Jocuri olimpice

Patru sportivi romani calificati la scrima la JO-2008

Patru sportivi romani, Mihai Covaliu, Rares Dumitrescu (ambii la sabie), Cristina Stahl (floreta) si Ana Maria Branza (spada), au obtinut calificarea la JO de la Beijing (8-24 august), in urma pozitiilor din clasamentele mondiale, alti trei scrimeri urmand sa lupte, in aprilie, pentru un loc la JO.

La scrima, nicio competitie nu a asigurat calificarea directa la Jocurile Olimpice, primul criteriu fiind pozitia ocupata de sportivi in clasamentele mondiale ale fiecarei probe la sfarsitul lunii martie. Probele olimpice de la scrima incluse in programul JO-2008 sunt urmatoarele: sabie masculin si feminin (individual si pe echipe), spada masculin (individual si pe echipe), spada feminin (individual), floreta feminin (individual si pe echipe) si floreta masculin (individual).

In disciplinele care au atat proba individuala, cat si pe echipe, calificarea la JO se face in functie de clasamentul pe echipe. Astfel, opt echipe se califica la JO, iar componentii lor (cate trei din fiecare tara) sunt calificati automat si la individual la JO-2008. Apoi, cei mai buni zece sportivi din clasamentul mondial, cate unul pe tara, (exceptandu-i pe cei deja calificati), primesc automat biletul pentru JO, la fel ca si cei mai buni cinci scrimeri de pe fiecare continent.

La cele doua arme fara proba pe echipe (floreta masculin si spada feminin), sistemul de calificare este urmatorul: primii opt din clasamentul mondial (cate unul din fiecare tara), urmatorii opt (tot cate unul din fiecare tara) si cei mai buni opt sportivi de pe fiecare continent (tot cate unul pe tara).

Conform acestor criterii, Mihai Covaliu si Rares Dumitrescu, aflati pe pozitiile 3, respectiv 15 in clasamentul mondial, vor reprezenta Romania la sabie individual la JO de la Beijing. De asemenea, Romania mai are deocamdata reprezentanti la JO la floreta feminin individual (Cristina Stahl - locul 7 mondial) si la spada feminin individual (Ana Maria Branza - locul 12 mondial).

Ulterior, in 26 aprilie, sportivii care nu au obtinut calificarea pot participa la turnee preolimpice zonale in tentativa de a-si asigura biletele pentru JO-2008. In aceasta situatie se afla Virgil Saliscan (locul 41 mondial) la floreta individual, care va participa la turneul preolimpic de la Lisabona, Adrian Pop (locul 73 mondial) la spada individual, care va merge la turneul de la Praga si una dintre sportivele Andreea Pelei (locul 54 mondial) sau Elena Munteanu (locul 134 mondial) la sabie individual, care va lua parte la turneul de la Istanbul. "Andreea Pelei este cea mai bine clasata sportiva a noastra la aceasta arma, dar vom vedea pe cine trimitem la turneul preolimpic, pentru ca si Elena Munteanu este lider detasat in clasamentul mondial la juniori", a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul general al Federatiei Romane de Scrima, Paul Novac.

Romania nu va fi reprezentata pe echipe la nicio arma la JO-2008, calificarile fiind deja incheiate in aceste probe.

Mediafax



Patru sportivi romani calificati la scrima la JO-2008