Liga 1

Dan Petrescu: "La experienta sa, Onicas nu avea voie sa greseasca"

Vicepresedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Dan Petrescu, a declarat, marti, într-o conferinta de presa, ca asistentul partidei Steaua - Universitatea, Ioan Onicas, a gresit anulând un gol formatiei oltene în minutul 57 al meciului, dar nu ar fi trebuit sa o faca tinând cont de experienta sa.

"Onicas a gresit, dar este o faza extrem de grea, pentru ca în situatia în care un jucator iese si altul intra, se întâmpla totul în fractiuni de secunda. La experienta lui, nu avea voie sa greseasca. El (n.r. - Onicas) a zis ca a fost pacalit de acea «forfecare». Daca nu esti prompt, ai pierdut momentul prielnic pentru a lua o decizie. Daca nu exista faza de la Steaua - Universitatea Craiova, era o etapa satisfacatoare pentru arbitri", a spus Dan Petrescu.

El a explicat ca si al doilea arbitru asistent al partidei Steaua - Universitatea Craiova, Mircea Orbulet, a gresit în prima repriza împotriva gruparii oltene. "La acest meci a mai avut loc o greseala, însa nu e mare. Orbulet nu a aplicat principiul fazei «asteapta si vezi» si s-a grabit sa semnalizeze ofsaid. Trebuia sa se abtina de la semnalizare si sa urmareasca faza", a subliniat Petrescu.

La rândul sau, presedintele CCA, Vasile Avram, considera ca aceasta este cea mai grava greseala a lui Onicas din întreaga sa cariera. "Onicas are o experienta de 14 ani, a mai avut greseli de-a lungul carierei, dar nu atât de mari si de grave. Am discutat cu el personal, iar cine trateaza cu superficialitate fazele, va avea timp de gândire îndelungata, exact cum s-a întâmplat si la Cupa Mondiala. Arbitrul central al partidei (n.r. - Marius Avram, fiul lui Vasile Avram) nu are nicio vina. Regretam enorm unele greseli inexplicabile", a afirmat Avram.

Vasile Avram este de parere ca în cazul în care brigazile care au oficiat la Cupa Mondiala din Africa de Sud ar arbitra în campionatul intern, atunci acestea ar face multe greseli. "Daca chemam toti arbitrii care au fost la Cupa Mondiala, o sa vedeti ce greseli ar face. Arbitrii români oficiaza într-un fel afara si în alt fel în campionatul intern, dar si una se joaca afara si altceva în cel intern".

Echipa Steaua Bucuresti a învins, sâmbata, cu scorul de 2-1 (0-0), formatia Universitatea Craiova, în etapa a II-a a Ligii I. În minutul 57, atacantul formatiei craiovene, Mihai Costea, a înscris un gol, însa acesta a fost anulat pe motiv de ofsaid la Gargorov.

Dupa aceasta partida, finantatorul clubului Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, a declarat ca se gândeste si la varianta de a retrage echipa din campionat, precizând ca nu mai are resurse pentru a lupta împotriva unui sistem "bine pus la punct", formatia sa fiind prea mult dezavantajata de arbitraj. "Eu nu mai pot sa mai continui, nu am ce sa fac, nu mai am resurse sa mai suport, este bataie de joc. Nu a fost nicio greseala a arbitrului (n.r. - la golul anulat echipei Universitatea Craiova), s-a lucrat discret, s-a refacut Steaua veche. Totul este premeditat. Este inadmisibil, un gol atât de clar sa-l anulezi. Daca golul ar fi fost validat, Steaua nu mai putea reveni niciodata. Ne-au batut cu japca. Ma gândesc si la asta (n.r - sa retraga echipa din campionat). Ce motive am sa ramân? Sistemul este atât de bine facut. De ce sa mai ramân, mai mult ne chinuim", a spus Mititelu.

Mediafax



Dan Petrescu: "La experienta sa, Onicas nu avea voie sa greseasca"