Liga 1

Tabloul sezonului 2011/2012 al Ligii 1 (locuri de cupe europene, retrogradari si promovari)

CFR Cluj, câstigatoarea titlului în România, va evolua în sezonul viitor al Ligii Campionilor în turul trei preliminar, pe un tablou rezervat campioanelor, în timp ce FC Vaslui, ocupanta locului 2 în Liga I, va evolua tot în turul 3 preliminar al aceleiasi competitii, dar pe un alt tablou.
Ambele echipe au de trecut doua tururi preliminare pentru a accede în grupele Ligii Campionilor, traseul vasluienilor fiind mai dificil pentru ca pot da piept cu formatii din tarile europene cu fotbal dezvoltat. Clujenii vor avea adversare campioane din tari cotate mai slab decât România în clasamentul coeficientilor UEFA.

Editia 2012/2013 a Ligii Campionilor va fi prima dupa patru ani în care campioana României nu va intra direct în grupele competitiei. Prima echipa româna calificata direct în grupele Ligii Campionilor a fost tot CFR Cluj, în sezonul 2008/2009.

Steaua, ocupanta locului trei în Liga I, va evolua în sezonul viitor al Ligii Europa în turul trei preliminar, si va trebui sa treaca doua duble manse pentru a accede în grupele Ligii Europa.

În ceea ce priveste situatia celorlalte doua echipe din România care vor evolua în Liga Europa, Rapid si Dinamo (formatii calificate si în finala Cupei României), situatia este urmatoarea: oricare dintre Dinamo si Rapid câstiga Cupa României, va evolua în ultimul tur preliminar al competitiei, în caz contrar va juca în turul doi preliminar.

Echipele clasate pe locurile 16-18 în Liga I, Vointa Sibiu, Sportul Studentesc, respectiv Dacia Mioveni au retrogradat în Liga a II-a. FCM Târgu Mures, clasata pe locul 15, retrogradabil în mod normal, va astepta decizia Comitetului Executv al FRF, care va stabili ce se va întâmpla cu locul lasat liber de FC Timisoara, care a promovat matematic în primul esalon, dar nu va putea evolua în L1 pentru ca nu are licenta.

Din Liga 2, promovata certa în acest moment este Gloria Bistrita, care revine în prima liga dupa un an petrecut în "B", esalon în care a ajuns în 2011 pentru ca nu a primit licenta.

Mediafax


Tabloul sezonului 2011/2012 al Ligii 1 (locuri de cupe europene, retrogradari si promovari)