Turul Frantei

Ricco si-a aratat clasa la Super Besse

Ciclistul italian Ricardo Ricco a castigat etapa a sasea a Turului Frantei, disputata, joi, intre localitatile Aigurande si Super Besse (195.5 km), impunandu-se la capatul unui sprint in catarare in fata favoritilor Alejandro Valverde si Cadel Evans. Dupa aceasta prima etapa incheiata la altitudine noul lider al Marii Bucle a devenit luxembrughezul Kim Kirchen.
Participant pentru a doua oara in cariera in Turul Frantei, Ricco, 25 de ani, a atacat decisiv pe ultimii metri ai mansei de la Super Besse, fiind cronometrat la sosire cu timpul de 4 ore, 57 de minute si 52 de secunde. Cu acest succes ciclistul clasat pe locul secund in editia din acest an a Turului Italiei a ajuns la cota trei succese in 2008, dupa reusitele din Giro de la Agrigento si Tivoli.

La o secunda in spatele rutierului de la Saunier-Duval s-au clasat Valverde si Evans, principalii favoriti la castigarea intrecerii, in timp ce purtatorul tricoului galben, Stefan Schumacher, a sosit cu o intarziere de 32 de secunde dupa ce a cazut in ultimul kilometru.

In aceste conditii noul lider al cursei a devenit Kim Kirchen, rutierul echipei Columbia devansandu-l cu 6 secunde pe australianul Evans, in timp ce Schumacher a coborat pe trei, avand o intarziere de 16 secunde. Scos din topul primilor zece clasati dupa contratimpul de la Cholet, Alejandro Valverde a urcat pe locul opt, la un minut si 12 secunde in spatele lui Kirchen.

Clasamentul pe puncte a ramas nemodificat in urma mansei de la Super Besse, Kirchen detinand tricoul verde cu un total de 97 de puncte. Cum pe sosea rutierul luxemburghez va purta tunica galbena, norvegianul Thor Hushovd va asorta tricoul verde echipamentului de la Credit Agricole.

La cataratori francezii fac legea pana in prezent, Sylvain Chavenel (Cofidis) reusind sa-l egaleze la puncte pe Thomas Voeckler (Bougues), astfel ca actualul campion al Frantei la contratimp va purta in etapa a saptea tricoul alb cu buline rosii.

Francezii, lideri in evadare

Ostilitatile in prima etapa montana din actuala editie a Turului Frantei s-au declansat inca de la kilometrul sase, cand Sylvain Chavanel s-a desprins din pluton, fiind urmat dupa numai patru borne de alti doi conationali, Freddy Bichot (Agritubel) si Benoit Vaugrenard (Francaise des Jeux).

Cei trei temerari au animat cursa pana pe Col de la Croix-Monard, ascensiune de categoria a doua care a facut prima selectie intr-un pluton controlat de coechipierii lui Valverde de la Caisse d'Epargne. Pe coborare Bichot a ramas singur in fruntea cursei, pentru ca la 13 kilometri inainte de final grupul de frunte sa redevina compact.

Ultimii zece kilometri au fost extrem de agitati, cu trei atacuri succesive anihilate in cele din urma de echipele Caisse d'Epargne si Rabobank. Mai intai si-au incercat sansa Amael Moinard (Cofidis) si Laurent Lefevre (Bouygues), pentru a fi ajunsi din urma si depasiti dupa doar trei kilometri de perechea Vladimir Efimkin (AG2R) si David Moncoutie (Cofidis).

Tentativa acestora de a se desprinde a esuat in fata forcingului declansat de americanul Christian Vandevelde (Garmin-Chipotle) si italianul Leonardo Piepoli (Saunier-Duval), acesta din urma pregatind finalul pentru coechipierul sau Ricardo Ricco.

Tanarul ciclist italian a gestionat bine ultimul kilometru, atacand decisiv in conditiile neutralizarii reciproce a liderilor turului, Valverde, Evans, Franck Schleck si Kirchen multumindu-se cu celelalte locuri.

Ce urmeaza?

Marea Bucla continua, vineri, cu etapa a saptea, ciclistii avand de parcurs 159 de kilometri intre Brioude si Aurillac. Mansa este presarata cu cinci puncte de catarare, dintre care Saint-Jeane-de-Donne (cat.3) se afla plasata la noua kilometri de final.

Caravana turului va traversa prefecturile Haut-Loire si Cantal, ajungand pentru a saptea oara in istorie la Aurillac, oras cu o populatie de 30.000 de locuitori. Ultima data cand s-a ajuns la Aurillac, in 1985, victoria de etapa i-a revenit spaniolului Eduardo Chozas.

Rezultate etapa a 6-a:

1 Riccardo Ricco (Ita) Saunier Duval     4.57.52
2 Alejandro Valverde(Spa) Caisse d'Epargne  0.01
3 Cadel Evans (Aus) Silence - Lotto
4 Frank Schleck (Lux) Team CSC              0.04
5 Kim Kirchen (Lux) Team Columbi
6 Moises Dueñas Nevado (Spa) Barloworld     0.07
7 Roman Kreuziger (Ceh) Liquigas     
8 Carlos Sastre (Spa) Team CSC
9 Denis Menchov (Rus) Rabobank        
10 Leonardo Piepoli (Ita) Saunier Duval
 
Clasament General dupa etapa a 6-a:
 
1 Kim Kirchen (Lux) Team Columbia       24.30.41
2 Cadel Evans (Aus) Silence - Lotto         0.06
3 Stefan Schumacher (Ger) Gerolsteiner      0.16
4 Christian Vande Velde (USA) Garmin        0.44
5 David Millar (MBr) Garmin-Chipotle        0.47
6 Thomas Lovkvist (Sue) Team Columbia       0.54
7 Denis Menchov (Rus) Rabobank              1.03
8 Alejandro Valverde(Spa) Caisse d'Epargne  1.12
9 Stijn Devolder (Bel) Quick Step    
10 Oscar Pereiro Sio (Spa) Caisse d'Epargne

Onlinesport: Dumitru Stircu


Ricco si-a aratat clasa la Super Besse