fusese contra lui Mititelu în ceea ce privește proprietatea brandului. 

Astfel, după verdictul din iulie 2023, Mititelu a anunțat că va schimba numele Fotbal Club Universitatea 1948 în FC U 1948 Fotbal Club Craiova. Schimbarea este forțată de decizia irevocabilă a Curții de Apel Timișoara, din iulie 2023. 

Chiar și așa, Mititelu se agață de litera „U”, care este prescurtarea de la „Universitatea”, folosită inclusiv printre suporteri, arătând că nu respectă decizia instanței și nici situația de fapt care indică lipsa oricărei legături dintre el și brandul istoric Universitatea Craiova.

Pe site, noi vom folosi numele FC 1984 pentru echipa lui Mititelu. Orice ar însemna acest 1948.

1948, 1989, prezent

În istoria României, anul 1948 a marcat naționalizarea tuturor băncilor și marilor afaceri de către conducerea comunistă de atunci, un pas important de a pune mâna rapid pe bunurile private și a le îngloba în noul sistem centralizat, uniformizat, cu beneficii și privilegii rezervate doar celor mai înalți oameni din Republica Populară Română pe sistem stalinist, viitoarea Republica Socialistă Română din 1965.

Partidul comunist deținea toate afacerile, tot controlul de la presă la orice prin aparatul de stat represiv, atunci când trebuia și cu cine trebuia. Afacerile erau deghizate în private pentru a putea realiza comerț internațional.

Acest lucru s-a menținut până în anul 1989, atunci când proprietatea și mediul de afaceri au început în România să revină și persoanelor private, antreprenorilor de orice fel.

Din 1989, pentru prima oară după 1948, beneficiile și privilegiile au revenit „la privat”, dar în primul rând celor mai bogați și influenți oameni de afaceri sau politici și urmașilor lor, majoritatea validați din perioada comunistă cînd fuseseră administratori sau acoliți ai sistemelor deținute de statul comunist și cunoscători ai traseelor banilor publici investiți de partid in afaceri de toate tipurile. În timp ce oamenii de rând au avut acces din 1989, pentru prima oară după 1948, din plin acces la libertate cu mezeluri, Coca Cola, mașini BMW, vile și rate la bănci private - ceea ce le-a făcut viața mai bună, nu?

Din 2023, aparatul de control al statului este transferat încet-încet către inteligența artificială, iar oamenii sunt mult mai ușor de urmărit, controlat și manevrat grație deviceiurilor, presei mainstream și rețelelor sociale. Nu se mai folosește forța, ci „alegerea informată” care a început din 2020, când oamenii au putut lege informat între moarte și vaccin.



Craiova lui Mititelu' își schimbă, în sfârșit, numele. Renunță la Universitatea, nu și la „U”