Gimnastica

China a pierdut o medalie olimpica la gimnastica dupa 10 ani

Federatia Internationala de Gimnastica (FIG) a anuntat, sambata, ca echipei Chinei ii va fi retrasa medalia de bronz din concursul feminin de gimnastica de la Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney, deoarece s-a mintit in privinta varstei uneia dintre gimnaste, informeaza AFP.

Comitetul executiv al FIG a decis sa anuleze toate rezultatele sportivei Dong Fangxiao la JO de Sydney, dupa ce a descoperit ca aceasta avea 14 ani la momentul desfasurarii competitiei.

Potrivit regulamentului, o gimnasta trebuie sa aiba minim 16 ani în anul desfasurarii JO, pentru a putea participa la competitie.

"Gimnasta era înscrisa la CIO, FIG si federatia nationala în baza documentelor de identitate care aratau ca s-a nascut la 20 ianuarie 1983, adica avea 17 ani la JO de la Sydney", se arata în comunicatul FIG.

Însa FIG a descoperit la JO de la Beijing din 2008 ca gimnasta este înregistrata pe listele oficiala cu data de nastere la 23 ianuarie 1986.

Federatia de gimnastica a cerut CIO sa retraga medalie echipei chineze, care ar urma sa fie acordata SUA, care a ocupat locul 4.

O alta gimnasta din echipa chineza, Yang Yun, medaliata cu bronz la paralele, era banuita de falsificarea date de nastere. FIG a deschis o ancheta dupa difuzarea unui reportaj televizat în 2008, în care tânara sportiva recunostea ca nu a avut decât 14 ani la JO de la Sydney.

În lipsa unei "dovezi tangibile si obiective conform careia data nasterii pe documentele oficiale a fost falsificata", FIG a decis sa-i acorde doar o amenda.

La JO de la Sydney, titlul olimpic în proba pe echipe a fost câstigat de România.

Mediafax



China a pierdut o medalie olimpica la gimnastica dupa 10 ani