Champions League

Avancronica finalei Ligii Campionilor dintre Barcelona si Manchester United

FC Barcelona si Manchester United se întâlnesc, sâmbata, pentru o doua oara într-o finala de Liga Campionilor, de aceasta data pe noul stadion Wembley, unde combatantele au câstigat primele lor Cupe ale Campionilor Europeni, spaniolii în 1992, iar englezii în 1968.
FC Barcelona a câstigat prima Cupa a Campionilor Europeni în 1992, dupa ce a învins pe Sampdoria, cu un gol în prelungiri al lui Ronald Koeman. În total, gruparea catalana are trei trofee ale Cupei Campionilor Europeni/Liga Campionilor - 1992 (1-0 cu Sampdoria), 2006 (2-1 cu Arsenal) si 2009 (2-0 cu Manchester United). De asemenea, Barcelona a pierdut si trei finale ale celei mai importante competitii europene, 1960/1961 (2-3 cu Benfica, la Berna), 1985/1986 (0-2, dupa loviturile de departajare cu Steaua Bucuresti, la Sevilla) si 1993/1994 (0-4, în finala de la Atena cu AC Milan).

Manchester United a câstigat în 1968 primul trofeu al CCE, pe Wembley, dupa o finala cu Benfica Lisabona, scor 4-1 tot dupa prelungiri, prin reusitele lui Booby Charlton, George Best si Brian Kidd.

United a mai cucerit cea mai importanta competitie europeana rezervata cluburilor în 1999 (2-1 cu Bayern Munchen, la Barcelona) si 2008 (5-4, dupa loviturile de departajare cu Chelsea, la Moscova) si a pierdut finala din 2009 (0-2 cu Barcelona, la Roma)

Managerul englezilor, Sir Alex Ferguson, are ocazia sa devina primul antrenor cu trei trofee ale Ligii Campionilor, în timp ce rivalul sau de la FC Barcelona, Josep Guardiola (40 de ani), ar putea fi cel mai tânar antrenor care câstiga doua trofee LC.

Din punct de vedere al formei din acest sezon, finala de la Londra o are ca favorita pe FC Barcelona, în ciuda faptului ca Manchester United a primit doar patru goluri în acest sezon al Ligii Campionilor. De asemenea, FC Barcelona îi are în echipa pe Messi, Iniesta si Xavi, care au ocupat primele trei pozitii în clasamentul Balonul de Aur - FIFA.

În schimb, Manchester United se va baza pe un trident ofensiv foarte eficient, Giggs-Rooney-Chicharito Hernandez.

FC Barcelona si Manchester United s-au mai întâlnit pâna acum de 10 ori în cupele europene, palmaresul fiind urmatorul: 10 3 4 3 17-14. Ultima întâlnire dintre cele doua formatii a avut loc în finala din 2009, când FC Barcelona s-a impus cu scorul de 2-0, prin reusitele lui Eto'o si Messi.

FC Barcelona a ajuns în ultimul act în acest sezon, dupa ce a trecut de FC Copenhaga, Rubin Kazan si Panathinaikos Atena, în faza grupelor, Arsenal (optimi), Sahtior (sferturi) si Real Madrid (semifinale).

Manchester United a depasit pe Valencia, Glasgow Rangers si Bursaspor (în faza grupelor), Olympique Marseille (optimi), Chelsea Londra (sferturi) si Schalke 04 (semifinale).

În întrecerile interne, atât Manchester United, cât si FC Barcelona si-au adjudecat titlurile, chiar în fata echipelor pe care le-au eliminat în semifinale, Real Madrid, respectiv sferturi, Chelsea Londra.

Printre jucatorii reprezentativi ai Barcelonei se afla aproape întreaga echipa: fundasii Puyol, Pique si Dani Alves, mijlocasii Xavi, Iniesta si Sergio Busquets si atacantii David Villa, Pedro si Messi. Manchester United se bazeaza pe experimentatul portar Edwin van der Sar, cuplul de fundasi centrali Nemanja Vidici si Rio Ferdinand, mijlocasii Paul Scholes, Ryan Giggs si Michael Carrick si atcantii Wayne Rooney si Chicharito Hernandez.

FC Barcelona, echipa probabila: Valdes - Dani Alves, Mascherano, Pique, Puyol - Busquets, Xavi, Iniesta - Pedro, Messi, Villa. Antrenor: Josep Guardiola.

Manchester United, echipa probabila: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidici, Evra - Carrick, Giggs - Valencia, Park - Rooney, Chicharito. Antrenor: Alex Ferguson.

Finala Ligii Campionilor va fi condusa de o brigada de arbitri din Ungaria, avându-l la centru pe Viktor Kassai, în vârsta de 35 de ani. El va fi ajutat de asistentii Gabor Eros si Gyorgy Ring, de asistentii suplimentari Mihaly Fabian si Tamas Bognar. Arbitru de rezerva va fi Istvan Vad.

Câstigatoarea Ligii din acest sezon va primi un premiu record, valorând 126 de milioane de euro, în timp ce învinsa va încasa 73 de milioane de euro.

Impactul economic al finalei este estimat la 369 de milioane de euro, în crestere cu 17,5 milioane de euro fata de anul trecut si cu 59 de milioane de euro mai mult decât ultimul act al competitiei din 2009, când cele doua echipe s-au întâlnit la Roma.

Orasul gazda al întâlnirii, Londra, asteapta un profit net evaluat la 52 de milioane de euro, banii rezultând din sumele cheltuite de fani la stadion, pentru cazare, mâncare si bautura. Londra beneficiaza astfel de faptul ca cele mai puternice doua echipe ale Europei se vor întâlni în ultimul act al competitiei.

Finala Ligii Campionilor se va disputa sâmbata, de la ora 21.45, pe stadionul Wembley din Londra, care are o capacitate de 90.000 de locuri.

Wembley va gazdui a sasea finala a Ligii Campionilor în cei 56 de ani de istorie ai competitiei. În primii trei ani de la redeschiderea arenei londoneze, aceasta s-a confruntat cu multe probleme legate de starea gazonului. Problema a fost rezolvata în vara anului trecut, când administratia stadionului a decis sa schimbe suprafata de joc. Astfel, pe Wembley este folosita aceeasi suprafata ca pe stadionul celor de la Arsenal, care cuprinde un amestec de gazon natural cu 120 de milioane de fire artificiale.

Cele mai ieftine bilete pentru finala Ligii Campionilor au costat 169 de euro, la care se adauga 30 de euro pentru rezervare. De asemenea, un pachet pentru adult si copil are un pret de plecare de la 381 de euro. Cele doua echipe au primit câte 24.360 de bilete pentru suporteri.

Mediafax



Avancronica finalei Ligii Campionilor dintre Barcelona si Manchester United