Box

Istoria meciurilor secolului in boxul profesionist. Intre super lupte si crancene dezamagiri

Intalnirea dintre Floyd Mayweather si Manny Pacquaio se incadreaza in categoria “meciul secolului”, dar de-a lungul timpul au mai existat si alte astfel de intalniri cu mare greutate.

Revista americana Ring, una dintre cele mai prestigioase din lumea boxului, a realizat un top al “meciurilor secolului”, impartind aceste dispute in dispute care s-au ridicat cu adevarat la nivelul asteptarilor si meciuri care au dezamagit crunt in pofida reclamei de care s-au bucurat.

Primul meci al secolului, asa cum a fost denumit de cronicarii timpului respectiv, i-a adus fata in fata pe Muhamad Ali si Joe Frazier. Se intampla pe 8 martie 1971 in celebra Madison Square Garden din New York. O confruntare a doua curente de opinie, pe de-o parte Ali care refuzase participarea la razboiul din Vietnam, iar de cealalta parte Frazier, devenit simbolul partizanilor pro-razboi. Dupa 15 runde brutale si intense, scriu cronicile, Frazier s-a impus prin decizia unanima a arbitrilor.

Muhamad Ali avea sa-si ia revansa in 1974, pentru ca la 1 octombrie 1975, cei doi sa incheie trilogia de poveste cu o confruntare la fel de brutala ca prima. Ali, sleit de puteri, avea sa se impune prin abandonul adversarului sau, iar la un timp dupa meciul de la Manila avea sa declare ca a fost experienta care l-a adus cel mai aproape de moarte.

Acelasi Muhamad Ali avea sa fie in centrul atentiei in 30 octombrie 1974, cand l-a invins pe George Foreman la Kinshasa in Zair, actualul Congo, in ceea ce avea sa ramana in istorie drept “Bataia din Jungla”. Ali s-a impus prin KO in repriza a doua recuperandu-si centura mondiala a greilor.

La capitolul “meciuri ale secolului” care nu au dezamagit au fost incadrate si doua dintre luptele in care printre protagonisti s-a numart si Sugar Ray Leonard.

Mai intai acesta avea sa piarda la puncte, dupa 15 runde, in fata mult mai experimentatului Roberto Duran pe stadionul olimpic din Montreal in 20 iunie 1980. Duran domina la vremea respectiva categoria usoara, in timp ce Leonard avea in palmares un titlu olimpic si era favoritul presei momentului.

Leonard si-a recuperat centura mondiala WBC si, pe 16 septembrie 1981, in Caesars Palace din Las Vegas, punea mana si pe titlul mondial WBA dupa ce l-a facut KO pe Thomas “Hitman” Hearns la capatul unui meci dominat in prima parte de acesta din urma.

Mai aproape de vremurile noastre au existat de asemenea o serie de “meciuri ale secolului”, insa niciunul nu s-a mai ridicat la nivelul celor din anii 70 sau 80.

Pe 27 iunie 1988 Mike Tyson il intalnea pe Michael Spinks in ceea ce avea sa fie la vremea respectiva cea mai bogata lupta din istorie. Incasarile pe o zi au depasit si recordul Super Bowl-ului din 1987, insa confruntarea propriu-zisa a luat sfarsit dupa doar 91 de secunde. O mare dezamagire pentru fanii boxului.

In prima partea a anului 1990 Tyson isi pierdea titlul in fata lui Buster Douglas, iar acesta revenea in ring in luna octombrie pentru un meci cu Evander Holyfield. Cu o bursa de 25 milioane de dolari asigurata, Douglas a parut prea putin motivat sa-si apere centura si a fost facut KO in runda a 3-a.

Holyfiled si Tyson s-au intalnit la randul lor de doua ori, iar a doua confruntare a avut loc in MGM Grand Hotel din Las Vegas, unde se infrunta acum Mayweather si Pacquaio, insa disputa a fost o mare dezamagire. Dupa un prim meci dramatic castigat prin KO de Holyfield toata lumea astepta cu sufletul la gura a doua confruntare. In lipsa de idei si departe de forma aratata in prima parte a carieriei, Tyson l-a muscat pe Holyfield de ureche si a fost descalificat in repriza a 3-a.

Ultimul “meci al secolului” i-a adus fata in fata pe Floyd Mayweather si Oscar de la Hoya in 5 mai 2007 tot in Las Vegas. Un meci al secolului mai mult prin reteta financiara oferita (130 milioane dolari). Mayweather s-a impus la puncte si obtinea centura WBC.

[news-113654]



Istoria meciurilor secolului in boxul profesionist. Intre super lupte si crancene dezamagiri