Liga 1

Romani refuzati la export. Analiza ultimelor transferuri esuate din Liga 1 catre fotbalul mare

Plasata de Federatia Internationala de Istorie si Statistica a Fotbalului (IFFHS) pe locul 20 intre campionatele lumii, Liga 1 este campioana esecurilor cand vine vorba de transferul jucatorilor romani in fotbalul adevarat. Onlinesport.ro va prezinta mai jos o analiza a ultimelor plecari din Liga 1, incepand cu Ianis Zicu si terminand cu Banel Nicolita.
Ianis Zicu

Debutant in Liga 1 la doar 17 ani alaturi de Dinamo in 2001, Zicu a fost achizitionat in 2004 de Internazionale Milano. Nu a apucat sa evolueze niciun meci in tricoul nerrazurilor, pentru ca a fost folosit ca moneda de schimb in tranzactia care l-a adus pe Adriano la Inter.

Cedat sub forma de imprumut la AC Parma, Zicu a debutat in Serie A la 21 februarie 2004 intr-o partida cu Sampdoria. A bifat doar noua meciuri in tricoul Parmei, dupa care a fost retrimis in tara ca imprumut la Dinamo si mai apoi la Rapid.

Rascumparat de Dinamo in 2007, Zicu a parasit din nou Stefan cel Mare dupa trei ani pentru a evolua la Poli Timisoara incepand cu vara anului 2010. Golgeter al Ligii 1 cu 14 reusite, Zicu s-a despartit de banateni dupa doar un sezon pentru o experienta la sud de Dunare.

Desi a semnat pe trei ani cu TSKA Sofia, atacantul roman nu a rezistat mai mult de jumatate de an in Bulgaria, iar din ianuarie 2012 este jucatorul sud-coreenilor de la Pohang Steelers.

Nicolae Dica

Remarcat inca de pe vremea cand evolua in tricoul alb-violet al celor de la FC Arges (2000-2004), Dica a ajuns la Steaua in mandatul lui Victor Piturca contra sumei de 250.000 de euro. Dupa o semifinala de Cupa UEFA si participari in grupele Ligii Campionilor, Dica a facut pasul spre fotbalul mare la Catania.

Prima iesire in Europa a reprezentat si primul esec profesional pentru fostul pitestean. Transferat in Serie A la dorinta lui Walter Zenga in schimbul sumei de 2.5 milioane de euro (iunie 2008), Dica nu a prins decat 93 de minute in jumatate de an. In total trei meciuri si o crunta dezamagire din partea celui transferat in Sicilia pentru a-l inlocui pe Juan Manuel Vargas, plecat intre timp la Fiorentina.

Au urmat trei imprumuturi consecutive, la Iraklis Salonic, CFR Cluj si Manisaspor, unde Dica nu si-a mai regasit niciodata forma de la Steaua, club la care avea sa revina liber de contract in 2011. Castigator al Cupei Romaniei in acelasi an cu formatia din Ghencea, Dica s-a despartit de Steaua dupa doar sase luni pentru a ajunge la nou-promovata CS Mioveni.

Cristian Daminuta

Fundas de mare perspectiva pe vremea cand evolua la Poli Timisoara, Daminuta a fost transferat in 2008 de Internazionale Milano. La fel ca si in cazul lui Zicu, tanarul jucator care la vremea respectiva avea doar 18 ani a fost cedat sub forma de imprumut la Modena.

Debutant in Serie B la 11 septembrie 2009 intr-o partida cu Lecce, Daminuta nu a prins decat trei meciuri la gruparea italiana. In 2010 a revenit in Romania la Dinamo, unde s-a remarcat mai mult in afara terenului prin diferite escapade cu 'mondenele' orasului.

Achizitionat de AC Milan in 2010 la pachet cu alti doi tineri jucatori, mai precis maghiarul Filkor si italianul Gallipoli, Daminuta avea sa continue seria imprumuturilor. Mai intai a fost cedat la echipa L'Aquila din liga a patra italiana, pentru ca ulterior sa fie trimis la FC Tiraspol din Republica Moldova.

Alexandru Ionita

Cel mai recent produs de export al clubului Rapid s-a dovedit o buna afacere pentru George Copos, dar o si mai mare teapa pentru clubul german FC Koln. “Tapii” din 1.Bundesliga au platit 2.5 milioane de euro in schimbul transferului, incantati de sezonul foarte bun reusit de Ionita la Rapid in 2009-10, cand jucatorul a marcat zece goluri in 28 de meciuri.

Transferat de facto la Koln in vara anului 2010, Ionita nu a prins decat opt meciuri si niciunul ca titular. Cu un mare zero in dreptul golurilor marcate, Ionita a jucat ultima partida in Bundesliga pe 4 martie 2011 contra celor de la Borusia Dortmund.

Esecul transferului i-a facut pe jurnalistii de la Bild sa titreze: "Alexandru Ionita, una dintre cele mai mari tepe din ultimii ani, se poate întoarce linistit în România". Desi presa italiana specula un posibil interes din partea clubului italian Lazio Roma, Ionita va face si el in cele din urma cale intoarsa in Liga 1, unde a fost anuntat de Copos ca primul transfer al iernii 2011-12.

Ciprian Deac

Reteta Ionita a fost repetata si in cazul trecerii lui Ciprian Deac de la CFR Cluj la Schalke 04. Transferat in vara anului 2010 de gruparea germana pentru 3 milioane de euro si un contract valabil pe trei sezoane, Deac nu a prins decat cinci meciuri in tricoul formatiei din Gelsenkirchen. Doua in Bundesliga, la ambele fiind schimbat la pauza dupa ce incepuse ca titular, si alte trei in Liga Campionilor.

Plecarea de la echipa a lui Felix Magath, antrenorul care a insistat pentru transfer, si forma slaba aratata in cele cateva luni petrecute in lotul primei echipe au facut ca mijlocasul roman sa fie trimis gratis in tara ca imprumut la Rapid.

Bogdan Stancu

Principal marcator la Steaua in perioada 2008-2010, cand a inscris 32 de goluri in 72 de partide, Stancu a fost cedat in iarna lui 2011 la Galatasaray Istanbul (n.r. - echipa pregatita la vremea respectiva de Gheorghe Hagi) in schimbul sumei de 5 milioane de euro.

Pentru Steaua si Gigi Becali afacerea a fost una cu adevarat 'de milioane', insa pentru jucator transferul s-a dovedit un esec pe plan profesional, pentru ca din punct de vedere financiar Stancu s-a pricopsit cu un salariu regesc de 1.3 milioane de euro.

Impus de Hagi in primul '11', Stancu a marcat primul gol in Cupa Turciei, dupa care s-a stins treptat alaturi de zbaterea antrenorului sau pentru a face performanta pe malurile Bosforului.

Plecarea lui Hagi de la Galata si revenirea 'Imparatului' Fatih Terim l-a transformat pe Stancu intr-o rezerva de lux. In cele din urma jucatorul a fost imprumutat la Orduspor pe tarmul Marii Negre, o nou-promovata care a platit in schimbul sau 350.000 de euro. Aceasta dupa ce Stancu a declarat ca nu vrea sa mai auda de Liga 1 si o posibila revenire la Steaua.

Anul 2012 a inceput bine pentru Stancu, care a reusit un super gol contra celor de la Fenerbahce.

Torje si Nicolita, ultimele incercari


La capitolul transferuri esuate mai poate fi trecut si fundasul dinamovist Cristian Pulhac, ajuns in Spania la Hercules Alicante. Imprumutat initial pentru sase luni, cu optiune de cumparare definitiva, Pulhac a facut cale intoarsa spre Stefan cel Mare dupa ce nu a convins in cele noua meciuri jucate in Primera Division.

De urmarit in continuare Gabriel Torje si Banel Nicolita, ultimele transferuri importante din Liga 1. Primul a ajuns la Udinese pentru un total de 7 milioane de dolari (n.r. - patru la semnatura, alte doua in vara anului 2012 si inca unul in eventualitatea unui transfer viitor), iar cel de-al doilea in Franta la Saint-Etienne pentru doar 700.000 de euro.

Fotbalistic vorbind cel mai castigat pana acum este Nicolita, care a marcat deja trei goluri in noua meciuri, in timp ce Torje inca asteapta primul gol pentru 'friulani' in pofida unui debut promitator.

Onlinesport: Dumitru Stircu



Romani refuzati la export. Analiza ultimelor transferuri esuate din Liga 1 catre fotbalul mare