Europa League

Steaua eroica, Tanase megagol, public electric. Ros-albastrii sparg gheata pe National Arena

Steaua a reusit sa stearga cu buretele umilinta din meciul tur cu Maccabi Haifa si a invins joi echipa israeliana pe National Arena cu 4-2, prima victorie romaneasca pe noul stadion si prima victorie a Stelei in Grupa J a Ligii Europa. Steaua a deschis scorul printr-un cap sec al lui Tatu si s-a trezut conducand cu 2-0 in prima repriza, dar a evreii si-au luat cu dobanda inapoi si au egalatat pana la pauza. In repriza secunda, dupa ce a ramas in inferioritate numerica in urma eliminarii lui Florin Costea, Steaua a parut mai determinata sa castige. Cristi Tanase a iesit la rampa cu doua goluri decisive, a doua sa reusita fiind una de generic, cu o biomecanica peste Hagi. 35.000 de oameni prezenti in tribune au strigat pentru Steaua ca ca in vremurile bune, iar corurile de huiduieli la adresa israelienilor au fost fabuloase. De mult nu s-a mai vazut o asa atmosfera pe un teren de fotbal din Romania. Steaua eroica, Tanase megagol, public electric - aceasta a fost retetea succesului Stelei de joi seara, un succes care ii tine pe ros-albastri in calculele grupei.
Forum: Comentati partida, peste 400 de mesaje pe marginea ei

Cu gandul doar la razbunarea rezultatului rusinos din Israel, Steaua a pornit ca din tun in meciul de pe National Arena. Elevii lui Ilie Stan au trecut si peste accidentarea lui Gardos din chiar primul minut si si-au vazut de constructie, fiind aproape de a primi un ajutor divin in minutul 8, cand portarul Davidovich a salvat in ultima clipa un autogol al israelienilor.

Minge cu minge si pasa cu pasa, Steaua a inaintat in transee si si-a impins oaspetii in propriul careu, pentru ca in minutul 13, la un corner executat excelent de Brandan de pe dreapta, Leandro Tatu sa se inalte perfect pe linia careului mic si sa deschida scorul cu o lovitura de cap. A fost o lovitura de cap venita dintr-o smucire din tot corpul, ca de cobra, incheiata scurt cu un cap imparabil.

Golul sud-american, argentiniano-brazilian al Stelei a deschis nu doar pofta de joc sau de gol a ros-albastrilor, ci si dorinta mai arzatoare de a-si calca in picioare adversara. Iar in minutul 28, Florin Costea si-a pus toata puterea si sperantele intr-un sut in diagonala din marginea careului si l-a facut pe Davidovich sa scoata pentru a doua oara mingea dintre ate.

Insa Maccabi nu a uitat cu cine joaca si ca a umilit-o pe Steaua in Israel. Crezandu-se prea repede invingatori, elevii lui Ilie Stan au cedat teren si au tratat cu superficialitate faza defensiva, fiind surprinsi letal de un sut puternic la coltul lung trimis de Meshumar din marginea careului in minutul 36.

Maccabi a redus din diferenta insa nu a renuntat la atacurile periculoase, in timp ce Steaua dadea semne ca se rupe total de tensiunea meciului. Cu gandul mai mult la pauza decat la ce au de facut, stelistii au fost surprinsi din nou cu 5 minute inainte de finalul primei reprize. Katan a tras destul de slab de la marginea terenului, insa Stanca a vazut tarziu mingea si nu a putut s-o scoata de langa bara. Un gol de portar, Stanca aratand deseori in acest meci ca se pricepe mai bine sa cotonogeasca suporteri intrati pe teren decat sa tina mingea departe de gol.

Rusescu putea sa aduca din nou in avantaj echipa ros-albastra, dar torpila lui a fost parata din plonjon de Davidovich.

La fel de periculosi s-au mentinut israelienii si in startul reprizei secunde, chiar daca ritmul de joc a scazut considerabil. La presiunea oaspetilor n-a cedat insa defensiva Stelei ci tocmai un atacant, Florin Costea pierzandu-si cumpatul in minutul 62. Arbitrul olandez a scos direct cartonasul rosu pentru Costea, in urma unui fault cu talpa sus din spate si Steaua parca retraia cosmarul din meciul tur.

Asta doar pentru trei minute, pentru ca in minutul 65 Cristi Tanase si-a dus din nou echipa in avantaj, in urma unei faze de infarct. Martinovic a trimis mai intai mingea in bara din dreapta, balonul a ajuns la Nikolic, un alt sut al stelistilor a fost blocat pentru ca pana la urma Tanase sa trimita la paianjen din careul mic.

A fost un gol la care mingea a jucat ca la flipper in fata portii israeliene, reluarile fazei din spatele portii aratand ca si cameramanii au fost aproape sa isi rupa mana, incercand sa tina in vizor mingea buculucasa.

Purtati pe val de suporterii entuziasmati, stelistii au continuat sa lupte, desi au suferit de multe ori la atacurile prelungite ale oaspetilor. Cu trecerea timpului, ritmul de joc a devenit infernal, ambele echipe incercand sa-si surprinda adversara pe contraatac.

Cu sase minute inainte de expirarea timpului regulamentar de joc, Tanase a mai avut un moment magic si cu un sut fabulos de la 25 de metri sa inscrie pentru 4-2, aruncand astfel tribunele in aer. Mingea s-a dus cu o biomecanica a la Hagi, drept, exact sub bara portii lui Davidovich.

Din tribune era sa sara de fericire si Ilie Stan, trimis de arbitrudupa ce a protestat vehement la cateva decizii ale centralului olandez. Stan a incercat in momentul in care a fost dat afara sa se piteasca dupa gard, dar a trebuit in cele din urma sa se duca in tribune.

La meci au fost prezenti aproximativ 35.000 de spectatori, între care 200 de israelieni.

În minutul 2, Gardos s-a accidentat si a fost înlocuit cu Rusescu. Dupa intrarea acestuia, multi jucatori ai Stelei si-au schimbat pozitia în teren, Tanase trecând mijlocas central si Brandan fundas central. Ilie Stan a fost nevoit sa-l înlocuiasca si pe Tatu, care si el a acuzat o accidentare.

Galeria stelista a afisat un banner cu mesajul: "Respect, Novak" si a arborat si drapelul Serbiei, numele fndasului sârb fiind scandat de mai multe ori în timpul meciului.

Etapa a V-a, care va avea loc la 1 decembrie, programeaza urmatoarele meciuri: Schalke 04 - Steaua Bucuresti si AEK Larnaca - Maccabi Haifa.

Steaua Bucuresti: Stanca - Martinovici, Gardos (Rusescu '3), Geraldo, Latovlevici - M. Costea (Nastasie '85), Brandan, Bourceanu, Tanase - Tatu (Nikolici '26), Fl. Costea. Antrenor: Ilie Stan.

Maccabi Haifa: Davidovici - Meshumar, Buljat, Falach, Twatha - Vered (Yampolsky '34), Yahaya (Turgeman '68), Boccoli (Dvalisvili '38) Golasa - Katan, Amasha. Antrenor: Elisha Levy.

Cartonase galbene: Rusescu '26, Bourceanu '32, Cr. Tanase '84, Nikolici '89 / Golasa '69, Amasha '90

Cartonas rosu: Fl. Costea '60

Meciul a fost arbitrat de o brigada olandeza avându-l la centru pe Kevin Blom, ajutat de asistentii Nicky Siebert si Patrick Langkamp, în timp ce Tom van Sichem a fost rezerva. Asistenti suplimentari au fost Danny Makkelie si Ed Janssen.

Onlinesport: Irina Maxim, Vadim Cusnarencu



Steaua eroica, Tanase megagol, public electric. Ros-albastrii sparg gheata pe National Arena