Ciclism

Gilbert, primul belgian castigator in Amstel Gold Race dupa 16 ani

Rutierul belgian Philippe Gilbert, 27 ani, a castigat a 45-a editie a clasicei olandeze Amstel Gold Race, cursa de o zi alergata intre Maastricht si Valkenburg pe distanta a 259 kilometri. Podiumul a fost completat de canadianul Ryder Hesjedal (Garmin) si italianul Enrico Gasparotto (Astana).
Echipier al formatiei Omega Pharma Lotto, Gilbert a atacat pe catararea finala, celebra Cauberg, reusind sa se impuna in fata unui grup masiv de rutieri, care i-a mai cuprins, printre altii, pe cataratorii Cadel Evans, Damiano Cunego, Frank si Andy Schleck.

Incisivul atacant belgian a incercat in mai multe randuri sa se desprinda inaintea catararii finale, dar de fiecare data a fost actiunile sale au fost sortite esecului.

Succesul lui Gilbert este primul obtinut de un belgian in Amstel Gold Race in ultimii 16 ani, ‘leul Flandrei’ Johan Museeuw fiind ultimul care a reusit sa se impuna in cea mai importanta din ciclismul olandez.

De asemenea, pentru echipa belgiana Omega Pharma Lotto este primul succes in 2010, ultima victorie datand din Turul Lombardiei 2009, cand tot Gilbert a fost cel care a incheiat in pozitia fruntasa.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Gilbert, primul belgian castigator in Amstel Gold Race dupa 16 ani