NBA

Baschet la calitate occidentala, in Bucuresti

Jucatori. Minge. Teren de calitate. Lumina de reflectoare. Spectatori. Aplauze… SPECTACOL!Nu, nu vorbim de vreun eveniment sportiv din Rucker Park, New York City, nici de vreun Campionat Mondial. Vorbim de ceea ce firma Sport Arena a realizat langa sala de sport a Universitatii Politehnica Bucuresti: O arena polisportiva de inalta calitate, ce respecta toate standardele europene in vigoare si ce poate fi un inceput extrem de promitator in relansarea 'fenomenului' sportiv atat la nivelul Universitatilor, cat si la nivelul intregului Bucuresti.

Vorbim de ceea ce studentii care, indiferent din ce Universitate fac parte, si-au dorit intotdeauna un loc de calitate unde sa poata sa-si foloseasca timpul liber pentru a se distra practicand sporturi si simtindu-se bine.

Repet, indiferent daca Universitatea se cheama ANEFS, "POLI", Universitatea Bucuresti, ASE sau altfel. Este acel loc care, pentru un student "sport-addicted", ramane in suflet pentru totdeauna. Este un loc unde studentul, devenit apoi patron, salariat sau somer, revine oricum.

Intr-un astfel de loc se nasc legendele. Pentru ca nu exista cineva mai aproape de acest eveniment si de ceea ce s-a realizat pe vechile terenuri de langa sala de sport a Universitatii Politehnica Bucuresti, am realizat un interviu cu domnul Vlad Constantinescu, director tehnic la firma Sport Arena, firma ce a realizat intreaga constructie a ambitiosului proiect:

Cum va numiti si ce functie ocupati in cadru firmei dumneavoastra?

Vlad Constantinescu:
Vlad Constantinescu, director tehnic al firmei Sport Arena.

Ce profil are societatea "Sport Arena"?

Pe scurt: amenajari baze sportive. Dar de asemenea ne ocupam si de consultanta. E pacat ca cineva care are de gind sa-si faca sau refaca unul sau mai multe terenuri de sport sa investeasca in ceva depasit calitativ si tehnologic, fiindca fiecare vinzator isi lauda produsul ca fiind cel mai bun, iar clientul nu mai intelege nimic.

In plus gasesti produse similare calitativ la diferente de preturi foarte mari, nejustificate, care tin doar de politica de pret a fiecarei companii importatoare sau producatoare. Spre exemplu, noi sintem distribuitori ai gazonului artificial de fotbal al unui producator din Turcia.

Am ajuns la el dupa mai bine de un an de cautari, vizite la tirguri si producatori, comparatii ale certificarilor pe care le are fiecare produs, etc. Aceste produse sint cu 20%-30% mai ieftine decit orice alt produs din Italia, Olanda, Germania, Franta, desi au aceleasi ceritificari internationale si garantia cel putin egala cu cea data de concurenta. Si acesta e doar un caz.

In acelasi timp, pe langa amenajarile de baze sportive din faza de consultanta si pana la finalizarea executiei, Sport Arena este si administrator de baze sportive.

Desi Sport Arena s-a infiintat in noiembrie 2003, pana la acest moment am contribuit la realizarea de baze sportive moderne in Bucuresti, Voluntari, Mogosoaia, Ploiesti, Pitesti, Timisoara, Cluj, Targu Mures, Odorheiul Secuiesc si altele. Si nu intentionam sa ne oprim aici.

RR: "Sport Arena" reprezinta doar o afacere, sau este efectul unui hobby transformat apoi in afacere?

Ideea infiintarii acestei firme ne-a venit in momentul in care am vazut ca desi in Romania conditiile de desfasurare a evenimentelor sportive sint sub orice critica, nimeni nu face nimic sa schimbe situatia asta. De obicei se spune ca e numai lipsa de bani. Fals. De multe ori banii merg in directii gresite, si revenim la discutia de mai sus.

Plus ca la inceput erau numai 2-3 firme care activau in acest domeniu, fiecare avind asadar o mare parte a pietei, puteau face cam ce vor, si impune produsele si preturile care le conveneau, neavind o concurenta puternica. De ceva vreme, au aparut firme ca a noastra si lucurile incep sa se schimbe. In mod sigur in bine.

Vorbesc din punct de vedere a calitatii bazelor care au aparut in ultima vreme, si al preturilor care au o tendinta usor descrescatoare..

Toti actionarii firmei, fara nici o exceptie au practicat minim un sport, unii din ei chiar de performanta.

Vorbim aici de baschet, volei, tenis, parasutism. Participarile la concursuri internationale ne-au facut sa ne gindim ca nu e posibil sa fie asa o diferenta intre conditiile din tara noastra si cele 'de afara'.

Deci afacerea poate fi numita intr-un fel ca fiind efectului unui hobby, dar vreau sa atrag atentia de diferenta intre noi, cei care am facut sport si am pornit aceasta firma, si orice practicant de sport multumit cu ceea ce i se ofera.

De ce ati ales terenul de langa sala de sport a Universitatii Politehnica Bucuresti pentru a realiza acest proiect?

Am trimis mai multe cereri de colaborare catre centre universitare din Bucuresti, dar singura real interesata a fost Politehnica Bucuresti.

Si aici vreau sa subliniez ca senatul Politehnicii, si in special doamna Rector Ecaterina Andronescu, sint cu adevarat interesati de conditiile in care isi desfasoara activitatea studentii din Politehnica, spre deosebire de alte centre universitare, unde ni s-a spus ca ceea ce au le este suficient, si ca nu au venit la facultate sa faca sport.

Pentru asta exista ANEFS. Este si acesta un punct de vedere. Ce sa ne mai miram, atit timp cit mai marii zilei considera ca sportul nu e intre primele 10 prioritati nationale?

Ce prevede acordul dintre firma dumneavoastra si Universitatea Politehnica Bucuresti?

Pe scurt: baza sportiva a fost refacuta integral cu finantare Sport Arena, Politehnica o foloseste pentru desfasurarea orelor de sport (deci exact la fel ca si inainte numai ca in conditii excelente), iar dupa terminarea acestora si in weekend noi beneficiem de dreptul de exploatare pentru a ne recupera investitia facuta.

Ce fel de dificultati ati intampinat in realizarea acestui proiect? Cat de mult a influentat birocratia timpul de executare a proiectului?

Daca din punct de vedere financiar si tehnic totul era limpede inca de la inceput, birocratia ne-a intirziat cu mai bine de 8-9 luni. De aceea am reusit sa deschidem aceasta baza la inceputul lunii Octombrie. Dar mai bine mai tirziu decit nicodata.

Faza de obtinere a autorizatiilor necesare a fost cea mai complicata a intregului proiect. Daca ne gandim ca executia a durat 3 luni iar obtinerea autorizatiei de construire (desi tot ceea ce am facut a fost sa reamenajam - e adevarat, din temelii - o baza sportiva, a durat 9 luni, incepem sa intelegem de ce totul merge "atat de bine" in Romania.

Ati avut vreodata sentimentul de neputinta in fata birocratiei? V-ati gandit vreodata sa renuntati odata cu problemele mai delicate aparute?

Sa renuntam nu ne-am gindit niciodata. Dar ramine un gust amar cite kilograme de hirtie trebuie si cite drumuri trebuiesc facute, pentru a moderniza ceva ce deja exista.

Desi nu mi se pare normal nici daca construiam un zgirie nori sa avem nevoie de atita aprobari, din atitea locuri diferite. Nu e de mirare ca multe firme care vin in Romania decid sa se mute in tari vecine, mai flexibile din punctul asta de vedere.

Care sunt preturile de inchiriere a terenului pentru fiecare sport in parte? Exista posibilitatea realizarii unui abonament? Ce drepturi si obligatii impune un abonament?

La baschet costurile de inchiriere sint de 60/50 RON pe ora (nocturna/lumina naturala), la tenis 50/40 RON pe ora (nocturna/lumina naturala), la fotbal 100/85 RON pe ora (nocturna/lumina naturala).

De asemenea se poate inchiria numai jumatate de teren pentru baschet si atunci costul este de 40/35 RON pe ora (nocturna/lumina naturala).

Bineinteles ca exista si varianta abonamentelor. Abonamentul inseamna plata in avans pentru minim 8 ore pe luna pentru terenul dorit. Ca avantaje amintesc ca siguranta ca la ora respectiva ai terenul rezervat, iar pretul inchirierii scade semnificativ.

Preturile abonametelor sint: baschet 50/45 RON pe ora (nocturna/lumina naturala), tenis 40/35 RON pe ora (nocturna/lumina naturala), fotbal 85/75 RON pe ora (nocturna/lumina naturala).

Ce fel de norme respecta intregul proiect din punct de vedere al calitatii suprafetelor de joc si a materialelor folosite?

Sa le luam pe rind: pentru baschet - suprafata produsa de Sport Court USA certificata de FIBA, pentru tennis - suprafata produsa de Sport Court USA certificata de ITF, pentru fotbal folosim gazon de 50 mm produs de PEBA Turcia, certificat FIFA si recomandat UEFA. In plus avem si "Agrementul Tehnic in Constructii" eliberat de autoritatile din Romania.

Nocturna, exclusiv Philips, depaseste ca intensitate normele minime cerute pentru nivelul de agrement pe toate cele 3 terenuri.

De asemenea suprafetele Sport Court au un sistem patentat de reducere a riscului de accidentare datorat sariturilor si schimbarilor de directie.

Toate certificatele si agrementele pot fi gasite pe situl firmei noastre www.sportarena.ro.

Ce competitii doriti sa realizati in viitorul apropiat?

Daca viitorul apropiat inseamna urmatoarele 4-5 luni, nu cred ca putem organiza mai nimic, din cauze meteorologice.

In weekendul 22-23 Octombrie o sa aiba loc un streetball, o competitie care sa incheie sezonul bashetbalistic de anul acesta. Mai multe detalii pot fi gasite la www.sportarena.ro/streetball. Speram ca totul sa iasa ok si vremea sa ne ajute.

Din primavara insa vrem sa organizam o data la 2-3 luni un streetball, dar si un turneu de 5 la 5, fiindca pina la urma baschetul e facut sa fie jucat 5-5. La fotbal sintem in discutii cu federatia de futsal pentru citeva meciuri demonstrative urmate de turnee de 2-3 zile. Repet, totul e in stadiul de discutie deoarece vine iarna. Si aici nu pot sa nu multumesc celor care ne-au 'ajutat' sa deschidem baza in luna Octombrie, apropos de o discutie anterioara.

Ce alte planuri de viitor aveti?

Pentru viitor vrem ca lumea sa inteleaga ca ceea ce am facut in incinta UPB ar trebui sa existe in fiecare oras din Romania. Si nu o singura baza, ci mai multe. Speram ca aceasta baza sa fie un punct de plecare pentru oricine vrea sa faca o baza sportiva in secolul 21, sa nu mai vedem la stiri ca s-a dat cu vopsea pe bitum si gata, avem inca un teren gata de joaca.

Aveti in vedere continuarea cu astfel de proiecte in Bucuresti? Dar in tara?

In acest moment numai UPB a raspuns pozitiv cererilor noastre de colaborare. Constructii de baze sportive facem si vom face atit in Bucuresti, cit si in tara, pina in acest moment avem numai reactii pozitive la ceea ce am facut, fapt ce ne da incredere in viitor.

Aveti posibilitatea/dorinta de a va extinde si in afara tarii sau momentan constructiile se pot realiza doar pe plan intern?

Sintem deschisi la orice colaborare externa, posibilitati avem, nu aceasta e problema. Personal insa cred ca mai avem mult de lucru in tara.

Sunteti multumit de ceea ce ati realizat?

Din punctul nostru de vedere, nu vom fi deplin multumiti niciodata, intotdeauna se poate mai bine. Vrem ca toti cei care vin la baza sportiva Sport Arena sa doreasca sa revina, indiferent de ce sport practica. Daca vom reusi acest lucru, atunci ne putem declara multumiti cu ceea ce am realizat aici.

Asadar, terenurile sunt gata, spectacolul este pregatit. Si ca sa va convingeti de calitatea constructiei, aruncati o privire pe pozele urmatoare:








Onlinesport: Robert Ruxandrescu



Baschet la calitate occidentala, in Bucuresti