Europa League

Steaua a pierdut la scor cu Liverpool

Steaua a pierdut primul meci din Liga Europa, fiind invinsa in deplasare de Liverpool, scor 4-1, dupa ce la pauza cele doua echipe erau la egalitate (1-1). Joe Cole a deschis scorul in secunda 26 iar Cristi Tanase a egalat in minutul 13, intr-o prima repriza excelenta a Stelei. Un penalty acordat usor si transformat de N'Gog, torpila lui Leiva din minutul 81 si un al doilea gol al lui N'Gog, au stabilit insa scorul final.
Cu un echipament nou, intr-un galben tipator asemanator cu vechiul echipament al nationalei Romaniei, Steaua a intrat cu emotii pe gazonul arenei Anfield Road, atmosfera electrizanta fiind alimentata de imnul lui Liverpool, cantat de cei aproape 40.000 de spectatori, dintre care 1.000 erau stelisti.

Ilie Dumitrescu a trimis in teren o asezare curajoasa, un sistem 4-2-3-1, avandu-l pe Kapetanos ca varf de atac, Tanase, Stancu si Radut in spatele lui, pentru ca defensiva sa fie asigurata de Bicfalvi si Radut in zona mediana, pentru ca pe linia de fund sa fie Latovlevici, Geraldo, Abrudan si Emeghara.

N-au trecut nici 30 de secunde de la fluierul de start si Liverpool conducea deja cu 1-0. Dupa cateva secunde in care stelistii au pasat timorati in propria jumatate, presati insistenti de adversari, Abrudan a trimis inexplicabil de slab o pasa inapoi la Tatarusanu, Joe Cole a profitat imediat si a inscris cu un sut la coltul lung, mingea lovind bara inainte de a intra in poarta.

Dupa cateva minute de uluiala in tabara ros-albastrilor, trupa lui Dumitrescu s-a remontat repede psihic si a urcat cu mai mult curaj in teren spre poarta adversa. Minutul 13 s-a dovedit unul cu noroc pentru echipa din Ghencea, la primul atac mai hotarat al stelistilor. Bogdan Stancu a pasat fenomenal la Cristi Tanase, iar acesta cu o scarita spectaculoasa l-a invins pe Reina, restabilind egalitatea pe tabela. A fost doar al doilea gol al lui Tanase in tricoul Stelei si primul intr-o competitie europeana.

Dupa nici cinci minute, la o faza normala de joc in zona mediana, Emeghara s-a accidentat in urma unui duel cu Babel. Fundasul a tras de el inca doua minute, insa nu a mai putut continua meciul, fiind inlocuit cu Banel Nicolita in minutul 17. Intrarea lui Nicolita a adus un plus de incisivitate in evolutia ros-albastrilor, care au reusit sa echilibreze nu doar scorul, ci si jocul in teren.

Chiar daca fazele ofensive ale Stelei nu s-au incheiat cu suturi periculoase spre poarta, posesia prelungita a facut ca mingea sa fie mai putin la Liverpool. Iar asta a ajutat ca scorul sa ramana neschimbat pana la pauza, deoarece, de fiecare data cand elevii lui Roy Hodgson aveau mingea, fazele se incheiau cu suturi puternice spre poarta. Tatarusanu a intervenit de cateva ori cu mare siguranta la torpilele lui Joe Cole, Babel sau Maxi Rodriguez.

Suporterii Stelei au creat o atmosfera senzationala in sectorul lor de tribuna. In multe momente pe parcursul jocului au dominat fondul sonor, cantecele galeriei si "Lupta Steaua" auzindu-se mai mereu in arena uneia dintre cele mai importante echipe din fotbalul mondial. Chiar si numele lui Nicolita s-a facut auzit indelung din tribune, in momentul intrarii acestuia pe teren.

Liverpool a inceput repriza secunda intr-un presing naucitor, avand actiuni prelungite de atac mai ales in banda dreapta. Iar dupa sapte minute de la reluarea meciului, Ilie Dumitrescu l-a trimis in teren pentru a intari apararea si pe Eder Bonfim, in lui Anghelov, care nu a mai aratat aceeasi siguranta in joc ca in prima repriza.

Insa dupa doar cateva minute, la o lovitura de colt a englezilor batuta de Cole de pe dreapta, arbitrul spaniol Cesar Muniz Fernandes a acordat foarte usor penalty pentru Liverpool, la un presupus fault al lui Kapetanos la Kygriakos. Atacantul Stelei doar si-a atins adversarul cu mana pe umar, iar acesta a cazut spectaculos de parca ar fi fost secerat. N'Gog a executat lovitura de pedeapsa cu efect in stanga, Tatarusanu a sarit in partea opusa si englezii au revenit la conducerea scorului in minutul 55.

Dominarea gazdelor a continuat, actiunile lor de atac fiind din ce in ce mai amenintatoare. Desi era condusa, Steaua nu a mai aratat aceeasi tresarire de orgoliu din prima repriza, fiind blocata in defensiva, fara a reusi sa iasa periculos in jumatatea adversa. Iar in minutul 73, Dumitrescu l-a trimis in teren si pe Romeo Surdu, acesta inlocuindu-l pe Radut.

Iar dupa putine minute, Cristi Tanase a fost din nou in fata unui gol eglizator. Stancu a pasat din nou superb pentru "Dodel", acesta a driblat excelent un adversar, insa sutul sau cu mare efect a trecut la mica distanta pe langa bara din dreapta.

Cu 10 minute inainte de final, insa, englezii si-au demonstrat superioritatea in joc si valoarea jucatorilor, iar Lucas Leiva, la doua minute de la intrarea in teren, a majorat avantajul gazdelor cu o ghiulea de la 25 de metri, fara sanse pentru orice portar.

In minutul 83 stelistii au solicitat penalty, in urma unei faze asemanatoare cu cea din minutul 55, de aceasta data Kapetanos cazand in careul advers, insa arbitrul spaniol a lasat jocul sa continue, fara sa cedeze rugamintilor ros-albastrilor. In momentul in care arbitrul de rezerva arata minutele de prelungire iar suporterii englezi au inceput sa intoneze iar celebrul imn al lui Liverpool, N'Gog a marcat pentru 4-1, in urma unei faze personale de toata frumusetea.

Liverpool: 25. Reina - 34. Kelly, 16. Kyrgiakos, 5. Agger, 3. Konchesky - 26. Spearing, 4. Raul Meireles - 17. Maxi Rodriguez (12. Pacheco '85), 10. J. Cole (39. Eccleston '88), 19. Babbel (21. Lucas '79) - 24. Ngog. Antrenor: Roy Hodgson.

Steaua
: 12. Tatarusanu - 3. Emeghara (16. Nicolita '20), 4. Abrudan, 23. Geraldo, 14. Latovlevici - 20. Angelov (29. Bonfim '52), 26. Bicfalvi - 8. Radut (24. Surdu '73), 28. Stancu, 10. Tanase - 9. Kapetanos. Antrenor: Ilie Dumitrescu.

Cartonase galbene: Maxi Rodriguez '62 / Abrudan '44, Geraldo '55, Bonfim '90+1


Onlinesport: Irina Maxim


Steaua a pierdut la scor cu Liverpool