Liga 1

CNA vrea sa ia fotbalul de la cablisti. Presiuni din partea televiziunilor?

Consiliul National al Audiovizualului, "un garant al interesului public" dupa cum singur se descrie, doreste sa-i lase pe romani fara fotbal. Exista presiuni ca societatile de cablu sa nu mai poata evenimente sportive. Nu se stie inca motivul, dar se poate intui cine se afla in spate, pentru ca altfel - pe logica - acest lucru nu ar avea de ce sa se intample.
In ultima sedinta a CNA s-a adus in discutie o propunere catre Parlament prin care companiile de cablu sa nu mai poata detine televiziuni, anunta paginademedia.ro.

"Sa facem un apel catre Parlament sa modifice legea astfel incat sa nu mai permita ca un cablist sa fie si furnizor de continut", a spus Ioan Onisei, vicepresedinte CNA.

Aceasta propunere vizeaza direct postul de televiziune Digi Sport, detinut de RCS-RDS, care detine drepturile tv pentru sapte din cele noua meciuri din Liga 1.

Decizia CNA de a interzice cablistilor sa detina posturi tv nu poate veni decat ca o presiune din partea trusturilor de presa tv, cele care au ramas fara fotbal (sau cu prea putin) in ultimii ani, atat intern, cat si extern.

RDS-RCS se afla in razboi deschis cu grupul de presa Intact al lui Dan Voiculescu, cel care detine Antena 1 si GspTv printre altele. Intact a ramas pe urmatorii trei ani cu doar un meci pe etapa din Liga 1, din sase cat a avut in perioada 2008-2011. In acei ani totul a fost ok, insa in momentul in care GspTv a inceput sa piarda partide in defavoarea RDS-RCS pentru ca la final in 2011 sa ramana doar cu una singura, lucrurile au inceput sa se complice.

Antena 1 a dat in judecata RDS-RCS in 2011, cerand daune de 60 de milioane de euro sustinand ca statia lor este preluata ilegal, gratis, de societatea de cablu, care nu ii plateste nici un ban. Dupa aceea, RDS-RCS a scos din grila Gsp-TV, un alt motiv de suparare pentru Intact, de data aceasta trustul lui Dan Voiculescu fiind nemultumit ca nu mai este postul in grila de programe, fie si gratis.  Gsp-Tv a obligat la finalul lui 2011, cu ajutorul CNA, toate companiile de cablu sa preia statia gratuit, in grila obligatorie minima (cu alte cuvinte, cablistii trebuie sa includa Gsp TV in grila, acest post fiind considerat de importanta nationala pentru populatie).

In cazul in care legea ar fi modificata, romanii nu vor mai putea vedea nici fotbal din Spania, Italia, Anglia, Franta si Rusia, turneele de tenis Masters, Liga Campionilor la handbal feminin si masculin, dar si alte competitii importante nici pe Digi Sport (detinut de RDS-RCS) si nici pe Dolce Sport (detinut de Romtelecom).

Onlinesport


CNA vrea sa ia fotbalul de la cablisti. Presiuni din partea televiziunilor?