Champions League

FC Basel va vizita pentru al treilea an consecutiv Romania

Echipa FC Basel va vizita pentru al treilea an consecutiv România, campioana Elvetiei urmând sa se întâlneasca din nou cu formatia CFR Cluj, însa de aceasta data în play-off-ul Ligii Campionilor si nu în faza grupelor.

CFR Cluj si FC Basel s-au mai întâlnit în editia 2010/2011 a Ligii Campionilor, însa în faza grupelor. Atunci, CFR a câstigat acasa cu 2-1, dar a fost învinsa la Basel cu 1-0. Elvetienii au terminat înaintea celor de CFR, pe locul trei, si au evoluat apoi în Liga Europa, dar nu au trecut de faza saisprezecimilor de finala, fiind eliminati de Spartak Moscova, dupa 3-2 si 1-1.

La meciul din Elvetia, 1-0 pentru FC Basel, tehnicianul de atunci al campioanei României, Sorin Cârtu, a spart geamul de plexiglas al bancii de rezerva. Cârtu era suparat pe modul în care elevii sai evoluau. Cârtu a lovit cu pumnul si apoi cu piciorul unul dintre geamurile laterale ale bancii de rezerve, în minutul 77 al partidei. A doua zi, gruparea ardeleana a decis sa renunte la serviciile lui Cârtu, considerând ca valorile si imaginea clubului nu pot fi asociate cu incidentul de la Basel. UEFA l-a suspendat un meci pe tehnicianul oltean si l-a amendat cu 10.000 de euro.

În sezonul urmator, FC Basel a venit din nou în România, de aceasta data pentru a se duela cu Otelul Galati. Elvetienii s-au impus în ambele manse, 2-1 la Basel si 3-2 pe Arena Nationala. FC Basel a trecut de faza grupelor în sezonul trecut, dupa ce a învins în meciul decisiv pe Manchester United, însa în optimile de finala a cedat cu scorul general de 1-7 în fata germanilor de la Bayern Munchen.

FC Basel, grupare înfiintata în 1893, a câstigat de 15 ori campionatul national, ultima data în acest an, si de 11 ori Cupa Elvetiei.

Dupa disputarea a patru etape, FC Basel ocupa locul 4 cu sase puncte, o victorie si trei remize, golaverajul fiind de 6-5.

Antrenorul formatiei este de la sfârsitul anului trecut Heiko Vogel.

Atacantul Alexander Frei a facut parte din lotul Elvetiei participant la Cupa Mondiala din 2010. Un alt jucator cunoscut din lotul lui FC Basel este ivorianul Yapo Gilles Donald Yapi, fost coechipier la FC Nantes cu Viorel Moldovan. De asemenea, în lotul elvetienilor se afla si un nord coreean, Pak Kwang-Ryong, component al nationalei tarii sale.

Fata de editia trecuta a Ligii Campionilor, Basel l-a pierdut pe internationalul elvetian de origine albaneza Xherdan Shaqiri, transferat la Bayern Munchen.

Presedintele si proprietarul clubului este Bernhard Heusler, care a cumparat de la fostul patron, Gisela "Gigi" Oeri, 90 la suta dintre actiuni. Gigi Oeri a decis sa se retraga dupa cinci ani de la conducerea clubului din cauza unor probleme de sanatate.

FC Basel s-a califica în play-off-ul Ligii Campionilor, dupa ce a trecut de estonienii de la Flora Tallinn, 2-0 în deplasare si 3-0 pe teren propriu, în turul doi al competitiei, iar în turul trei i-a eliminat pe norvegienii de la Molde FK dupa 1-0 în deplasare si 1-1 pe St. Jakob-Park.

Formatia CFR Cluj va întâlni echipa elvetiana FC Basel în play-off-ul preliminariilor Ligii Campionilor, conform tragerii la sorti ce a avut loc, vineri, la Nyon.

CFR Cluj va juca prima mansa în 21 sau 22 august, în deplasare, returul urmând sa aiba loc la 28 sau 29 august, în România.

 



FC Basel va vizita pentru al treilea an consecutiv Romania