Europa League

Prezentarea adversarelor echipei Steaua in Grupa J a Ligii Europa

Intr-o grupa cu Schalke 04 favorita clara la calificare, Steaua nu poate spera decat la locul al doilea, pentru care se va duela cu Maccabi Haifa din Israel si AEK Larnaca din Cipru, la o prima vedere adversari accesibili pentru ros-albastri. Vedeti mai jos prezentarea celor trei adversare ale Stelei in drumul spre primavara europeana.
SCHALKE 04

Semifinalista a Ligii Campionilor sezonul trecut, echipa din Gelsenkirchen a ajuns in Liga Europa gratie castigarii Cupei Germaniei, dupa ce s-a clasat in Bundesliga pe un modest loc 14.

Cu atacantul roman Ciprian Marica transferat in aceasta vara liber de contract dupa incetarea contractului cu Stuttgart, Schalke a inceput aventura europeana contra finlandezilor de la HJK Helsinki.

Prada usoara la prima vedere pentru trupa lui Ralf Rangnick, scandinavii au fost aproape de cea mai mare surpriza a fazei playoff.

Dupa ce a pierdut cu 2-0 in deplasare mansa tur, Schalke s-a chinuit mai bine de o repriza pentru a gasi drumul spre poarta adversa, desfacuta in cele din urma de Klaas-Jan Huntelaar cu un hat-trick. S-a terminat 6-1 si germanii au evitat rusinea.

In palmaresul celor de la Schalke, despre care neoficial se spune ca a fost echipa preferata a dictatorului nazist Adolf Hitler, exista sapte titluri de campioana, dintre care primele patru chiar in perioada cuprinsa intre 1934 si 1939.

Pe plan european Schalke se mandreste cu obtinerea Cupei UEFA in 1997, cand au invins dupa o finala disputata in dubla mansa pe Internazionale Milano, ridicand trofeul chiar pe San Siro.

In aceasta vara Schalke l-a pierdut pe portarul Manuel Neuer, transferat de Bayern Munchen, dar l-a pastrat pe veteranul Raul Gonzalez, alaturi de care a venit Marica. In lot se mai remarca Jefferson Farfab, Jose Manuel Jurado, Christoph Metzelder, Klaas-Jan Huntelaar si Julian Draxler, considerat de specialisti speranta fotbalului german.

Schalke 04 isi desfasoara meciurile de acasa pe moderna Veltins Arena, un stadion de aproape 62.000 de locuri.

MACCABI HAIFA

Campioana a Israelului in sezonul trecut, Maccabi Haifa a ajuns in grupele Ligii Europa dupa ce a pierdut in playoff-ul Ligii Campionilor la penalty-uri in fata belgienilor de la Genk.

Ambele manse au fost castigate de echipele gazda cu 2-1, astfel ca in returul din Belgia a fost nevoie de lovituri de departajare pentru desemnarea echipei calificate mai departe. Genk s-a impus cu 4-1, iar Maccabi a luat drumul grupelor Ligii Europa.

Aventura europeana a israelinilor cu o istorie de 97 ani in fotbal a inceput in turul doi preliminar al Ligii Campionilor, unde au trecut de FK Borac Banja Luka din Bosnia-Hertegovina, cu 5-1 (acasa) si 2-3 (in deplasare).

In al treilea tur preliminar au avut un meci dificil cu slovenii de la Maribor, pe care i-a eliminat dupa 2-1 (acasa) si 1-1 (in deplasare).

Antrenata de Elisha Levy, Maccabi Haifa a cucerit in 2011 al 12-lea titlu de campioana si al saptelea in ultimul deceniu, ceea ce arata dominatia exercitata de alb-verzi in fotbalul israelina.

Maccabi Haifa a fost in 2002 prima echipa din istoria fotbalului israelian calificata in grupele Ligii Campionilor.

Potrivit ultimelor sondaje realizate la nivel national, echipa din Haifa se bucura de cea mai mare simpatie in randul suporterilor de fotbal din tara sfanta, depasind rivalele din Tel-Aviv, Maccabi si Hapoel.

Meciurile de acasa sunt desfasurate pe stadionul Kiryat Eliezer, cu o capacitate de 14.000 locuri.

AEK LARNACA

Aparuta in fotbalul cipriot in 1994 dupa unirea cluburlor EPA Larnaca si Pezoporikos, AEK a ramas de-a lungul timpul in umbra granzilor APOEL Nicosia, Omonia Nicosia si Anorthosis Famagusta.

Singurul titlu din palmares a fost castigat in 2004, iar in 2006 echipa galben-verde a trecut ultima data cel mai aproape de castigarea campionatului.

Sezonul trecut AEK a incheiat pe locul patru in Cipru si astfel si-a inceput devreme aventura europeana, intrand in turul doi preliminar al Ligii Europa.

Floriana din Malta a fost un partener de antrenament cu public pentru cipriotii, care s-au impus la general cu 9-0, pentru ca in turul trei preliminar sa rezolve ecuatia calificarii in fata cehilor de la Mlada Boleslav inca din meciul tur, incheiat cu 3-0. In retur a fost 2-2 si AEK ajungea la portile grupelor, unde sortii ii scoteau in cale pe Rosenborg.

Dupa un 0-0 in tara fiordurilor, gruparea manageriata in prezent de Jordi Cruyff, fiul legendarului fotbalist olandez Johan Cruyff, a obtinut calificarea dupa un 2-1 muncit.

Pana in acest sezon, cel mai important rezultat obtinut de AEK Larnaca pe plan european era un 0-0 cu FC Barcelon, pe teren propriu, in prima mansa a turului inaugural din Cupa Cupelor, sezonul 1996-97.

Meciurile de pe teren propriu sunt disputate pe Neo GSZ Stadium, arena care nu aduna mai mult de 13.000 de locuri si unde nationala Romaniei invingea Cipru, in noiembrie 1993, cu 4-1 in preliminariile Cupei Mondiale din Statele Unite.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Prezentarea adversarelor echipei Steaua in Grupa J a Ligii Europa