Alte Sporturi

Pictorul cu sabia! (Video)

Iulian Teodosiu, cel mai bun scrimer român, aflat în lupta pentru calificarea JO Paris, se relaxează activ practicând echitația și desenând peisajele pe care le vede pe geamul camerelor din cantonamente.

La 29 ani, Iulian Teodosiu este vârful de lance al scrimei românești. Aflat la un pas de Jocurile Olimpice de la Paris, sportivul pregătit de fostul campion mondial și european Rareș Dumitrescu, a început relația cu scrima dintr-o întâmplare.

„Am fost atras de faptul că vor fi lupte cu săbii, dueluri, mă imaginam Zorro, dar în primii ani nici n-am pus mâna pe sabie, făceam activități în joacă, să ne obișnuim cu sportul organizat” – Iulian Teodosiu, medaliat cu argint și bronz la europene și mondiale, la sabie.

Component al lotului național de scrimă și participant la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Iulian a renunțat în ultimele luni la multe lucruri pentru a fi 100 % dedicat drumului către JO Paris.

„Eu sunt motivat de faptul că nu am o medalie de aur, vreau să o iau la orice competiție. Îmi lipsește și medalia olimpică, de aceea îmi pun tot focusul în antrenamente, concursuri și cantonamente. Vreau să ajung la JO Paris și cu experiența pe care o am să fiu împăcat și mulțumit cu ce fac acolo. Fac treaba asta pentru mine, pentru cei apropiați și pentru România”- Iulian Teodosiu, medaliat cu argint și bronz la europene și mondiale, la sabie.

Pentru că majoritatea timpului o petrece în cantonamente, Iulian și-a găsit activități care-l relaxează și-l fac să iasă din rutină.

„Îmi place să stau în natură, în ultima perioadă am revenit la cursurile de echitație. Mi-am luat un bloc de desen și multe creioane și m-am apucat să desenez peisajele pe care le văd de pe balcon, de oriunde aș fi în cantonament. Îmi place să merg cu rolele, nu mai merg cum o făceam înainte, toate scările din Slobozia sunt sărite, făceam tot felul de nebunii cu rolele, am avut și căzături mai grele, mai ușoare, dar sunt întreg” - Iulian Teodosiu, medaliat cu argint și bronz la europene și mondiale, la sabie.

Noaptea se visează pe planșa de concurs

Iulian Teodosiu recunoaște că are foarte puține momente în care nu se gândește la scrimă. Nici măcar atunci când doarme nu se distanțează de sport.

„Noaptea mi s-a întâmplat să-mi sară o mână, un picior, sunt spasme de genul acesta, probabil vin ca urmare a stresului de peste zi”- Iulian Teodosiu, medaliat cu argint și bronz la europene și mondiale, la sabie.

Concentrarea este unul dintre cuvintele cheie în scrimă, iar nivelul de focus al sportivilor atinge uneori cele mai înalte cote. Astfel, se întâmplă ca aceștia să nu-și mai dea seama de anumite momente ale partidelor sau de loviturile pe care le încasează.

„Ideal este să nu te uiți la scor în timpul meciului, dar mi s-a întâmplat să nu-mi dau seama cât e scorul...să fie pauză și eu să mă pun în gardă ca și cum ar urma un asalt...după câteva secunde am realizat că e pauză...

Noi suntem obișnuiți cu loviturile, echipamentul, care costă undeva peste 1000 de euro, te protejează să nu te tai, să nu te rănești grav, dar loviturile mai tari rămân, urmele se văd pe corp” - Iulian Teodosiu, medaliat cu argint și bronz la europene și mondiale, la sabie.

Iulian este în curs de calificare la JO Paris și își dorește să simtă un alt vibe la această ediție a celei mai importante competiții sportive a lumii.

Experiența mea de la Tokyo a fost atipică, era perioada cu Covidul, era stresați rău, eram testați în fiecare zi, interacțiunile cu alții erau foarte limitate, nu am simțit multe lucruri vizavi de emoția unor Jocuri Olimpice. Acum, la Paris, sper să fie diferit un pic... Având și experiența anterioară, sper să nu mă copleșească această competiție și să fiu concentrat pe ceea ce am eu de făcut” - Iulian Teodosiu, medaliat cu argint și bronz la europene și mondiale, la sabie.



Pictorul cu sabia! (Video)