Australian Open

Al 16-lea titlu de Mare Slem pentru Roger Federer

Liderul mondial Roge Federer a mai intors, duminica, o fila din cartea de istorie a tenisului mondial, castigand pentru a patra oara in cariera Openul Australiei de la Melbourne. Prezent pentru a 22-a oara in finala unui turneu de Mare Slem, Federer l-a invins pe britanicul Andy Murray, cu 6-3, 6-4, 7-6 (11), dupa 2 ore si 41 minute, obtinand astfel al 16-lea titlu de Grand Slam din cariera.
Ultimul act de la Melbourne a inceput cu lovituri spectaculoase de ambele parti, cei doi finalisti reusind cate un break in primele patru game-uri.

Federer s-a desprins decisiv in primul set la 5-3, dupa un al doilea game pe serviciul lui Murray, elvetianul castigand apoi primul set cu 6-3.

Un singur break i-a fost suficient lui Federer pentru a face diferenta in actul secund, impunandu-se cu 6-4, dupa care Murray a preluat conducerea jocului.

Condus cu 2-0 la seturi, favoritul numarul cinci de la Antipozi a condus in setul al treilea cu 4-1 si 5-2. Federer a reusit break-ul chiar cand Murray servea pentru trimiterea meciului in actul al patrulea, dupa care s-a ajuns la 5-5 si mai apoi in tie-break.

Murray a condus cu 3-1, dar s-a vazut din nou egalat, pentru a rata nu mai putin de patru sanse de set. Federer a irosit la randul sau doua sanse de meci inainte de a inchide tie-breakul cu 13-11.

In urma acestui succes, campionul elvetian s-a alaturat unei galerii selecte de jucatori care au castigat patru sau mai multe titluri la Openul Australiei, printre acestia numarandu-se Roy Emerson (6 titluri), Andre Agassi, Jack Crawford si Ken Rosewall (4 titluri fiecare).

De cealalta parte, scotianul Andy Murray a pierdut a doua finala din cariera in fata lui Roger Federer, dupa US Open 2008, ratand astfel o noua sansa de a deveni primul britanic invingator intr-un turneu de Mare Slem de la Fred Perry (1936) si pana in prezent.

Victoria de la Melbourne este a cincea obtinuta de Federer in 11 intalniri directe cu Murray, jucatorul elvetian inclinand balanta in favoarea sa cu cele 46 puncte direct castigatoare.

Federer a mai castigat titlul la Melbourne in 2004, 2006 si 2007, pierzand finala din 2009 in fata lui Rafael Nadal.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Al 16-lea titlu de Mare Slem pentru Roger Federer