Fotbal American

Mihai Burlea, senzatia romaneasca din baseball: ''Arunc mingea cu 148 km/h''

Singurul jucator de baseball din Romania care a ajuns sa evolueze la nivel inalt in SUA este pitcherul Mihai Burlea. El isi continua evolutiile entuziasmante peste Ocean si a fost numit de NBC "Romanian sensation". Burlea este si membru pe Forumul Onlinesport.ro.
 
Dupa un sezon foarte bun la colegiul sau, Northwestern din Iowa, unde a incheiat anul cu 12 meciuri jucate ca starter si cu un ERA (Earned Run Average – media de run-uri permise adversarilor) de 3.06, romanul a fost inscris intr-o liga de vara, numita Northwoods League.

El evolueaza pentru echipa Brainerd Blue Thunder, si, dupa prima jumatate a sezonului regulat, este cel mai bun pitcher al echipei sale, cu un ERA de doar 2.49, fiind lider atit la acest capitol, cit si la victorii si la strike-outs. In urma acestor evolutii, Burlea a fost selectionat si pentru All Star Game-ul ligii respective, disputat acum doua saptamini, in care a avut o prestatie la fel de remarcabila.

Mihai Burlea scrie aici pe Forumul Onlinesport, sub nik-name-ul de "Me_High".

Mihai Burlea, cel care ar putea deveni primul roman din istoria MLB, a acordat un interviu in exclusivitate pentru OnlineSport.ro.

Cum de ai ajuns sa joci in State?
Mihai Burlea: Un scout MLB m-a vazut aruncand in Polonia in 2004 si m-a intrebat daca vreau sa vin in SUA sa joc la nivel de colegiu. Am raspuns ca as vrea, si intr-o luna de zile am primit un mesaj de la el spunandu-mi ca a gasit un colegiu pentru mine.

Cum a fost trecerea de la campionatul de nivel amator din Romania la cel al colegiilor in care joci acum (NAIA) ?
 Aici sunt mult mai multi jucatori experimentati, si sa fiu sincer imi place sa fiu competitiv. Aici oamenii cresc cu baseball la TV, noi nu il avem la TV, si oamenii nici macar nu stiu ce inseamna baseball, iar asta este foarte important in ceea ce priveste performantele sportivilor. Publicitatea te face de 5 ori mai mare decat esti in realitate, iar noi nu avem publicitate in Romania pentru acest sport, spre deosebire de cei de aici din SUA, care stiu mai totul despre ce se intampla in MLB.

Cit de mare e diferenta intre ce se joaca in Romania si nivelul de joc din NAIA?
In primul rand noi nu avem terenuri in Romania, iar aici fiecare colegiu are un teren. In al doilea rand, la noi in Romania copiii nu stiu de baseball, iar aici cresc cu visul ca intr-o zi sa ajunga sa joace macar in colegiu.

Crezi ca mai exista vreun jucator de baseball in Romania, suficient de talentat incit sa ajunga sa joace la vreun colegiu american?
Sunt sigur ca in Romania putem gasi talente in baseball la fel cum putem gasi si aici in SUA. Insa in Romania nu o sa gasim acelasi numar de talente, fiindca nu e foarte dezvolatat acest sport, dar sunt convins ca avem copii care ar face fata aici la acest nivel.

Mai stii vreun jucator roman care sa evolueze in SUA? Indiferent de nivel sau liga?
Sunt singurul roman care joaca baseball in SUA. Si nu cred ca am mai fost vreunul inaintea mea care sa ajunga la nivelul la care joc eu acum.

Cum ai fost primit la actualul tau colegiu, fiind primul roman ajuns sa joace baseball la acest nivel?
Lumea a fost incantata sa ma aiba in echipa. Iar acum s-ar putea sa semnez cu Oakland Athetics, si antrenorul de la colegiu ma suporta in decizia pe care am sa o iau, desi stie ca daca ma pierde pe mine are sa piarda cateva meciuri in campionat.

Acum joci intr-o liga de vara, Northwoods League, transmisa din cite stiu de ESPNU. Cit de mult conteaza pentru tine faptul ca joci intr-o liga ce poate fi vazuta la nivel national?
Este foarte important, publicitatea te face de 5 ori mai mare decat esti cu adevarat. Am fost selectat in Northwoods League All Star Team, si America m-a vazut cum am evoluat impotriva catorva batteri foarte talentati din liga, pe care i-am eliminat prin strike-out.

De cind ai ajuns in SUA, statisticile arata ca ai progresat permanent. 4.70 ERA in primul an, 3.06 in al doilea, iar acum in liga de vara, 2.14 ERA. Ce iti propui pentru anul urmator? Ai vreun obiectiv, privind jocul tau? Vreun ERA la care speri sa ajungi?
Am progresat putin cate putin fiindca atunci cand am ajuns aici am aflat ca am inca multe de invatat in arta servitului. Confruntand multi batteri cu experienta, am fost fortat sa raspund la provocarile care le-am primt, si asa mi-am construit increderea si am capatat si experienta necesara sa stiu ce fel de aruncare sa fac si cand.

Arunc mingea mea rapida cu 92 mile pe ora (148 km/h), dar daca nu mai am cel putin un altfel de serviciu, viteza cu care arunc nu conteaza. Fiecare aruncare trebuie sa fie gandita, unde si cand, doua intrebari pe care trebuie sa le ai in minte de fiecare data cand servesti. Daca e sa vorbim de progrese, anul viitor vreau ca ERA meu sa fie cel mult 1.50.

Progresul tau permanent, si laudele care ti se aduc, ma fac sa cred ca e doar o chestiune de timp pina cind vei ajunge sa fii draftat si sa devii primul roman din MLB. Cind crezi ca se va petrece acest lucru?
Selectiile s-au facut pe 15 iunie, dar tipul meu de viza nu m-a lasat sa semnez nimic. Acum agentul  meu are grija sa ii faca pe oamenii de la echipe sa inteleaga. Cred ca voi semna cu Oakland Athletics, dar mai astept sa vad ce o sa se petreaca, si sa vad hartiile in fata gata de semnat. Pana atunci vreau sa imi fac treaba aici in liga asta unde sunt acum.

Daca acum ai putea alege orice echipa din MLB la care sa evoluezi, care ar fi aceea?
Probabil White Sox, doar pentru ca imi plac culorile alb si negru. Nu am o echipa favorita, toate sunt la fel pentru mine.

Crezi ca, dupa ce vei deveni primul roman din MLB, interesul pentru acest sport ar putea creste la noi in tara?
NU! Pentru ca baseballul nu primeste atentie din partea mass media. Iar investitorii din Romania nu vor sa se gandeasca la alte sporturi decat fotbal.

Ai asistat vreodata la un meci de MLB? Ce impresie ti-a lasat?
Am fost la cateva meciuri in Arizona. Sa fiu sincer, iubesc la nebunie atmosfera de pe stadioane, si inspecial la meciurile de baseball. Este putin diferit doar sa fii in tribuna sa te uiti, decat atunci cand practici acest sport.

Ai vreun pitcher favorit? Vreun model pe care vrei sa-l urmezi?
Vreau sa fiu eu insumi, si sa sa fiu un model pentru altii care vor sa ma urmeze aici.

Care este cel mai mare vis al tau, din punct de vedere al carierei?
Cel mai mare vis al meu de cand eram mic era sa ajung in SUA sa joc cel putin un meci si pe urma sa plec acasa. Am ajuns aici, am jucat mai multe meciuri, si visul meu mi s-a implinit de sute de ori.

Cristi Tane


Mihai Burlea, senzatia romaneasca din baseball: ''Arunc mingea cu 148 km/h''