Turul Italiei

Belletti castiga in orasul lui Pantani

Rutierul italian Manuel Belletti a castigat, vineri, etapa a 13-a a Turului Italiei, desfasurata intre Porto Recanati si Cesenatico (223 km), orasul natal al regretatului Marco Pantani. In varsta de 24 ani, Belletti este un ciclist originar din Cesena, oras aflat in apropiere de Cesenatico.
Cronometrat la sosire cu timpul de 5 ore, 27 minute si 12, echipierul de la Colnago-CSF Inox i-a devansat la sprint pe conationalul sau Mauro Facci (Quick Step).

Evadat din pluton pe prima catarare a zilei, rusul Vladimir Karpets (Katiusa) a sosit la cinci minute dupa Belletti.

Plutonul dus in trena de echipele Liquigas si Caisse d'Epargne a sosit cu o intarziere de sapte minute si 27 secunde in raport cu primul clasat.

Ierarhia generala a ramas nemodificata dupa aceasta etapa, australianul Richie Porte (Saxo Bank) pastrandu-si tricoul roz in fata spaniolului David Arroyo (Caisse d'Epargne).

Prima evadare a etapei s-a format la kilometrul 27, cand Loosli, Froome si Roberts au iesit din pluton reusind un avans de 20 secunde. Ritmul ridicat din fruntea plutonului i-a readus pe cei trei inapoi in grupul compact dupa doar cinci borne.

Pana la kilometrul 62 s-a rulat in mare viteza, profilul etapei fiind unul permisiv pentru o medie de peste 43 kilometri pe ora.

Nu mai putin de 17 rutieri s-au desprins dupa borna 62, printre acestia si Belletti de la Colnago, echipa care l-a pierdut in prima parte a etapei pe liderul Pozzovivo.

Avansul fugarilor a crescut rapid, ajungand la 9 minute si 38 secunde la kilometrul 136.

Catararea Perticara i-a dat idei rusului Karpets, acesta atacand de unul singur din pluton in incercarea de a recupera din intarzierea acumulata la general.

Ultimul kilometru l-a gasit desprins in fruntea cursei pe australianul Lewis de la echipa Columbia, acesta reusind sa creeze un ecart important in fata fostilor sai colegi de evadare.

Rutierul de la Antipozi s-a sufocat insa inaintea liniei de sosire, fiind inghitit de Belletti, ciclist venit tare din spate cu o foame imensa de victorie.

Pentru ciclisti urmeaza doua etape montane importante, prima dintre ele, sambata, intre Ferrara si Asolo (205 kilometri), cu o catarare, Monte Grappa, de categoria intai (18.9 kilometri lungime, cu panta medie de 7.9 % si panta maxima de 14%), la 1675 metri altitudine. Finalul este in coborare, localitatea de sosire fiind plasata la nord de Treviso, Mestre si Venezia.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Belletti castiga in orasul lui Pantani