Liga 1

Gazon de 1 milion de euro la National Arena

Sambata vor incepe lucrarile de schimbare a gazonului la National Arena. Lucrarile vor dura aproximativ o luna, iar costul total, suportat de Primaria Capitalei, este de 1 milion de euro. Noul gazon de 1 milion de euro nu va avea garantie.
"Lucrarea va incepe sambata si va dura cel mult o luna, in starea meteo. Vor fi indeplinite toate criteriile UEFA, de la stratul de joc pana la suprafata. Costurile le suporta Primaria Bucuresti si sunt de aproximativ 1 milion de euro", a afirmat Radu Popa, directorul Administratiei de Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti.

Reprezentantii Primariei Capitalei au precizat ca in aceasta suma este inclusa si aparatul de fotosinteza, inchiriat pana in luna octombrie.

"In aceasta suma intra si inchirierea pana in luna octombrie a instalatiilor de lumina, dar si schimbarea primilor 10 centimetri de nisip, dar si introducerea unui nou strat care va ajuta gazonul pentru o regenerare imediata", a precizat Bogdan Hreapca, reprezentant al Primariei Capitalei.

Prezent la conferinta de presa, primarul general Sorin Oprescu a recunoscut ca initial suma de 4 milioane de lei i s-a parut mare, dar a primit asigurari din partea specialistilor ca aceasta se încadreaza în limitele normale pentru acest tip de lucrare. "Nu e mare, m-am interesat si eu. Pentru ca si mie mi s-au parut niste dimensiuni mai mari... dar nu, specialistii spun ca în aceasta suma intra si instalatia de iluminare artificiala. Este pentru prima oara când Primaria intervine financiar în problema gazonului. Daca se putea si mai bine? Da, cred ca se putea si mai bine. Dar n-am cheltuit nimic, a intrat în obligatia constructorului. Iar bâlbele de atunci au existat pe fondul unor promisiuni mari de seriozitate. Care s-au dovedit a nu fi asa. Ma intereseaza sa nu ne mai lovim de lucrurile de care ne-am lovit în trecut. Operatiunea de înlocuire a gazonului include si schimbarea primilor zece centimetri de nisip din stratul de suport. Se va interveni apoi cu lampi de fotosinteza la nivelul solului", a mentionat primarul.

Oprescu a adaugat ca din luna octombrie nu va mai fi nevoie de sistemul de iluminare a gazonului cu lampi de fotosinteza. "Asta nu înseamna ca schimbam gazonul la anul. Nu schimbam nimic, se vede cum a trecut gazonul peste aceasta iarna. Meciul Dinamo - Gaz Metan Medias a fost ultimul eveniment sportiv care a avut loc pe Arena Nationala pâna la final Ligii Europei din 9 mai. În contractul cu UEFA s-a agreat ca pâna la finala sa nu mai aiba loc alte evenimente", a spus Sorin Oprescu.

Directorul de investitii din Primaria Capitalei, Bogdan Hreapca, a declarat ca actualul gazon nu ar fi fost înlocuit daca Arena Nationala nu ar fi gazduit finala Ligii Europa. "La un anumit numar de jocuri un gazon se schimba. Acest gazon a tinut 19 jocuri cu tot cu antrenamentele oficiale în trei luni, din care 2 luni de iarna plina. Acest gazon, daca nu era finala Ligii Europa, ar fi fost supra-însamântat si mai tinea o parte din anul acesta linistit. Dar în contractul cu UEFA e stipulat ca noi trebuie sa livram un gazon de joc perfect. Dar la toate casele mari are loc schimbarea gazonului. Si nicaieri nu exista un certificat de garantie, în sensul în care cineva sa garanteze ca acest gazon tine 60 de meciuri. Ce s-a întâmplat la România - Franta a fost un accident", a afirmat Hreapca.

La meciul inaugural România - Franta, disputat în 6 septembrie, în preliminariile Euro-2012, peluza de pe Arena Nationala, montata de firma Gama Verde a lui Adrian Oprisan, a cedat sub crampoanele fotbalistilor, numeroase bucati de gazon desprinzându-se pe toata suprafata acesteia. Dupa acest meci, constructorul arenei si-a asumat înlocuirea gazonului si a optat ca lucrarea sa fie facuta de firma olandeza Hendriks-Graszoden.

UEFA a remis, la mijlocul lunii septembrie, un raport cu privire la starea gazonului Arenei Nationale, conform caruia peluza stadionului din Bucuresti va avea nevoie de o reînnoire majora în primavara si în care s-a recomandat ca terenul sa nu gazduiasca meciuri cu 10-12 saptamâni înaintea disputarii finalei Ligii Europa, programata la 9 mai 2012.

Gazonul care va fi montat incepand de sambata este al treilea de pe National Arena. Primul a costat 80 de mii de euro si a cedat dupa (mai degraba inainte) meciul cu Franta, in timp ce cel actual a costat 200 de mii de euro.

Onlinesport


Gazon de 1 milion de euro la National Arena