Fotbal

Sistemul loviturilor de departajare este inechitabil, conform unui studiu stiintific

Sistemul loviturilor de departajare în fotbal este inechitabil, deoarece ofera un avantaj psihologic formatiei care executa prima, conform unui studiu efectuat de London School of Economics and Political Science (LSE) si publicat joi, informeaza AFP.

Autorii studiului au analizat 2.820 de lovituri de departajare din marile meciuri nationale si internationale disputate în perioada 1970-2000, ajungând la concluzia ca prima echipa care a executat a câstigat partida în 60 la suta din cazuri.

"Majoritatea canalelor TV intra în pauza publicitara pe durata tragerii la sorti a echipei care executa prima lovitura de departajare. Cercetarile noastre arata ca exact acel moment poate fi decisiv dupa un meci încheiat la egalitate. Moneda care decide tragerea la sorti ofera un avantaj de 20 la suta formatiei desemnate sa suteze prima. Presiunea psihica legata de faptul ca trebuie sa execute mai târziu afecteaza clar performanta celeilalte grupari", a explicat Ignacio Palacios-Huerta, unul dintre coautorii studiului publicat în American Economic Review.

Ignacio Palacios-Huerta si celalalt coautor, Jose Apesteguia (profesor la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona), au mentionat faptul ca au interogat 240 de jucatori si antrenori, profesionisti si amatori, aproape toti declarând ca prefera sa execute primii, pentru a creste presiunea asupra adversarului.

În urma studiului, Palacios-Huerta, profesor la LSE, sugereaza conducatorilor fotbalului mondial sa renunte la regulamentul actual si sa adopte pentru departajare un sistem tie-break inspirat din tenis, în care echipele sa execute câte doua lovituri consecutive: "Astfel, s-ar reduce considerabil avantajul psihologic indus în favoarea primului tragator, iar cea de-a doua echipa nu se va mai afla mereu într-o cursa de recuperare. Nu va fi doar mai corect, ci si mai interesant pentru privitorii neutri".

Mediafax



Sistemul loviturilor de departajare este inechitabil, conform unui studiu stiintific