Semifinale Euro 2012

Portugalia - Spania, separate de o bara si o bara-gol

Spania s-a califcat pentru a treia finala consecutiva de turneu final si a doua la rand la Campionatul European dupa ce a eliminat Portugalia la loviturile de departajare. Dupa 90 si 120 de minute scorul a ramas egal, 0-0, iar la loviturile de departajare ibericii s-au impus cu 4-2. Xabi Alonso a ratat primul penalty si Portugalia a avut avantaj, dupa care au venit ratarile lui Moutinho si Bruno Alves, acesta din urma trimitînd în bara. Fabregas a executat penalty-ul decisiv, iar mingea a intrat în poarta cu ajutorul barei. Cristiano Ronaldo nu a mai apucat sa execute ultimul penalty.

Cunoscutul si pentru multi agasantul joc de pase al spaniolilor a avut de suferit în debutul meciului de la Donetk, nu mai putin de cinci jucatori portughezi urcând în presing la fiecare atac initiat de spanioli.

Pe acest fond de constructie dificila prima ocazie a meciului s-a produs în minutul 10, când balonul a ajuns la Arbeloa si acesta a trimis peste poarta.

Cristiano Ronaldo a iesit pentru prima data la rampa în minutul 14. Septarul portughez a patruns în viteza cu mingea la picior pe partea stânga si a centrat la întâlnire pentru Nani în fata portii. Casillas a intervenit si a cules balonul din fata lusitanului.

Cea mai mare ocazie a primei reprize i-a apartinut lui Iniesta în minutul 28, al carui sut din marginea careului a trecut putin peste transversala.

Portugalia a raspuns patru minute mai târziu prin Ronaldo. Vedeta lusitanilor a luat o faza pe cont propriu si a sutat milimetric pe lânga poarta.

Primul sut pe poarta al Spaniei a venit abia în minutul 67. Xavi a luat o faza pe cont propriu si a sutat pe centrul portii aparate de Rui Patricio.

În ultimele minute ale timpului regulamentar Ronaldo a irosit doua lovituri libere pe care le-a trimis în înaltul peluzei de pe Donbass Arena.

Ocazia din minutul 90 le-a întrecut însa pe toate anterioare. La un contraatac patru contra doi balonul a ajuns în stânga la Ronaldo, însa acesta a sutat deplorabil peste poarta.

Astfel s-a ajuns în prelungiri unde Patricio a salvat Portugalia dintr-o situatie limita în minutul 104 pe fondul unui joc dominat de spanioli.

Loviturile de departajare au debutat rau pentru trupa lui Vicente Del Bosque, eroul din sferturi Xabi Alonso ratând primul penalty.

Portugalia a avut un avantaj pentru moment, dar Moutinho si-a calculat gresit pasii fiind anticipat de Casillas.

Iniesta, Pepe, Pique si Nani au marcat pe rând pentru 2-2 pe tabela dupa care Sergio Ramos l-a învins pe Rui Patricio cu o scarita superba pe centrul portii.

Executia de finete a spaniolului l-a dezarmat complet pe Bruno Alves care a trimis în forta în bara transversala. Fabregas a urmat pe lista executantilor si a pus capat meciului cu un sut care a întâlnit bara înainte de a intra în poarta.

În tot acest timp Cristiano Ronaldo a asteptat pe margine sa-i vina rândul pentru ultimul penalty, dar a ramas cu speranta si cu dezamagirea ratarii unei finale de Campionat European.

În finala, Spania va juca în compania învingatoarei din meciul dintre Germania si Italia, care se disputa, joi, de la ora 21.45, la Kiev.

La loviturile de departajare pentru Portugalia au marcat Pepe si Nani si au ratat Moutinho si Alves.

Pentru Spania au înscris Iniesta, Pique, Ramos si Fabregas si a ratat Xabi Alonso.

Portugalia: Rui Patrício - Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrão - Miguel Veloso (Custodio '105), Raul Meireles (Varela '113), Moutinho - Nani, Cristiano Ronaldo, Almeida (N. Oliveira '81). Selectioner: Paulo Bento

Spania: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba - Busquets, Xabi Alonso, Xavi (Pedro '87) - Iniesta, Silva (Navas '60), Negredo (Fabregas '54). Selectioner: Vicente del Bosque

Meciul a fost arbitrat de o brigada din Turcia, avându-l la centru pe Cuneyt Cakir, ajutat la cele doua linii de compatriotii sai Bahattin Duran si Tarik Ongun, iar asistenti suplimentari au fost Huseyin Gocek si Bulent Yildirim. Arbitru de rezerva a fost desemnat slovenul Damir Skomina.



Portugalia - Spania, separate de o bara si o bara-gol