Premier League

GRAFICE Leicester, cifre neverosimile pentru un titlu neverosimil

Privind cifrele lui Leicester din acest sezon de Premier League incheiat cu titlul de campioni, acestea nu arata deloc ca unele de top. Nici bugetul clubului, nici costul echipei, nici pasele sau golurile - nici unele nu se compara cu cifrele echipelor de top din Anglia sau din alte tari cu ligi de fotbal puternice.
CITITI SI: Leicester, cota de 5.000-1 pentru titlu

Totul a inceput pentru Leicester pe martie 2015. Pe 21 martie a pierdut cu 4-3 meciul cu Tottenham, al saptelea meci consecutiv fara victorie, care i-a trimis la sapte puncte de retrogradare cu noua etape ramase. A urmat o victorie cu 2-1 contra lui West Ham, iar de acolo soarta echipei s-a schimbat radical.

Toate graficele de mai jos apartin BBC. Primul, aflat mai jos, arata sirul de meciuri ale echipei, bilele rosii sunt infrangerile, cele gri sunt egalurile, iar cele verzi - victoriile. Comparatia intre sezoanele 2015/2016 si 2014/2015 este evidenta doar la o simpla privire, iar cromatica in sine arata schimbarea radicala in rezultatele echipei.

Dar cum au reusit acest lucru?

O victorie cu Sunderland din debutul sezonului i-a adus pe locul 1 in Premier League pentru doua saptamani.

Doua egaluri cu Tottenham si Bournemouth i-au aruncat pe locul 3, doar ca echipa nu a luat-o in jos asa cum toti se asteptau. Leicester nu a coborat mai jos de locul 6 pe toata durata sezonului, iar pe 11 ianuarie trecea pe pozitia 1 dupa un 1-0 cu Tottenham. Un loc de lider pe care nu avea sa il mai cedeze pana la final.

Cu doua etape inainte de final, chiar daca ar castiga partidele ramase, Leicester ar deveni o campioana cu cele mai putine puncte in ultimele cinci sezoane din Anglia. 

Cu cele 77 de puncte de acum si cele 83 potentiale, Leicester nu se poate apropia de ultimele patru campioane care au tintit toate spre 90.

In actuala editie de campionat, Leicester a folost un nucleu de jucatori mai mic decat oricare altul folosit din Premier League.


INFO: Logo-ul Leicester este primul din stanga in graficul de mai sus (cercul albastru) si poate fi gasit la fel in toate graficele de mai jos.

Se mai poate cumpara succesul cu bani?

Dupa ceea ce a aratat Leicester, nu. Vulpile au bugete comparabile cu echipele de la locul 10 in jos, in timp ce echipele de Top 10 se bageaza pe finantari cel putin duble sau pana la de 8 ori mai mari. Si chiar echipe clasate intre locurile 10 si 20 se bazeaza pe mai multi bani decat Leicester, in Anglia. 

Ce se mai poate spune despre salarii? Leicester are al treilea cel mai mic buget de salarii din Premier League, in jur de 30 de milioane de lire sterline, in timp ce cluburile de top se duc spre sau peste 200 de milioane. Doar la salarii, nu si in clasament, acolo unde codasa la bani Leicester a devenit campioana si fruntasa la puncte.

In elita fotbalului european

Leicester va merge in Liga Campionilor, acolo unde cifrele sale sunt de asemenea mult sub ceea ce au aratat sau arata echipele titrate la nivel european.

Mai jos, din grafice se vede ca Leicester are cel mai mic numar de goluri, pase, puncte si titluri in campionat, fata de Bayern, PSG sau Juventus in ligile lor. Leicester este codasa si la costul intregii echipe (valoarea totala a jucatorilor) sau la valoarea celui mai scump transfer.

In Anglia, Leicester a devenit castigatoare un premiera a unui titlu in Premier League, dupa Nottingham Forest in 1978. La acest capitol, primul titlu de campion, toate ligile majore din Europa au castigatori mai recenti sau foarte recenti. Italia o are mai veche pe Sampdoria, in 1991, dar chiar si asa Leicester vine dupa o pauza in Anglia de 38 de ani.

Si, sa nu uitam de cota de 5.000 pe care Leicester a avut-o pentru castigarea titlului.

[news-118217]



GRAFICE Leicester, cifre neverosimile pentru un titlu neverosimil