Australian Open

Simona Halep in sferturi de finala la Australian Open

Performanta istorica pentru Simona Halep intr-un turneu de Mare Slem, dupa ce aceasta s-a calificat in sferturi de finala la Australian Open. Ea este singura jucatoare din afara favoritelor care ajunge in aceasta faza. Sa nu uitam ca Serena Williams, singura jucatoare care o cam bate mereu pe Halep a fost eliminata si, de aceea, jucatoarea noastra are deschis drumul catre nu vrem sa spunem ce, pentru ca e prea devreme si suntem superstitiosi. Miercuri dimineata, Halep are urmatorul meci cu slovaca Dominika Cibulkova pentru un loc in careul de asi de la Melbourne.

Halep a invins-o in optimi de finala pe sarboaica Jelena Jankovici, cap de serie numarul 8, cu 6-4, 2-6, 6-0 si s-a calificat astfel pentru prima data in cariera intre primele opt jucatoare la un turneu de Mare Slem.

In primul set, Jankovici a cerut doua challengeuri (din cele trei) chiar in primul game si nu a avut dreptate. Nici nu se jucasera cateva mingi, ceea ce a aratat nervozitatea jucatoarei din Serbia.

Simona Halep a reusit primul break al meciului si s-a distantat la 5-4. Game-ul al zecelea a fost unul extrem de tensionat, Jankovoci consumandu-si si ultimul din cele trei challenge-uri, neavand nici de aceasta data dreptate! Trei din cele trei challengeuri au fost gresite "A fost un game foarte important pentru amandoua", avea sa descrie Halep dupa partida, pentru ca apoi sa adauge: "Faptul ca ea a cerut mereu challenge si nu a avut dreptate mi-a dat incredere".

In setul al doilea, Jankovic a jucat mai bine si a condus cu 5-2, moment in care Halep a cerut o pauza. S-a dus la baie si si-a spus, asa cum ea a declarat dupa meci, ca trebuie sa piarda setul al doilea, dar sa il castige pe al treilea.

A revenit si a inchis setul doi cu 6-2, insa in setul ar treilea avea sa joace cel mai bun tenis al sau de la Australian Open. Halep a maturat pur si simplu pe jos cu Jankovic, castigand cu 6-0, dar momentul decisiv al setului si chiar al meciului s-a consumat in primul game din decisiv.

Halep a tinut-o in presiune pe Jankovic timp de 20 de minute pe serviciul sarboaicei pana cand aceasta a cedat si, la a patra minge de break, Halep a rapus defensiva fostei lidere mondiale. A urmat un game alb pentru Halep pe propriul serviciu si de acolo inainte a inceput sfarsitul lui Jankovic. 

In ultimul game al setului 3, Halep conducea cu 5-0 si servea, a fost condusa cu 30-0, dar a castigat patru puncte la rand si meciul. S-a dus spre fileu vadit bucuroasa si si-a facut o cruce mare uitandu-se catre cer.

O jucatoare de top 10, asa cum Halep va deveni oficial dupa Melbourne, ea s-a calificat pentru prima oara in cariera in sferturile de finala ale unui turneu de Mare Slem, devenind prima jucatoare din Romania (atat dintre femei, cat si dintre barbati) care accede intr-o asemenea faza la Melbourne.

In sferturile de finala Halep o va intalni pe slovaca Dominika Cibulkova, favorita 20, si are o sansa uriasa sa se califice in semifinale la Australian Open.

Cibulkova a trecut in optimi de rusoaica Maria Sarapova, a 3-a favorita, cu 3-6, 6-4, 6-1, si astfel a facut ca misiunea Simonei Halep sa fie mai usoara pentru careul de asi.



Simona Halep in sferturi de finala la Australian Open