Liga 1

EGAL INTRE TITANI

Dinamo si Steaua au incheiat la egalitate, scor 1-1, o partida extrem de interesanta, dominata in mare parte de stelisti care au deschis scorul prin Kapetanos in minutul 8, dar cu o revenire spectaculoasa a dinamovistilor pe final, care au egalat prin Cristea(83').
Inceputa de mai bine de o saptamana la nivelul declaratiilor si cu cateva ore inainte de primul fluier al lui Alexandru Deaconu prin bataliile dintre suporteri si fortele de ordine, partida dintre Dinamo si Steaua, s-a dovedit a fi, ca de obicei, cel mai incins meci al campionatului.

Desi Dinamo era creditata cu prima sansa inaintea acestei intalniri, elevii lui Mircea Rednic au inceput slab partida, neavand nicio faza periculoasa la poarta lui Zapata in prima repriza. Asta si pentru ca elanul cainilor a fost taiat de golul lui Kapetanos din minutul 8, acesta marcand cu o lovitura de cap din 2 metri dupa o pasa superba a lui Nicolita de pe dreapta si o faza cursiva si spectaculoasa a Stelei.

Oaspetii puteau mari avantajul dupa doar 3 minute, acelasi Kapetanos trecand pe langa realizarea dublei, sutul sau la coltul lung din alergare, dupa o patrundere in viteza, trecand foarte aproape de poarta lui Lobont, ramas singur in aparare.

Daca dinamovistii au atacat continuu, dar steril, stelistii au preferat tactica izbucnirii pe contraatac, Stancu in mijloc, Semedo pe stanga si Nicolita pe dreapta avand cateva actiuni bune, chiar si supranumerice spre poarta lui Zapata.

Putea sa fie 2-0 pentru Steaua in minutul 31, in urma unui atac prelungit al Stelei mingea ajungand in marginea careului la Semedo, al carui sut in forta a intalnit transversala portii lui Lobont, gasit iesit destul de mult din poarta de executia surprinzatoare a stelistului.

Primul sut pe spatiul portii lui Zapata a venit abia in minutul 34 cand Tamas a executat o lovitura libera de la 30 de metri, destul de slab, portarul stelist avand timp sa intervina. Apoi Niculae si Ropotan nu au reusit sa marcheze la o faza de atac prelungita a gazdelor, apararea ros-albastrilor blocand toate culoarele spre propria poarta.

Prima parte a reprizei secunde s-a prezentat in aceeasi maniera cu stelistii atacand furibund si dinamovistii parca neregasindu-se, singurele actiuni de atac ale gazdelor datorandu-se degajarilor incredibil de proaste ale lui Zapata care si-a pus adversarii de trei ori in pozitii favorabile in decurs de cateva minute.

Cel mai bun jucator al Stelei, Kapetanos, a avut golul doi in varful bocancului in minutul 59. Semedo a trimis in centru la Dayro Moreno, acesta a pasat mai departe la Kapetanos, insa sutul grecului din intoarcere a intalnit bara din stanga lui Lobont, salvat pentru a doua oara.

Ogararu si Nicolita s-au completat perfect pe partea dreapta de atac a Stelei, combinand frumos in ofensiva si dublandu-se reciproc in aparare, Torje si Adrian Cristea fiind practic anihilati in atac.

Elevii lui Dorinel Munteanu, aflat la primul meci pe banca Stelei, au redus turatia motoarelor spre final dand ocazia cainilor sa urce mai mult in atac, gazdele reusind egalarea in minutul 83 prin Adrian Cristea, care l-a invins pe Zapata cu o lovitura de cap, din centrarea excelenta a lui Torje de pe dreapta.

Egalarea a dat aripi dinamovistilor care au luat cu asalt careul stelistilor, parca pierduti de presiunea jocului, insa defensiva oaspetilor a rezistat eroic, Ogararu scotand de pe linia portii in ultimul minut o minge deviata dupa un sut in forta al lui Marius Niculae.

Meciul a fost precedat de mai multe incidente intre suporterii celor doua formatii. Un grup de suporteri ai formatiei Steaua a fost atacat de mai multi sustinatori ai echipei Dinamo in zona Lizeanu, cu cateva ore inaintea partidei din etapa a XIII-a a Ligii I. Surse din Politia Romana sustin ca grupul suporterilor formatiei Steaua, format din aproximaitv 60 de persoane, se indrepta spre stadionul Dinamo, in zona Lizeanu, unde a fost atacat de circa 15 fani ai gruparii din Soseaua Stefan cel Mare.

In urma incidentelor, doua persoane au fost transportate la camera de garda a sectiei de Neurochirugie a Spitalului de Urgenta Floreasca, cu usoare lovituri la cap. Totodata, autocarul formatiei Steaua a fost atacat cu pietre in momentul in care a ajuns in zona stadionului din Soseaua Stefan cel Mare, tabla autovehiculului fiind indoita in mai multe locuri. O alta altercatie a avut loc la intrarea in stadionul din Stefan cel Mare, cand fanii stelisti au inceput sa strige trivialitati la adresa jandarmilor. Acestia au ripostat folosind bastoanele din dotare pentru a-i calma pe fani. Un incident a avut loc si la statia de metrou Piata Muncii, unde un grup de suporteri a incercat sa se deplaseze spre stadionul Dinamo cu metroul, insa fortele de ordine i-au interzis accesul in incinta statiei de metrou, spunandu-le fanilor sa foloseasca alte mijloace de transport.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a asistat la derbi de la tribuna a II-a, in apropierea mesei presei, fiind insotit de ofiteri SPP. Inainte de inceperea partidei, presedintele anuntase ca nu doreste sa ii fie rezervat un loc la tribuna oficiala, ci intentioneaza sa urmareasca partida de la masa presei, unde i-au fost rezervate patru locuri. Traian Basescu a sosit la stadionul din Soseaua Stefan cel Mare la aproximativ doua minute de la inceperea partidei si s-a asezat la tribuna a doua, foarte aproape de masa presei.

Galeriile celor doua echipe au afisat mai multe banere la inceputul si in timpul partidei.

Dinamo: "Intodeauna traim unicul derbi la intensitate maxima, indiferent de consecinte", "Pac pac, de p... ne-ati luat", "Palatul dicteaza, peluza se conformeaza", "Fotbalul a murit, a ramas doar ura sa va luam familiile in p...", "Ati dorit un antrenor simbol adevarat, dar sub ochii vostri in picioare a fost calcat", "Patroni de club mediatizati, mentalitatea nu o sa ne-o schimbati", "Ultrasi autonomi, un lucru ati omis, ati intrat in peluza pe baza de compromis", "In peluza zmei, la palat mielusei", "Pe «U» ai tradat sa fi bufon la palat".

Steaua: "Un bun rezultat va poate scapa de orice pacat", "Cu doua steaguri ciordite, faceti uitate nuntile platite".

Suporterii dinamovisti de la "Peluza Sud" au aruncat torte si petarde in sectorul rezervat fanilor stelisti, iar la inceputul reprizei a doua, fanii de la "Peluza Catalin Haldan" au incendiat trei steaguri ale galeriei de la Steaua, capturate inaintea partidei, stinse apoi de pompieri.

Suporterii fomatiei Steaua au aprins doar doua torte, una albastra si una rosie, inainte de inceperea derbiului.


Dinamo: 1. Lobont - 16. Blay, 30. Tamas, 55. J. Cesar, 2. Diabate (5. Izvoranu '21) - 22. Torje, 25. Ropotan, 20. Ad. Cristea, 8. Bostina (28. Miranda '56) - 9. M. Niculae, 10. Danciulescu (27. Ze Kalanga '62). Antrenor: Mircea Rednic.

Steaua: 1. Zapata - 2. Ogararu, 3. D. Goian, 24. Ghionea, 4. Golanski - 6. Radoi, 20. Lovin - 16. Nicolita, 28. B. Stancu (10. D. Moreno '52), 9. Semedo (14. Toja '66) - 35. Kapetanos (23. Plesan '78). Antrenor: Dorinel Munteanu.

Cartonase galbene: Izvoranu '34 / Golanski '22, Ogararu '51, Radoi '88.

Partida a fost arbitrata de Alexandru Deaconu (centru), Nicolae Marodin, Adrian Vidan (asistenti) si Georgian Ionescu (rezerva), in timp ce observatori au fost delegati Hacic Garabet, Valeriu Ionita.

Onlinesport: Irina Maxim


EGAL INTRE TITANI