Fotbal

Zenit a cucerit Supercupa Europei

Campioana Rusiei Zenit Sankt Petersburg a castigat, vineri seara, Supercupa Europei, dupa ce invins pe Manchester United, detinatoarea Ligii Campionilor, cu scorul de 2-1 (1-0). Meciul s-a disputat pe stadionul Louis II din Monte Carlo.

Golurile invingatorilor au fost marcate de Pgrebnkyak (44) si Danny Alves (59), in timp ce pentru 'diavolii' lui Sir Alex Ferguson a punctat Vidic (72). Cu acest succes, Zenit Sankt Petersburg a devenit prima echipa din est, dupa Steaua Bucuresti in 1987, care si-a adjudecat Supercupa Europei.

In absenta lui Cristiano Ronaldo, indisponibil pana in luna octombrie, Manchester United a aratat un fotbal sarac in prima parte a jocului cu Zenit, o echipa ce a impresionat sezonului trecut in UEFA prin jocul ofensiv practicat.

Primul semnal de alarma a fost tras la poarta lui Van der Sar inca din minutul 7, cand Pograbnyak a sutat mult peste dupa o cursa a lui Anyukov pe dreapta. United a raspuns prin Tevez, al carui sut pe jos nu i-a pus nicio problema lui Malafeev in minutul 19.

Cinci minute mai tarziu Dominguez a reluat foarte aproape de stalpul din dreapta al portii aparate de Van der Sar, pentru ca portarul olandez sa intervina providential in fata lui Krizanac demarcat la cinci metri de buturile formatiei din Anglia.

Pe fondul dominarii tot mai accentuate din finalul primei parti rusii au deschis scorul in minutul 44, Pogrebnyak deschizand scorul cu o lovitura de cap din fata portii, dupa un corner foarte bine executat de pe partea stanga.

In pofida avantajului de pe tabela, antrenorul olandez Dick Advocaat l-a aruncat in lupta in debutul partii secunde si pe Andrei Arsavin, vedeta rusilor de la EURO 2008 punand in dese randuri in dificultate rigida defensiva a insularilor.

Dupa cursa lui Arsavin din minutul 51 si sutul lui Tymoschuk respins in fata de Van der Sar, Zenit si-a marit avantajul de pe tabela in minutul 59, cand Danny Alves a demonstrat ca merita pe deplin cei 30 de milioane de euro platiti de clubul din Sankt Petersburg lui Dinamo Moscova. Acesta a patruns solitar si a finalizat cu sut la coltul scurt, nu inainte de a-l intoarce de doua ori pe Rio Ferdinand.

Sir Alex Ferguson a reactionat imediat si a efectuat o dubla modificare foarte inspirata, in teren intrand Park si O'Shea. Cei doi au revitalizat atacul 'diavolilor' si pe fondul unei presiuni tot mai accentuate United a redus din diferenta in minutul 72 prin fundasul Vidic.

Pana la final s-a jucat pe contre, ambele echipe trecand pe langa un nou gol. Malafeev a intervenit providential in doua randuri, mai intai in fata lui Park (84) si apoi la lovitura de cap a lui O'Shea (87), pentru ca Danny Alves sa suteze neverosimil pe langa poarta un minut mai tarziu.

Manchester United a incheiat meciul cu un jucator mai putin, Paul Scholes fiind eliminat in minutul 90 pentru cumul de cartonase galbene, al doilea fiind primit dupa un gol marcat cu mana.

Onlinesport: Dumitru Stircu



Zenit a cucerit Supercupa Europei