Liga 1

Sandu: "DNA-ul nu are de ce sa se sesizeze"

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, considera demersul DNA exagerat, deoarece scandalul de coruptie in care este implicat nu are legatura cu Romania.
"DNA-ul nu avea de ce sa sesizeze pentru ca nu exista nici un fel de declaratie pe numele meu. Nu este o problema care vizeaza statul roman, cum sa se sesizeze DNA-ul? Este doar o inchipuire a acelei persoane, nici un oficial al UEFA nu este dovedit, pana in aceasta clipa. Persoana respectiva a fost somata de UEFA sa aduca probe, dar nu a facut-o. Pe Sandu Mircea nu are nimeni cu ce sa-l acuze!", a spus Sandu la Realitatea TV.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) s-au sesizat din oficiu si fac "verificari" în legatura cu posibile fapte de coruptie în urma carora "anumiti membri ai Comitetului Executiv al UEFA" ar fi favorizat doua tari în detrimentul alteia în contextul acordarii dreptului de a organiza CE de fotbal din 2012.

Într-un comunicat de vineri, DNA anunta ca procurorii "s-au sesizat din oficiu" în acest caz, dupa ce în presa internationala au aparut informatii preluate apoi si mass-media româneasca.

"Procurorii anticoruptie s-au sesizat din oficiu si efectueaza verificari privind presupuse fapte de coruptie în urma carora anumiti membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, la organizarea Campionatului european de fotbal din anul 2012, doua tari în detrimentul altei tari", se arata în comunicatul de vineri al DNA.

Singurul reprezentant al României în Comitetul Executiv al UEFA este presedintele Federatiei Române de Fotbal, Mircea Sandu.

Presupusul caz de coruptie privind atribuirea organizarii Campionatului European de fotbal Ucrainei si Poloniei a aparut dupa ce Spyros Marangos, fost trezorier al Federatiei Cipriote de Fotbal, a acuzat în presa internationala ca patru membri ai Comitetului Exccutiv al UEFA ar fi fost mituiti înaintea votului din aprilie 2007.

Marangos, care nu a precizat niciun nume, a sustinut, într-un interviu publicat joi de cotidianul italian Gazzetta dello Sport, ca dintre cei opt membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat în favoarea Ucrainei si Poloniei, patru au fost mituiti, el spunând ca detine probe clare în acest sens, în timp ce alti trei au votat corect. Un al optulea membru este banuit de coruptie, dar nu exista probe în acest sens.

Spyros Marangos a declarat ca un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia si Ucraina în schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alti trei au primit câte doua milioane de euro pentru voturile lor.

Gazzetta dello Sport a întocmit o harta a distributiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei harti, Anglia, Franta si Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia sa gazduiasca Euro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru si Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina si Polonia. Turcia si Germania (cu rosu) au votat una pentru Italia si cealalta pentru Ucraina-Polonia, însa nu este cunoscuta distributia exacta a votului. Votul pentru desemnarea organizatoarei Euro-2012 a fost secret.

"În seif am dovezi si am trei marturii. A fost o mita de noua milioane de euro, iar trei milioane erau în interiorul unui ursulet de plus. În Germania se vorbeste si despre a cincea persoana, dar eu nu am dovezi", a spus Marangos, pentru cotidianul italian.

Fostul oficial cipriot a precizat ca este dispus sa arate toate informatiile pe care le detine, dar doar în Cipru si numai în prezenta unui avocat si a reprezentantilor unei autoritati publice cipriote.

"Personal, nu îmi este teama. Vreau sa merg pâna la capat. Dar mi-e teama pentru sotia mea, pentru copii, prieteni, martori, avocati si chiar pentru voi, jurnalistii", a adaugat Marangos.

Spyros Marangos a mai spus ca a început sa strânga informatii privind voturile pentru atribuirea organizarii Euro-2012 dupa ce a vazut ca exista "actiuni suspecte", înainte de desemnarea organizatoarei.

"Înainte de ziua votului am remarcat actiuni suspecte. Stiam ca Surkis (n.r. - presedintele federatiei ucrainene, Grigori Surkis) avea un obiectiv: sa obtina organizarea Euro-2012 cu orice pret. Si am început sa ma informez", a explicat Marangos.

Mircea Sandu a dat publicitatii, vineri, un comunicat, în care asigura opinia publica de faptul ca persoana sa "nu a fost si nu va fi niciodata asociata cu ceea ce înseamna coruptie".

"Spyros Marangos nu pomeneste niciun nume si nicio tara, declaratiile sale fiind facute la modul general. Cotidianul La Gazzetta dello Sport publica o harta, sugerând cum s-ar fi votat atribuirea Euro-2012. Mai mult, în subsolul hartii, ziarul italian specifica faptul ca, în conditiile în care votul a fost secret si fara a se putea afirma cu certitudine cine cu cine a votat, membrii Comitetului Executiv al UEFA din patru dintre cele sapte tari prezumtiv pro-Polonia si Ucraina ar fi votat în schimbul unor sume de bani. Si atunci, unde este pomenit numele Mircea Sandu? De unde pâna unde banuiala care ar plana asupra sa?", se arata în comunicatul postat pe site-ul FRF.

Totodata, Sandu cere institutiilor media care au asociat în mod tendentios numele sau cu acest caz sa dezminta "minciunile si, implicit, dezinformarile" publicate.

Joi, într-o interventie telefonica la sport.ro, Sandu a declarat ca este posibil ca acuzatiile lui Marangos sa fie o consecinta a faptului ca a fost dat afara de presedintele Federatiei Cipriote de Fotbal, Mario Lefkaritis.

"Sa vedem pe cine s-a suparat. Daca s-a suparat pe Mario (n.r. - Mario Lefkaritis, presedintele federatiei cipriote si membru în Comitetul Executiv al UEFA), o fi ca l-a dat afara din federatie", a explicat Mircea Sandu, bun prieten cu Mario Lefkaritis.

Cei 12 membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat sunt Michel Platini (presedintele UEFA, Franta), Senes Erzik (Turcia), Geoffrey Thompson (Anglia), Angel Maria Villar (Spania), Gerard Mayer-Vorfelder (Germania), Manos Lefkaritis (Cipru), Gilberto Madail (Portugalia), Mathieu Sprengers (Olanda), Per-Ravn Omdal (Norvegia), Joseph Mifsud (Malta), Viaceslav Koloskov (Rusia) si Mircea Sandu (România).

Pe 18 aprilie 2007, organizarea Campionatul European din 2012 a fost atribuita Ucrainei si Poloniei, candidatura celor doua tari primind opt voturi fata de cele patru acordate Italiei. Atunci a mai existat o candidatura, cea comuna a Ungariei si Croatiei, dar aceasta a fost eliminata în primul tur de scrutin.



Sandu: "DNA-ul nu are de ce sa se sesizeze"