Rugby

Legendarul Jonah Lomu a murit la doar 40 de ani

Jonah Lomu, cel mai mare jucator de rugby din istoria acestui sport, a murit la Auckland in tara natala Noua Zeelanda la varsta de 40 ani. El ramane in istorie drept cel mai "letal" jucator. Era capabil sa isi depaseasca adversarii printr-o viteza uimitoare, dar si prin forta incredibila prin care ii darama ca pe niste popice, in drumul spre eseu. La inaltimea de 1,96 si greutatea de 119 kg, el sprinta pe distanta de 100 de metri in 10,8 secunde, ca un atlet profesionist. 

Cunoscut pentru problemele renale care de altfel l-au si fortat sa puna capat carierei de jucator profesionist, Lomu si-a pierdut viata intr-un mod fulgerator fara a suferi de vreo afectiune care ar fi condus la un asemenea deznodamant tragic. El fusese supus in anul 2004 unei operatii de transplant de rinichi. 

In cele 185 de meciuri jucate a marcat 122 de eseuri. 

Debutant pentru selectionata All Blacks la un meci cu Franta in 1994, Lomu a evoluat pana in 2002 adunand nu mai putin de 73 de prezente in echipa Noii Zeelande.

Pana la editia din acest an a Cupei Mondiale a detinut recordul de eseuri la cea mai importanta competitie din rugbyul mondial, fiind egalat de sud-africanul Brian Habana.

Lomu a disputat finala Cupei Mondiale din 1995 contra Africii de Sud, finala pierduta de All Blacks la Pretoria. Acesta a fost fortat sa se retraga in 2002 din cauza sindromului Nefrotic, iar in 2004 a avut un transplant de rinichi. Starea sa de sanatate a ramas insa la fel de precara si dupa aceasta interventie, iar rinichiul primit a incetat sa mai functioneze in 2011. De atunci acesta a fost nevoit sa faca dializa.

Recunoscut pentru viteza sa exceptionala, Lomu a cochetat la apogeul carierei sale si cu trecerea in fotbalul american, insa problemele de sanatate la rinichi l-au impiedicat sa dea curs ofertelor din NFL.

Inainte de a reveni la Auckland, Lomu si-a petrecut ultimele zile la Dubai, de unde a postat mai multe imagini pe contul sau oficial de Twitter.

Despre decesul neasteptat al lui Jonah Lomu a scris si Darren Cahill, antrenorul australian de tenis al Simonei Halep: "Atat de trist. Niciodata nu este usor sa vezi cum pierde echipa Australiei, dar acest tip juca intr-o liga a lui proprie".

Johnny Wilkinson, eroul Angliei la Cupei Mondiale din 2003, si-a exprimat la randul lui tristetea pentru disparitia dintre noi a lui Lomu: "Sunt atat, atat de devastat sa aud de moartea lui Jonah Lomu. Cel mai mare superstar si un om fabulos. Sunt profund indurerat".



Legendarul Jonah Lomu a murit la doar 40 de ani