Handbal

Romania, eliminata de Croatia in optimile Campionatului Mondial

Final de drum pentru nationala Romaniei la Campionatul Mondial din Brazilia, unde tricolorele s-au oprit in faza optimilor de finala dupa ce au pierdut la limita, scor 27-28, in fata Croatiei. Dupa opt victorii consecutive, Romania a pierdut astfel prima partida in fata Croatiei, echipa calificata pentru doar a doua oara in istorie in sferturile unui Campionat Mondial.
Croatia a deschis scorul prin Milanovic si s-a distantat la 3-1 prin Penezic, principala aruncatoare de la 9 metri a formatiei care pierduse pana la jocul de luni seara toate cele opt intalniri cu Romania.

Dupa dusul rece din meciul cu Franta, considerat de multi doar un simplu moment de adormire a croatelor, nationala Romaniei a echilibrat jocul prin Chirila, care a marcat doua doua ori la rand pentur 4-5 (min.7).

Romania a inceput sa domine jocul la jumatatea primei reprize si, dupa cateva interventii salvatoare ale portaritei Tereza Paslaru, tricolorele au preluat in premiera conducerea (9-8, min.15), dupa reusita Aureliei Bradeanu.

Paslaru ne-a pastrat la conducere si avantajul a crescut la doua goluri, dupa ce Chirila a mai legat doua goluri consecutiv.

Cu a sasea reusita din minutul 24, Chirila a dus scorul la 15-12 si jocul curgea in favoarea echipei Romaniei.

La pauza jucatoarele lui Radu Voina au intrat cu 18-15, iar dupa pauza avansul a devenit de patru goluri, dupa ce Fiera a marcat cu sansa la o faza in care mingea a intalnit de doua ori bara.

Aceeasi Fiera a fost eliminata de doua ori la rand intr-un interval de doar trei minute si croatele au profitat imediat apropiindu-se la 19-18 (min.38).

Romania a redus vizibil ritmul jocului si problemele din faza de finalizare s-au resimtit pe tabela, unde Croatia a egalat la 19 in minutul 40, pentru a prelua conducerea pentru prima data dupa jumatate de ora de joc efectiv in minutul 41.

Meciul a fost intrerupt cu 17 minute inaintea finalului, dupa ce o parte a instalatiei de iluminat a cedat. Dupa mai bine de un sfert de ceas de asteptare, jocul a fost reluat si scorul a ramas in echilibru.

Introdusa de Radu Voina in finalul meciului, Carmen Amariei a tras echipa dupa ea si a marcat doua goluri la rand, astfel ca Romania a revenit in avantaj, scor 22-21, in minutul 46.

Romania a condus cu 27-25 in minutul 55 dupa o reusita de pe pivot a Adrianei Nechita, insa din acel moment si pana la final tricolorele nu au mai gasit drumul spre poarta.

Au facut-o insa croatele, care au punctat de trei ori consecutiv. Romania a jucat finalul in inferioritate numerica dupa eliminarea Oanei Manea, iar la ultimul atac pozitional nicio jucatoare nu si-a asumat responsabilitatea aruncarii care ar fi trimis meciul in prelungiri.

Romania paraseste astfel competitia in faza optimilor de finala si termina acest turneu final cu un bilant de doua victorii, o remiza si trei infrangeri.

Marcatoare:

România - Chirila 6 goluri, Fiera 5, Nechita 4, Bradeanu 4, Manea 3, Amariei 3, Ardean Elisei 2;

Croatia - Penezici 6 goluri, Franici 5, Zebici 4, Tatari 3, Milanovici 3, Horvat 2, Gace 2, Jezici 2, Pusici 1.

Onlinespor: Dumitru Stircu


Romania, eliminata de Croatia in optimile Campionatului Mondial