Turul Italiei

Di Luca, patronul Turului Italiei

Italianul Danilo Di Luca a castigat etapa cu numarul 12 din Turului Italiei, cea mai grea de pana acum, impunandu-se in fata lui Gilberto Simoni, la un sprint in doi. Mansa s-a incheiat la Briancon in Franta.

In lungime de 163 de kilometri, mansa a 12-a din Giro a prilejuit un prim duel intre favoritii la victoria finala, Danilo Di Luca (Liquigas), Gilberto Simoni (Saunier-Duval), Damiano Cunego (Lampre), Eddy Mazzoleni (Astana) si luxemburghezul Andy Schleck (CSC) fiind actorii principali ai etapei.

La 14 kilometri de la startul programat la Scalenghe, doi francezi, Yoann Le Boulanger (Bouygues) si Christophe Riblon (AG2r), au reusit sa se desprinda din pluton, avantajul lor crescand rapid pana la 15'32", la borna cu numarul 82.

Plasata la kilometrul 100 al etapei, Colle dell'Agnolle a reprezentat o adevarata piatra de incercare in calea ciclistilor, varful ascensiunii fiind plasat la 2744 de metri. Pe primele pante s-a realizat o selectie in grupul favoritilor, Gilberto Simoni si Leonardo Piepoli (Saunier-Duval) marind serios ritmul. Le Boulanger a profitat de avansul creat in prima parte a etapei si a trecut primul peste ascensiunea ce a marcat Cima Coppi, adica cel mai inalt varf din aceasta competitie. A urmat Riblon la 2'45" si grupul Simoni la 5'45", alaturi de fostul dublu invingator aflandu-se Piepoli, Cunego, Di Luca, Mazzoleni si Schleck.

Turul Italiei in Franta

O data cu trecerea peste Colle dell'Agnolle, caravana Turului Italiei a patruns pe teritoriul Frantei, urmatoarea ascensiune, Col d'Izoard, fiind una obisnuita pentru participantii la Marea Bucla. Plasata la 2360 de metri, Col d'Izoard, a fost martora primelor atacuri in grupuri de frunte, Gilberto Simoni fiind cel care a incercat in doua randuri sa se desprinda. Primul care a cedat a fost Piepoli, urmat de Cunego, castigatorul din 2004 al Giro revenind insa pe coborare. Danilo Di Luca a trecut primul in varf, dar fragilul sau avans s-a topit pe lunga coborare ce a urmat pana la Briancon, localitatea de sosire.

Cum ultimii 1300 de metri ai etapei erau in urcare, Di Luca a fortat din nou reusind, pe frumoasele stradute din Briancon, sa-si treaca in cont un al doilea succes de etapa in acest Giro si cel mai important, tricoul roz. Pe doi a sosit Simoni, urmat de Schleck si Mazzoleni, Cunego fiind doar al patrulea.

Rezultate:
1 Danilo Di Luca (Ita) Liquigas       4.46.39 (34.118km/h)
2 Gilberto Simoni (Ita) Saunier Duval
3 Andy Schleck (Lux) Team CSC            0.07
4 Eddy Mazzoleni (Ita) Astana            0.15
5 Damiano Cunego (Ita) Lampre            0.19
6 Stefano Garzelli (Ita) Acqua & Sapone  2.17
7 Yoann Le Boulanger (Fra) Bouygues      2.33
8 Marzio Bruseghin (Ita) Lampre
9 Riccardo Ricco (Ita) Saunier Duval
10 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas      2.38

Clasament general:
1 Danilo Di Luca (Ita) Liquigas         56.42.25
2 Marzio Bruseghin (Ita) Lampre             1.03
3 David Arroyo Duran (Spa) Caisse d'Epargne 1.16
4 Andy Schleck (Lux) Team CSC               1.25
5 Francisco Javier Vila E. (Spa) Lampre     1.39
6 Damiano Cunego (Ita) Lampre - Fondital    2.10
7 Emanuele Sella (Ita) Ceramica Panaria     2.14
8 Gilberto Simoni (Ita) Saunier Duval       2.34
9 Evgeni Petrov (Rus) Tinkoff               2.48
10 Eddy Mazzoleni (Ita) Astana              3.28

Onlinesport: Dumitru Stircu



Di Luca, patronul Turului Italiei