Cupa Mondiala de Rugby 2011

Romania, la un pas de o victorie istorica

Echipa nationala de rugby a Romaniei a tinut piept nesperat de bine, sambata dimineata, in meciul cu Scotia programat in Grupa B a Cupei Mondiale  din Noua Zeelanda, pierdut in cele din urma cu 24-34. Cu zece minute inaintea finalului echipa tricolora se afla in avantaj minim, cu 24-21, dar doua eseuri reusite de scotieni in ultimele cinci minute au inclinat balanta in favoarea acestora. Meciul dintre Romania si Scotia a fost in direct pe Onlinesport.ro

Ajunsi la turneul final in ultimul moment, dupa un baraj cu Uruguay, stejarii au avut parte de un inceput ezitant in fata Scotiei, cea mai veche echipa de rugby din lume si o protagonista a celebrului Turneu al Celor 6 Natiuni.

Deschiderea scorului a fost adusa dupa doar doua minute de Chris Paterson, primul jucator din istoria rugbyului scotian care evolueaza la patru Cupe Mondiale transformand o lovitura de pedeapsa.

Avantajul ciulinilor s-a majorat in minutul 8, dupa ce Mike Blair a patruns in viteza prin defensiva Romaniei si a culcat balonul in terenul de tinta pentru 8-0. Paterson a ratat transformarea si scorul a ramas nemodificat.

Romania a revenit in jumatatea adversa si a pus presiune pe adversari, care au comis doua infractiuni transformate in lovituri de pedeapsa.

Danut Dumbrava a ratat prima lovitura in minutul 9, vantul sufland foarte puternic din lateral, dar la a doua tentativa, doua minute mai tarziu, a pus primele puncte ale Romaniei pe tabela.

Placajele ratate au costat echipa tricolora primirea unui nou eseu in minutul 19, Joe Ansbro reusind sa culce balonul in terenul nostru de tinta si Scotia se distanta la 15-3.

Dumbrava a redus din diferenta dupa doar trei minute si Romania se apropia la 15-6 in minutul 22.

Romania a ocupat pozitii avansate in 22-ul scotian la intrarea in ultimele zece minute ale primei reprize si scotienii au scapat in extremis cu fata curata dupa un prelungit moment de fixare.

Desi aveau varianta jocului pe pachetul de inaintare, stejarii au preferat sa transforme lovitura de pedeapsa in puncte, dar Dumbrava a fost din nou pacalit de directia vantului.

Paterson nu a ratat tinta de cealalta parte si Scotia isi majora avantajul la 18-6 cu trei minute inaintea pauzei.

Stejarii nu s-au predat si in chiar ultimul minut de joc au reusit eseul prin Mihaita Lazar. A fost un mol rulant care a facut sah mat apararea scotiana si Romania intra la cabine la doar sapte puncte in spatele Scotiei pe tabela de marcaj.

Repriza a doua a inceput cu o lovitura de pedeapsa ratata de Paterson si o faza de fixare din care stejarii au iesit cu balon inalt de degajare.

Scotia s-a distantat la zece puncte dupa alte trei puncte aduse de Paterson in minutul 51, dar dupa numai doua minute echipa Romaniei reusea transformarea unei lovituri de pedeapsa prin Dimofte, jucator preferat la finalizare in locul lui Dumbrava.

Capitanul Marius Tincu a sapat ideal dupa un balon in gramada spontana creata de scotieni si centralul intalnirii a acordat lovitura de pedeapsa din faza centrala.

Romania a mai avut in minutul 58 si o incercare ratata de drop gol din partea fundasului Iulian Dumitras, care cateva secunde mai tarziu ii lasa locul in teren lui Florin Vlaicu.

Scorul s-a strans la 17-21 in minutul 61, dupa o noua lovitura de pedeapsa transformata de Dimofte pe fondul unui joc dominat de echipa tricolora.

Stejarii au continua sa joace sus, practicand un rugby modern, cu pase rapide pe trei sferturi si o linie intai care a dat complet peste cap apararea scotiana.

Minutul 67 a adus al doilea eseu pentru echipa Romaniei, Carpo fiind cel care a culcat balonul in terenul de tinta advers, dupa o noua demonstratie de forta a pachetului nostru de inaintare.

Romania conducea Scotia in acel moment cu 22-21, scor care a devenit cateva zeci de secunde mai tarziu 24-21, dupa transformarea eseului de catre Dimofte.

Odata repus in balonul in joc, scotienii s-au napustit asupra buturilor tricolore si dupa doar un minut Paterson egala scorul pe tabela prin transformarea unei lovituri de pedeapsa.

Scorul s-a mentinut egal pana la intrarea in ultimele cinci minute, cand fundasul Simon Danielli a scapat pe un culoar liber in partea stanga si a marcat un eseu la colt.

Acelasi Danielli a a mai reusit o incercare dupa alte trei minute si Scotia transa ecuatia victoriei in meciul cu Romania.

Stejarii au fost asadar la doar cateva minute de o victorie magnifica in fata Scotiei, echipa pe care nu am mai invins-o de 20 ani (n.r. - 18-12 la Bucuresti) si in fata careia am suferit in 2007 singura infrangere la zero din istoria participarilor la Cupa Mondiala (n.r. - 0-42 la Edinburgh).

Capitanul Marius Tincu a declarat la final ca este foarte bucuros pentru evolutia echipei Romaniei, una peste asteptari dupa rezultatele din ultima perioada, dar ca in acelasi timp traieste un regret pentru ratarea unei mari victorii.

Stejarii au aratat ca Romania nu a uitat jocul cu balonul oval si ca merita un loc in elita rugbyului, jucatorii lui Romeo Gontineac parasind terenul in aplauzele jucatorilor scotieni.

România: Dumitras (Vlaicu '59) - Ciuntu, Gal, Dimofte, Lemnaru - Dumbrava (Cazan '54), Sîrbu (Surugiu '53) - Tonita, Carpo, Macovei (Burcea '76) - Petre, Ursache - Ion (Florea '69), Tincu (Zebega '69), Lazar. Antrenor: Romeo Gontineac.

Scotia: Paterson - Evans, Ansbro, S. Lamont, Danielli - Jackson (Parks '54), Blair (Cusiter '62) - Barclay (Rennie '62), Vernon, Brown - Kellock, Gray (Hines '54) - Cross, Ford, Jacobsen (Dickinson '62). Antrenor: Andy Robinson.

La meci au asistat aproximativ 15.000 de spectatori.

Echipa României are programata urmatoarea partida sâmbata, 17 septembrie, cu Argentina, tot la Invercargill.

Onlinesport: Dumitru Stircu



Romania, la un pas de o victorie istorica