Turul Frantei

Freire onoreaza tricoul verde cu o victorie de etapa

Aproape inexistent la sprinturile finale din prima parte a Turului Frantei, spaniolul Oscar Freire Gomez a reusit sa se impuna la capatul etapei a 14-a, disputata intre Nimes si Digne Les Bains (194.5 km), invingandu-i pe columbianul Leonardo Duque (Cofidis) si pe germanul Erik Zabel (Milram).
De trei ori campion mondial, la Verona in 1999 si 2004, si Lisabona in 2004, Oscar Freire a sprintat decisiv cu tricoul verde pe umeri, trecandu-si in palmares a patra victorie de etapa in Marea Bucla.

Rutierul iberic nascut in urma cu 32 de ani la Torrelavega mai castigase pana in prezent la Saarbrucken in 2002, pentru ca in 2006 sa-si treaca in cont doua succese, la Caen si Dax.

Caravana Turului Frantei a ajuns, sambata, in Alpi dupa o etapa de 194.5 kilometri cuprinsa intre localitatile Nimes si Digne les Bains, plutonul de 158 de rutieri confruntandu-se cu temperaturi care au ajuns la peste 40 de grade Celsius la nivelul soselei.

Mansa a debutat furtunos cu o evadare masiva formata din 21 de rutieri, dupa 40 de kilometri in fruntea cursei desprinzandu-se Jose Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne), William Bonnet (Credit Agricole), Bram Tankink (Rabobank) si Sandy Casar (Francaise des Jeux).

Avansul maxim al celor patru evadati a ajuns la punctul de 5'54" la kilometrul 85, dupa care plutonul a inceput sa recupereze diferenta pe masura apropierii finalului. Gutierrez a incercat sa ia cursa pe cont propriu la intrarea in ultimii 25 de kilometri.

Specialistul probelor de contratimp a fost ajuns din urma pe ultima ascensiune a etapei, Col de l'Orme (Cat.4), plasata la 10 borne de final. Au urmat mai multe atacuri din pluton, cel mai important dintre acestea avandu-l in prim plan pe francezul Sylvain Chavanel, rutierul de la Cofidis desprinzandu-se din pluton la 5 kilometri de sosire.

Grupul principal de rutieri a revenit asupra lui Chavanel cu 2000 de metri inainte de final, succesul de etapa fiind trecut in contul lui Oscar Freire Gomez, in urma unui sprint masiv de la care a lipsit britanicul Mark Cavendish, distantat pe catararea finala.

Pentru Freire aceasta a fost a sasea victorie din 2008, dupa cele trei etape castigate in Tirreno-Adriatico, semi-clasica Gent-Wevelgem si o etapa in Turul Elvetiei.

Marea Bucla continua cu etapa a 15-a, disputata duminica intre Embrun si Prato Nevoso, caravana ciclista ajungand in provincia italiana Cuneo dupa 183 kilometri. Ciclistii vor trece peste Col Agnel (2744 metri altitudine) in prima parte a etapei, finalul fiind programat in catarare la Prato Nevoso, ascensiune plasata la 1440 metri deasupra nivelului marii.

Rezultate
Etapa 14: Nimes-Digne les Bains (194.5 km)

1 Oscar Freire (Spa) Rabobank
2 Leonardo Duque (Col) Cofidis
3 Erik Zabel (Ger) Team Milram
4 Julian Dean (NZl) Garmin Chipotle
5 Steven De Jongh (Ola) Quick Step
6 Alessandro Ballan (Ita) Lampre
7 Ruben Perez (Spa) Euskaltel-Euskadi
8 Jerome Pineau (Fra) Bouygues Telecom
9 Matteo Tosatto (Ita) Quick Step
10 Thor Hushovd (Nor) Credit Agricole

Onlinesport: Dumitru Stircu


Freire onoreaza tricoul verde cu o victorie de etapa