Turul Italiei

Basso i-a luat tricoul roz lui Arroyo la Aprica

Ivan Basso a preluat conducerea in ierarhia generala a Turului Italiei dupa etapa a 19-a, desfasurata, vineri, intre Brescia si Aprica pe distanta a 195 kilometri.
Italianul de la Liquigas l-a atacat pe Arroyo pe teribila ascensiune Mortirolo, alaturi de Basso in grupul de frunte ramanand doar coechipierul sau Vincenzo Nibali si Michele Scarponi (Androni Giocatoli).

Cei trei din fruntea cursei au trecut in varful catararii cu un avans de un minut si 56 secunde, grupul urmaritorilor condus de Arroyo recuperand aproape un minut pe lunga coborare care a urmat.

Basso a accelerat din nou ritmul pe ascensiunea finala de la Aprica, reusind sa recupereze ecartul de 2 minute si 27 secunde care il separau de liderul Arroyo.

Victoria de etapa a fost obtinuta de Scarponi, care a trecut linia de sosire dupa 5 ore, 27 minute si 4 secunde, obtinand cele 20 secunde de bonificatie. Basso si Nibali au completat podiumul, castigatorul Il Giro din 2006 devenind noul lider al ierarhiei generale.

Grupul urmaritorilor a sosit cu o intarziere de 3 minute si 5 secunde, Arroyo predand tricoul roz lui Basso pentru 51 secunde.

"Sunt fericit. Este o zi fantastica pentru mine. Multumesc echipei care a facut o treaba grozava. Pe Mortirolo as fi putut obtine un avantaj mai mare, dar important a fost sa ramanem impreuna eu si Nibali, a spus Basso dupa reusita de la Aprica.

Basso isi va apara tricoul roz, sambata, in ultima etapa montana din aceasta editie a Turului Italiei, Bormio-Passa del Tonale (178 km). Rutierii vor ajunge pe Passo di Gavia, cel mai inalt punct al competiei plasat la 2618 metri.

Pana la Cima Coppi ciclistii vor trece peste altre trei ascensiuni, finalul fiind de asemenea in catarare pe Passo del Tonale.

Onlinespor: Dumitru Stircu


Basso i-a luat tricoul roz lui Arroyo la Aprica