Liga 1

Becali scapa de Valiza pe 6 martie

Omul de afaceri Gigi Becali s-a prezentat, miercuri, la Înalta Curte de Casatie si Justitie pentru a participa la ultima sedinta de judecata din dosarul valiza, patronul Stelei amânându-si din acest motiv plecarea în Olanda cu echipa antrenata de Ilie Stan pentru meciul cu Twente din Liga Europa. Sedinta a fost amanata pentru data de 6 martie
La iesirea din sala de judecata, Becali a sustinut ca pe 6 martie va primi un raspuns favorabil din partea judecatorului.

"S-a amanat pentru data de 6 martie, dar nu mai poate fi tensiune. Domnul Pistol, presedintele Comisiei, a spus ca va fi ultima sedinta si a cerut sa se vina cu toate materialele", a afirmat Becali la iesirea din sala.

La termenul de miercuri, avocatii inculpatilor din dosar au expus pledoariile în apararea clientilor lor, la fel cum va a face procurorul anticuptie prezent la sedinta, în sustinerea acuzatiilor.

"Mi-au zis avocatii ca e ultimul (n.r. - termen) si ca se va da pronuntarea si din politete si respect fata de Înalta Curte am venit eu, personal. Eu, membru al Comisie de Justitie a Parlamentului European, sa fac onoare Înaltei Curti. Nu exista ca premierea sa fie mita pe tot globul pamântesc, nici în tarile alea Congo, Mongo, Bongo. Dar la noi s-a gasit cineva sa-i spuna la premiere mita, dar n-ai cum sa-i spui. Am sa spun asa (n.r. - la ultimul cuvânt) «mita înseamna a fura, sa dai prima nu înseamna a fura». Procurorii sunt ai lui diavolului, adica ai lui Paszkani de la Cluj", a spus Becali, înainte de a intra în sala de judecata.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecata, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mita si fals în înscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de el au mai fost trimisi în judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Radu Gheorghe Marino si Raul Volcinschi.

Victor Piturca este acuzat de favorizarea infractorului, vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino sunt acuzati de favorizarea infractorului si fals în înscrisuri sub semnatura privata. Tot pentru favorizarea infractorului este judecat si Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, în 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse între 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa îsi îndeplineasca atributiile de serviciu prevazute în contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si în Regulamentul Federatiei Române de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmând, la fel ca în cazul precedent, sa îsi îndeplineasca îndatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa câstige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Cei 1,7 milioane de euro gasiti atunci în valiza aflata la Teia Sponte au fost sechestrati printr-o ordonanta din 8 mai 2008.

Mediafax


Becali scapa de Valiza pe 6 martie