NBA

Care a fost cel mai important cos din cariera lui Michael Jordan?

In urma cu 30 de ani, Michael Jordan a adus titlul universitar in campionatul NCAA pentru North Carolina cu un cos istoric. "Va fi cel mai important al carierei tale", i s-a spus la acel moment. "Vom vedea", a raspuns Jordan, ulterior promovat in NBA si devenit cel mai mare jucator din istoria acestui sport. Au fost si alte cosuri importante? Sa le amintim.
Jordan avea 19 ani in 1982, atunci cand a castigat titlul NCAA in fata echipei conduse de Patrick Ewing, devenit si el apoi o legenda a baschetului american. Rapunsul lui Jordan 'vom vedea' anunta raspicat ca avea planuri si ambitii mari, au fost niste cuvinte venite din gura unui jucator care si-a dorit mereu sa castige cu orice pret si sa fie primul in baschet, fiind si un neconformist.

S-au implinit 30 de ani de la acel cos al lui Jordan, in 2012, odata cu titlul NCAA castigat de Kentucky in fata lui Kansas. A avut dreptate profetia din 1982 legata de cariara lui Jordan sau au fost si alte momente mai importante? Sa vedem un top 10 al unor borne din cariera numarului 23, cel care si-a castigat prin eleganta, tehnica si ideile sale renumele de 'Sir Air'.

1. Finala de film la Utah. A sasea partida a finalei NBA. 1998, la Utah. A interceptat o minge si apoi a marcat cu 4,8 secunde ramase din joc. Era ultimul sezon al sau inainte de retragere. Trei ani mai tarziu a revenit insa  in NBA, semnand pentru doi ani cu Washington Wizards.

2. 35 de puncte in prima repriza. A marcat 35 de puncte (dintre care 6 cosuri de trei puncte) in primele doua sferturi ale meciului cu Blazers, prima partida din finala NBA din 1992. A terminat meciul cu 39. Din acel meci este imaginea celebra in care da un cos, se uita spre banca rivala si face un gest din umeri si maini care vrea sa spuna "ce vreti sa fac, asta e..." (minutul 7:24)



3. Dumnezeu deghizat in jucator de baschet. Al doilea sau sezon in NBA, meciul de la Boston Garden din 1996: 63 de puncte cu doua reprize de prelungiri in a treia partida din playoff. Larry Bird a spus dupa meci: "Am jucat contra lui Dumnezeu deghizat in jucator de baschet".

4. Partida febrei. A cincea partida din finala contra lui Utah din 1997. Jordan suferea de o gripa stomacala si a jucat cu febra. A inscris 15 din cele 38 de puncte ale sale din acel meci in ultimul sfert, printre care si un cos atunci cand mai ramasesera 25 de secunde din meci, castigand partida si ducand Bulls la conducere cu 3-2. A parasit terenul mergand impleticit, ajutat de Pippen.

5. Aruncarea. A cincea partida din playofful din 1989 contra lui Cavaliers. Mai erau trei secunde din joc, iar Jordan prinde o minge, sare, arunca in ultima secunda si inscrie un cos care a ramas in memoria drept 'Aruncarea'. Ceasul arata 0:00. Cei de la Cleveland au ramas impietriti. Jordan marcase 44 de puncte cu totul in acel meci. A sarit si a lovit aerul cu pumnul de cateva ori. Imagini cu acel cos de legenda sunt mai jos.



6. Schimbare in aer. Jordan a castigat primul sau trofeu in 1991 contra celor de la Los Angeles Lakers, condusi de 'Magic' Johnson. A fost prima finala a lui JOrdan si ultima pentru Johnson. A inceput sa planga in vestiar dupa recitalul de 30 de puncte si 10 pase decisive din meciul cinci, cel decisiv. In al doilea meci al finalei (33 de puncte) sare spre cos si schimba din aer mingea dintr-o mana in alta, din zbor. Parea ca se va duce pe slam-dunk, insa o schimbare rapida dintr-o mana in alta a creat un cos de efect, ramas in istorie ca un gest spectaculos, nefacut de nimeni pana la acel moment. Mai jos si imaginea video.



7. Cea mai buna echipa Bulls din istorie: 72-10. In sezonul 1995-1996, la un an dupa prima sa revenire, a condus echipa Chicago Bulls spre cel mai bun sezon din istorie: 72 de victorii din 82 de partide, urmate de al patrulea inel de campion la capatul unei finale castigate cu 4-2 contra celor din Seattle. La finalul meciului a plans, a fost primul titlu obtinut fara tatal sau in viata. A fost un titlul venit dupa ce in anul anterior Bulls fusese un dezastru, iar Jordan isi anuntase revenirea printr-un fax in care spunea "am revenit", fara sa fie capabil sa joace insa la nivel maxim. Bulls au fost atunci eliminat de Orlando Magic in semifinala Estului dupa ce Jordan a pierdut o minge in fata lui Nick Anderson, cu zece secunde inainte de finalul meciului. Acel moment i-a folosit lui Jordan sa revina cu mai multa forta, iar in al doilea sezon de dupa reintoarcerea in NBA i-a dus pe Bulls spre un record de istorie.

8. Dream Teamul si doua medalii de aur olimpice. A condus echipa olimpica de baschet a SUA spre aur in anul 1984 ca vedeta a baschetului universitar. In 1992, la Jocurile de la Barcelona, a repetat performanta de data aceasta in fruntea unei echipe irepetabile, ramase in istorie cu numele de Dream Team, alaturi de Magic Johnson si alti jucatori mari.

9. Pasa decisiva. Pe 28 martie 1995, pe Madison Square Garden, Jordan nu a inscris cosul victoriei, insa a ramas imaginea cu pasa lui decisiva. I-a trimis mingea lui Wennington pentru un cos reusit cu 3,1 secunde ramase din joc, iar acea faza a adus victoria lui Bulls cu 113-111. Trei ani mai tarziu, in acelasi scenariu, in primul All Star Game al lui Kobe Bryant, Jordan a aratat cine a fost adevaratul MVP.

10. Doua momente din 1993. Drumul spre titlul din 1993 a ramas in memorie cu doua actiuni memorabile. In finala Estului contra lui Knicks, Jordan a reusit 29 de puncte, 10 recuperari si 14 pase decisive, dupa ce fusese criticat in presa pentru o presupusa noapte pierduta in Atlantic City. Apoi, in finala NBA contra lui Suns, in meciul al patrulea a marcat 55 de puncte si a dus Bulls in avantaj cu 3-1 gratie unei faze memorabile 2+1: a patruns si a inscris cu un fault facut disperat de prietenul sau  Charles Barkley.

Onlinesport: Vadim Cusnarencu



Care a fost cel mai important cos din cariera lui Michael Jordan?