Liga 1

Cum a modificat Curtea de Apel decizia de achitare a Tribunalului Bucuresti

Tirbunalul Bucuresti i-a achitat pe data de 2 aprilie 2012 pe Cristi Borcea, Giovani Gecali, Victor Becali, George Copos, Gigi Netoiu, Gica Popescu, Jean Padureanu si MM Stoica. La urmatoarea instanta, Curtea de Apel, s-au acordat cumulat 31 de ani cu executare din 40 în total. Iata cum au reusit procurorii DNA sa convinga la Curtea de Apel ca Tribunalul a gresit.

George Copos

„Motivele Tribunalului care au justificat achitarea lui Gheorghe Copos, pentru ca «fapta nu exista», sunt incompatibile cu temeiul achitarii, chiar instanta de judecata aratând prin situatia retinuta ca fapta exista. Instanta a preluat toate apararile inculpatului, pe care le-a transformat în motive de achitare, fara a cenzura sustinerile acestuia si fara a analiza toate probele administrate în cauza (declaratiile inculpatilor, declaratiile martorilor, înscrisuri, rapoartele Garzii Financiare, notele explicative)“, scrie DNA în dosar, citat de Evenimentul Zilei.

Mihai Stoica

„Concluziile instantei sunt contradictorii si neconvingatoare deci, pentru ca initial aceasta arata ca transferul (n.r. - fotbalistul Iulian Arhire s-a transferat de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers) s-a realizat pentru 700.000 de dolari, dupa care mentioneaza ca de fapt este de 150.000 de dolari (…). Argumentele instantei sunt confuze si lipsite de precizia si claritatea pe care motivarea unei hotarâri judecatoresti în Uniunea Europeana trebuie sa o îndeplineasca în mod efectiv. Astfel, instanta arata ca inculpatul a semnat procura-contract pentru 700.000 de dolari la data de 15 februarie 1999, dupa care, câteva paragrafe mai jos, arata ca la data depunerii cererii la FRF, la data de 26 martie 1999, acesta nu cunostea despre existenta contractului!”, arata DNA în evz.ro, la fel ca si ceea ce apare mai jos.

Cristi Borcea si Ioan Becali

În ceea ce priveste transferul fotbalistului Cosmin Contra de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, DNA arata ca judecatoarea Geanina Teodorovici ar fi facut mai multe erori. În acet transfer au fost acuzati de înselaciune cu consecinte deosebit de grava Cristi Borcea si Ioan Becali. „Analiza Tribunalului este partinitoare, aceasta având în vedere doar apararile inculpatilor, ignorând probele administrate si interpetând tendentios probatoriul. Cum este posibil ca Tribunalul Bucuresti sa îsi întemeieze achitarea pe aprecierea ca în cauza exista o hotarâre a Consiliului de Adminsitratie Dinamo, din data de 30 iunie 1999, privind transferul pentru 800.000 de dolari, când am dovedit cu probe stiintifice ca acest document este un fals (vezi expertiza IGPR). În mod cu totul suprinzator, dupa trei ani de judecata si aproape patru luni de redactare a sentintei de achitare, instanta de judecata ignora Raportul de constatare tehnico-stiintifica al IGPR, la care nici macar nu se refera.”

Tribunalul a amintit de binefacerile paradiselor fiscale

În cazul transferului lui Ionel Ganea de la Gloria Bistrita la VFB Stuttgart, DNA arata ca Tribunalul nu a coroborat toate probele din doar. În acest transfer erau acuzati Jean Padureanu si Ioan Becali. „Afirmatiile instantei de judecata sunt cu adevarat suprinzatoare, în ceea ce priveste binefacerile firmelor off-shore si ale paradisului fiscal international de afaceri. Apologia acestor instrumente de externalizare a profitului în state în care impozitarea lipseste sau este redusa, nu poate fi primita decât cu serioase rezerve”, arata procurorul anticoruptie.

Nelegale, necredibile si neconvingatoare

Achitarile primite de Cristi Borcea, Ioan si Victor Becali în cazul transferului lui Paul Codrea de la Dinamo Bucuresti la Genoa sunt considerate considerate de nepermis pentru o instanta de judecata de rangul Tribunalului. „Instanta este confuza si contradictorie, achitarea inculpatilor pentru ca fapta nu exista, întrucât nu sunt îndeplinite elemenetele constitutive ale infractiunii. Pentru o instanta de judecata de nivelul unui tribunal, dupa trei ani si patru luni de zile de judecata, semnificatia unui asemenea temei de achitare, nelegal motivate, nu poate fi decât aceea a unei grave erori de judecata, cu consecinta înlaturarii tuturor motivelor de achitare, care sunt astfel nelegale, si deci necredibile si neconvingatoare (…) Este adevarat ceea ce afirma instanta de judecata, incriminator la adresa inclupatilor, pe care însa i-a achitat, în sensul ca sumele de bani au fost virate de firmele off-shore, în contul inculpatilor. Cât priveste afirmatia ca nu s-a dovedit ca sumele de bani proveneau din comiterea de infractiuni, aceasta ramâne o simpla afirmatie, contrazisa de probele dosarului. Daca nu proveneau din aceste transferuri frauduloase, din ce raporturi comerciale ale inculpatilor cu firmele off-shore oare proveneau banii?”, se întreaba, retoric, procurorul anticoruptie.

Misterul firmelor off-shore

Si transferul lui Florin Cernat de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev, în care au fost acuzati Ioan si Victor Becali, nu ar fi fost analizat de Tribunal. „Instanta de judecata refuza sa analizeze probele administrate în cauza, referitor la legatura dovedita a inculpatilor Ioan Becali si Victor Becali cu firma olandeza Phoenix, raporturi probate cu firmele off-shore si legaturile inculpatilor cu acestea din urma. Nicaieri, Tribunalul nu motiveaza de ce a fost necesara interpunearea firmei olandeze în transferuri, în ce temei juridic actionau acestea, ce se întâmpla cu contractele de reprezentare ale lui Becali Ioan, agentul de jucator, cum ajungeau firmele sa cunoasca de transferul jucatorului, virarea sumelor de bani la firmele off -shore din Insulele Virgine Britanice si primirea acestora de catre inculpatii Becali Ioan si Becali Victor, direct sau prin personae interpuse”, se arata în motivele de apel depuse de DNA.

Sursa: evz.ro



Cum a modificat Curtea de Apel decizia de achitare a Tribunalului Bucuresti