Liga 1

CFR a castigat si Supercupa

CFR Cluj a castigat Supercupa Romaniei dupa ce a invins pe Unirea Urziceni la penalty-uri. Kivuvu a deschis scorul pentru CFR in prima repriza, tot el a egalat pentru Urziceni prin autogol, Marinescu a dus Unirea in avantaj dupa pauza, pentru ca Deac sa stabileasca scorul final 2-2. S-a ajuns la loviturile de departajare, numite si loteria penaltyurilor. Nu a fost cazul de loterie pentru ca  jucatorii din Liga 1 nu prea stiu sa traga la poarta, lucru care se reflecta si de la punctul cu var. Din opt penaltyuri executate in total de ambele echipe, cate patru de fiecare,  Urziceni le-a ratat pe toate, iar Clujul a marcat doua.
Aflata la prima editie in aceasta forma, partida disputata intre castigatoarea Cupei si ocupanta pozitiei secunde in campionat,  Supercupa Romaniei a reprezentat deschiderea stagiunii fotbalistice a noului sezon.

Campioana Romaniei, CFR Cluj, a avut avantaje morale inca din start. In primul rand juca pe teren propriu in fata suporterilor, apoi avea si avantajul invincibilitatii pe arena din Gruia. Urziceniul in schimb se confrunta cu complexul de a nu fi invins niciodata pe CFR in cele 10 meciuri disputate pana acum in campionat, Cupa sau Supercupa, un alt dezavantaj fiind faptul ca pana acum nu reusise sa inscrie niciodata pe terenul clujenilor.

Iar statisticile nu s-au inselat nici in aceasta partida. Ardelenii au inceput meciul cu acceleratia apasata, amenintand poarta lui Arlauskis inca din start. Pana la urma scorul a fost deschis de Kivuvu, in minutul 12, acesta invingandu-l pe portarul lituanian al Urziceniului cu o torpila magnifica de la distanta, dupa ce cu cateva minute mai devreme Arlauskis intervenise la un prim sut-bomba al noului mijlocas ofensiv al clujenilor.

Dupa deschiderea scorului, CFR-ul lui Mandorlini a adoptat un joc mai asezat, retragandu-se usor in propria jumatate pentru a nu lasa spatii prea largi ialomitenilor. De aceea actiunile mai dese de atac ale Urziceniului nu au avut efectul dorit de trupa lui Ronny Levy. Abia pe final de prima repriza au sporit ardelenii ritmul actiunilor de atac, avand alte cateva ocazii de a inscrie prin Kivuvu sau Bjelanovic.

La pauza, Ronny Levy l-a trimis in teren pe Paduretu in locul lui Dan Matei, care a dezamagit prin evolutie in prima repriza, gresind mai multe actiuni in fazele de aparare sau de atac, fiind chiar si certat de Sorin Paraschiv pentru desele erori.

La nici 10 minute de la reluarea meciului egalitatea s-a restabilit pe tabela, mingea fiind trimisa in plasa de acelasi Kivuvu. O faza fara prea mare pericol a ialomitenilor a readus mingea in careul gazdelor, Kivuvu a incercat sa degajeze din suprafata de pedeapsa, dar a luftat incredibil si a deviat in propria poarta.

Clujenii si-au revenit greu din socul egalarii, fiind in pericol inca de cateva ori sa mai primeasca goluri, Marinescu si Bilasco amenintand in minutele urmatoare poarta ardelenilor.

Caldura sufocanta de la ora partidei si-a spus cuvantul in partea secunda a intalnirii, cand ritmul meciului a scazut drastic fata de prima repriza. Si-au facut aparitia si nervii, clujenii fiind afectati de faptul ca au primit un gol stupid, desi erau clar la conducerea ostilitatilor. Un alt aspect important al partidei a fost reprezentat de faulturile destul de dure de ambele parti, dar nesanctionate de arbitrul Marius Avram, care a lasat jocul mai liber.

Cu putin inainte de minutul 70 Kivuvu a parasit terenul in aplauzele spectatorilor in ciuda autogolului, fiind inlocuit cu Emil Dica. De aplauze a avut parte si Antoino Semedi, revenit acum la Cluj ca adversar, acesta inlocuindu-l la Unirea Urziceni pe Rica Neaga, care nu s-a prea remarcat in joc.

Apropierea finalului timpului regulamentar a facut ca ritmul meciului sa creasca, ambele echipe incercand sa surprinda pe final pentru a inchide meciul. Insa nici Maftei, cu un sut fenomenal de la distanta, nici Emil Dica, cu o executie asemanatoare, n-au reusit sa trimita mingea intre ate, asa ca meciul a intrat in prelungiri.

Minutul 98 a adus primul gol al Unirii Urziceni pe terenul din Gruia. Brandan a centrat in forta de pe stanga, Cadu a respins gresit din fata portii doar pana la Marinescu, al carui sut in forta pe jos de la 15 metri l-a lasat fara sanse pe Nuno Claro. L faza urmatoare clujenii puteau restabili egalitatea, insa executia lui Cipri Deac din lovitura libera a trecut milimetric pe langa poarta lui Arlauskis. Imediat a venit inca o faza fixa a clujenilor, care a mai adus doua ocazii. Prima i-a apartinut lui Emil Dica, executantul loviturii libere, pentru ca mingea respinsa de Arlauskis sa fie sutata cu forta de Traore in portar.

Cand mai erau cateva secunde pana sa se incheie prima repriza de prelungiri, cel mai bun jucator al clujenilor, Cipri Deac, a readus fericirea pe fata suporterilor ardeleni, marcand din doar un metru, dupa o pasa de exceptie de la Bjelanovic, prelungind astfel suspansul intalnirii.

Minutul 110 a adus debutul la Unirea Urziceni a francezului Junior Dale, care a intrat in locul lui Onofras. Momentul schimbarii a provocat si o decizie ciudata a lui Marius Avram, care i-a acordat galben lui Arlauskis pentru trageri de timp, desi portarul asteptase de fapt producerea schimbarii de la margine.

Dupa cum ii sta bine oricarui meci de acest nivel, Supercupa Romaniei a ajuns la lovituri de departajare. Acestea au fost de un dramatism total. Gabi Muresan a ratat primul penalty, Arlauskis respingand excelent, pentru ca Laurentiu Marinescu sa trimita apoi peste poarta. Felice Piccolo a spart gheata marcand de la punctul cu var, dupa care au urmat alte trei ratari. Nuno Claro a parat suturile lui Maftei si Brandan, in timp ce Arlauskis a intervenit la executia lui Deac. Emil Dica a inscris pe urma pentru clujeni, Petre Marin fiind ultimul jucator care a executat, si sutul acestuia fiind blocat de Nuno Claro.

CFR Cluj: 1. Nuno Claro - 4. Panin, 13. Piccolo, 20. Cadu, 66. Edimar (2. Tony '96) - 8. Kivuvu (7. E. Dica '69), 6. G. Muresan, 19. Culio - 22. Hora (9. Traore '75), 10. Deac - 32. Bjelanovici. Antrenor: Andrea Mandorlini.

Unirea Urziceni: 1. Arlauskis - 36. P. Marin, 6. Galamaz, 24. Maftei, 19. Brandan - 8. S. Paraschiv, 26. D. Matei (10. Paduretu '46) - 11. Onofras (9. Dale '110), 20. Marinescu, 25. Neaga (22. Semedo '69) - 7. Bilasco. Antrenor: Roni Levi.

Cartonase galbene: G. Muresan '76 / Onofras '65, S. Paraschiv '82, Arlauskis '110, Galamaz '120.

Au arbitrat: Marius Avram (centru) - Octavian Sovre, Mircea Orbulet (asistenti) - Istvan Kovacs (rezerva).

Observatori: Nicolae Grigorescu si Mircea Mihail.

Onlinesport: Irina Maxim


CFR a castigat si Supercupa