La Liga

Episod umilitor pentru Eto'o intr-un magazin de ceasuri din Londra

Samuel Eto'o a trait un episod umilitor intr-un magazin din Londra, cand a dorit sa isi cumpere un ceas de 15.000 de dolari. Vanzatoarea a dat din colt in colt si a fost la un pas sa ii refuze achizitionarea. Eto'o a facut totul public, inclusiv dialogul cu vanzatoarea si atmosfera din jurul acestui episod.

Samuel Eto'o s-a aflat la Londra si a dorit sa isi cumpere un anume ceas, unul de 15.000 de dolari, scrie joi CNN.

Fost jucator in Premier League, vedeta de prima mana in tara sa Camerun si unul dintre cei mai importanti fotbalisti pe care i-a dat Africa, la un moment dat cel mai bine platit fotbalist din lume cu 400.000 de euro pe saptamana, a cumpara un ceas chiar si la acest pret era un lucru destul de banal. 

Asa ca s-a uitat la ceas, si-a scos cartea de credit si a cerut ajutor. "Am intrebat-o pe vanzatoare - care era ca mine, neagra - Poti sa imi arati acel ceas, te rog?".

"Am observat primul ei gest, s-a intros si s-a uitat la un coleg parca spunand, 'Ei, si acum ce sa fac?'. Pana la urma mi-a dat ceasul sa ma uit la el. M-am uitat si am zis, 'OK, il cumpar.'

"Mi-am scos cartea de credit, ea a trecut-o prin aparatul de citire, dar s-a intros si mi-a spus ca fost refuzata. Am intrebat-o, 'A fost refuzata sau nu ai vrut sa o accepti?', pentru ca asta mi s-a intamplat de multe ori, iar ea mi-a spus ca, 'Nu, a fost refuzata'."

Eto'o, care a jucat la Londra cu Chelsea sezonul trecut, l-a sunat pe fratele lui care era in zona si acesta i-a adus un alt card de credit pentru ca tranzactia sa fie realizata.

Eto'o nu vorbeste engleza, insa fratele sau a putut dialoga cu vanzatoarea ca sa o intrebe ce s-a intamplat mai devreme. "Fratele meu isi poate permite asta, insa modul in care l-ai tratat arata ca tu crezi ca este negru si ca nu isi permite acest ceas", i-a spus fratele.

Vanzatoarea a spus ca a fost ingrijorata pentru ca "am avut niste nigerieni ieri care au venit cu carti de credit false."

"Daca unul dintre cei de culoare face o greseala, asa ne judeca pe toti. Maine, daca un alb face o greseala in Africa, ar trebui sa ii judecam la fel pe toti albii? Nu!", spune Eto'o. 

"La usa magazinului era un agent de paza din Senegal, care incerca sa justifice comportamentul vanzatoarei. L-am intrebat de unde este. Mi-a spus si i-am raspuns, 'Ah, daca iti spun cum ma cheama, crezi ca ma recunosti cine sunt?"

"I-am spus, 'Sunt Eto'o, iar el a replicat, 'Nu se poate! Chiar ieri vorbeam cu sotia mea despre tine. Putem face o poza sa i-o arat sotiei?'. I-am spus ca, 'Da, putem face o poza, dar tu ai facut o greseala pentru ca nu poti judeca oamenii dupa culoarea pielii lor', iar el mi-a spus ca nu a fost asa din cauza culorii. Apoi am avertizat-o pe vanzatoare, 'In urmatorul meu interviu o sa spun presei despre asta si o sa spun si numele magazinului, pentru ca toata lumea sa stie ca tratati aici diferit oamenii'."

"Ea si-a dat seama ca as putea sa o reclam pentru ceea ce tocmai facuse, insa fusese o greseala. A fost o greseala sa puna etichete. Nu cred ca era rasista, insa aplica stereotipuri ca oamenii negri sunt 'acei oameni'."

Episoadele rasiste ale lui Eto'o

Eto'o a jucat in Anglia, Italia, Spanis si in Rusia. A trait multe episoade de rasism pe teren, cel mai faimos fiind cel sub tricoul lui FC Barcelona.

In 2006, intr-un meci contra celor de la Real Zaragoza, Eto'o a fost tinta unor zgomote de maimuta facute din tribune, iar el a fost la un pas sa paraseasca terenul. Spune ca doar insistentele colegului Fran l-au tinut pe teren, acolo unde a ajutat echipa sa invinga cu 2-0. 

In 2010, pe cand juca la Inter Milano, i s-au scandat remarci rasiste din tribune, iar acest episod a oprit meciul pentru trei minute. Arbitrul a cerut ca suporterii sa fie evacuati, daca nu inceteaza. Eto'o a marcat atunci singurul gol al meciului, iar Inter a invins cu 1-0.

"Fotbalul este doar o oglinda a societatii. Nu este ca fotbalul e aici, iar societatea e acolo. Nu, este o reflectie a ceea ce se petrece in societate, in viata", spune Eto'o. 

Are acum 34 de ani si crede ca s-au facut progrese in ultimii ani, asa ca a decis ca este destul de sigur ca sa isi readuca la stadion copiii. In 2007, spunea ca nu vrea sa ii mai aduca pe arene de frica remarcilor rasiste. 



Episod umilitor pentru Eto'o intr-un magazin de ceasuri din Londra