Turul Spaniei

Contador i-a luat tricoul rosu lui Rodriguez dupa un atac impresionant

Joaquin Rodriguez a rezistat în cele trei etape de munte înalt desfasurate în ultimele zile, dar nu a mai avut raspuns la atacul devastator lansat de Alberto Contador, miercuri, în etapa a 17-a desfasurata între Santader si Fuente De  (187 km).

Contador a luat cursa pe cont propriu si a atacat la 50 de kilometri de sosire sprijinindu-se pe echipa sa Saxo Bank, dar si pe italianul Paolo Tiralongo, fostul sau coechipier de la Astana.

Cei doi au format un grup pâna cu 13.5 kilometri înaintea finalului, când Contador a plecat de unul singur spre victoria de etapa si tricoul rosu de lider al clasamentului general.

Finalul în urcare de la Fuente De l-a favorizat pe Contador si a turnat plumb în picioarele unui Joaquin Rodriguez ramas de unul singur la trena unui grup cu doi oameni de la Saxo Bank pe post de observatori în spatele sau.

Alejandro Valverde, al treilea la general înaintea etapei, a simtit ca este o pâine de mâncat în conditiile în care Rodriguez arata vlaguit si a atacat la rândul sau plecând în urmarirea lui Contador.

Ultimii kilometri au oferit o pasionanta cursa de urmarire între un Contador aflat singur în frunte si un grup adus din spate în mare viteza de Valverde.

Contador a strâns din dinti si a câstigat etapa cu un avans de doar cinci secunde în fata lui Valverde, bifând asadar prima victorie dupa suspendarea pentru dopaj pe care a ispasit-o în ultimele sase luni.

Cu secundele de bonificatie adunate pe traseu, sase la sprintul intermediar, si cele 12 acordate la final învingatorului, Contador a strâns o zestre importanta care îl plaseaza mare favorit la victoria de la Madrid.

Valverde a realizat o excelenta operatiune si a urcat pe locul secund în fata lui Rodriguez, unde la începutul etapei între cei doi era o diferenta de 2 minute si 4 secunde.

Tot acest avans s-a topit ca un cub de gheata în bataia soarelui dogoritor de vara si Rodriguez a coborât pe trei la general dupa, poate, cea mai neagra etapa din cariera lui.

Parasit de toti coechipierii sai pe traseul spre Fuente De, în ideea în care niciunul nu i-a oferit o mâna de ajutor, cel supranumit Purito a ajuns la final cu o întârziere de 2 minute si 37 de secunde.

Astfel, ierarhia generala îl are ca nou lider pe Contador, urmat la 1 minut si 52 de secunde de Valverde si la 2 minute si 28 de secunde de Rodriguez.

Dupa ce a trecut linia de sosire bucurându-se ca un nebun, Contador si-a tras sufletul pentru a acorda televiziunii spaniole câteva cuvinte despre impresionantul sau succes:

”Adevarul este ca am avut emotii foarte mari. Poate ca multi au crezut ca este o nebunie sa atac atât de departe, dar am venit aici sa câstig Turul Spaniei. Sa termin pe locul al doilea nu conteaza pentru mine. Multumesc tuturor celor care au crezut în mine, familiei si prietenilor. Este una dintre cele mai importante zile din viata mea, iar Vuelta din acest an este una la cel mai înalt nivel. De asemenea multumesc tuturor colegilor mei, pentru ca fiecare a avut rolul sau în aceasta etapa. Stiu ca lui Rodriguez trebuie sa-i fie greu, dar în acelasi timp trebuie sa fie multumit ca a câstigat deja trei etape în aceasta cursa”, a declarat Contador vizibil marcat de efortul depus.

Spectaculosul tur al Spaniei din acest an continua, joi, cu etapa a 18-a între Aguilar de Campoo si Valladolid. Va fi o mansa pentru atacanti fara nicio catarare si cu doua sprinturi intermediare în ultima parte.

Clasamentul etapei a 17-a:

1 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank - Tinkoff Bank     4:29:20
2 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team     0:00:06
3 Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky Procycling
4 Gorka Verdugo Marcotegui (Spa) Euskaltel - Euskadi     
5 Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale     0:00:19
6 Jan Bakelants (Bel) Radioshack-Nissan     0:00:55
7 Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar Team     0:01:13
8 Alexandre Geniez (Fra) Argos-Shimano     0:01:40
9 Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team     0:02:13
10 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team     0:02:38



Contador i-a luat tricoul rosu lui Rodriguez dupa un atac impresionant