Liga 1

Steaua intoarce derbyul si ia 3 puncte cu Dinamo

Condusa la pauza cu 1-0 de Dinamo într-un nou episod din eternul derby al fotbalului românesc, Steaua a revenit spectaculos în partea secunda si s-a impus la final cu 3-1 prin golurile marcate de Raul Rusescu (2) si Lukasz Szukala. Pentru Dinamo a deschis scorul Marius Alexe în finalul primei reprize, iar Dinamo a avut un penalty clar neacordat la scorul de 1-1, atunci când Chipciu trebuia eliminat. În urma acestui rezultat diferenta între cele doua echipe este de 13 puncte în favoarea Stelei.

Calculele hârtiei s-au respectat în debutului meciului si Steaua a fost echipa mai prezenta la constructie. Asezati în de acum clasicul 4-2-3-1, jucatorii pregatiti de Laurentiu Reghecampf au luat cu asalt poarta lui Balgradean, dar fara a avea ocazii clare de gol.

Dinamo a început prudent în cunoscutul stil italienesc de aparare si distrugere a jocului adversarului, iar tactica lui Dario Bonetti avea sa dea roade.

Pe masura trecerii timpului Steaua a intrat în jocul de uzura al celor de la Dinamo si oaspetii Arenei Nationale au iesit tot mai curajos la atac.

Dinamo a fost lovita de ghinion si în primele 17 minute Bonetti a fost nevoit sa schimbe doi jucatori din cauza accidentarilor. Primul care a iesit a fost Alvarez, înlocuit de Curtean, pentru ca Pulhac sa-i lase locul lui Rus dupa un duel cu Rusescu.

Primul sut periculos pe spatiul portii l-au avut stelistii prin Latovlevici, care în minutul 24 a cautat coltul scurt dintr-o lovitura libera obtinuta de Nikolic.

Anterior acestei faze acelasi Latovlevici a centrat de pe stânga si Rusescu a reluat nemarcat cu capul peste poarta din sase metri.

Faza controversata în careul Stelei cu 10 minute înaintea pauzei. Curtean a patruns în dribling si a cazut  în duel cu Chiriches. Centralul belgian a lasat jocul sa continue, dar la o faza similara Steaua avea sa primeasca mai târziu penalty.

Steaua a replicat imediat prin Rusescu. Acesta a patruns pe dreapta în careul dinamovist si a cautat coltul lung cu un sut în forta, dar Balgradean a fost atent si a respins în corner.

Contrar cursului jocului de pâna atunci Dinamo a deschis scorul în minutul 38 prin Alexe la capatul unui contraatac de manual. Latovlevici si Chiriches au fost însirati ca popicele, iar atacantul dinamovist a trimis din unghi în poarta parasita de neinpiratul Tatarusanu.

Dinamo a dominat finalul reprizei si a amenintat în alte doua rânduri poarta stelista. Mai întâi Grigore a încercat o foarfeca din careu, pentru ca mai apoi Alexe sa mai patrunda o data în viteza. Tatarusanu a iesit precis si a retinut balonul.

Reghecampf si-a bagat jucatorii în sedinta la pauza si a operat prima modificare chiar în debutul partii secunde: Mihai Costea în locul lui Nikolic, jucator extrem de sters în prima parte.

Stelistii au luat cu asalt careul dinamovist si a plouat cu centrari survenit fie din lovituri libere, fie din actiuni pozitionale.

Asezata de Bonetti într-o formula 4-5-1 cu Alexe vârf izolat, Dinamo s-a vazut rar în jumatatea adversa, tehnicianul italian încercând sa tina de rezultatul înregistrat la pauza.

Reghecampf a mai mutat o data si schimbarea lui Georgievski cu Popa avea sa se dovedeasca decisiva. Nu atât schimbarea în sine, cât trecerea lui Chipciu pe postul de fundas dreapta.

Din aceasta pozitie septarul stelist a obtinut în minutul 62 lovitura de la 11 metri din care a restabilit egalitatea Raul Rusescu. Atacantul stelist a sutat plasat pe centrul portii si nu i-a lasat nicio sansa lui Balgradean.

Acelasi Rusescu a mai ratat o mare ocazie în minutul 71, când a cautat coltul scurt cu o lovitura de cap din marcajul lui Nica. Balgradean a retinut în doi timpi.

Dinamo a iesit la joc dupa primirea golului si nu mult a lipsit ca formatia din Stefan cel Mare sa dea o noua lovitura pe contraatac. Matei si Tucudean s-au trezit singuri în fata portii steliste, dar nu au reusit sa reia decisiv. Chipciu s-a repliat si i-a încurcat pe cei doi având o interventie asupra lui Matei la care a fost fara dubiu penalty, iar jucatorul Stelei trebuia eliminat. Era 1-1, iar aici se putea duce meciul în alta directie, daca era un arbitraj corect.

Ultimele zece minute au apartinut indiscutabil Stelei si echipa din Ghencea a marcat de doua ori. Pe un fond de dominare al adversarilor Tanase l-a gasit demarcat pe Rusescu la limita offside-ului. Acesta a avut spatiu de manevra si l-a învins pe Balgradean cu un sut la coltul lung.

Era minutul 84 si Steaua prelua conducerea în derby. Dupa trei minute în urma unui corner Steaua a punctat din nou, Szukala reluând cu capul din sase metri.

Steaua Bucuresti: Tatarusanu - Georgievski (Ad. Popa '55), Szukala, Chiriches, Latovlevici - Bourceanu, Pintilii (Prepelita '82) - Chipciu, Rusescu, Tanase - Nikolici (M. Costea '46). Antrenor: Laurentiu Reghecampf.

Dinamo Bucuresti: Balgradean - Nica, Luchin, Koulibaly, Pulhac (L. Rus '17) - D. Grigore - Alvarez (Curtean '14), Boubacar, C. Munteanu, C. Matei - Alexe (Tucudean '72). Antrenor: Dario Bonetti.

Cartonase galbene: Chiriches '46, Bourceanu '51, Ad. Popa '66, Pintilii '82 / C. Munteanu '42, C. Matei '75, Boubacar '89.

Arbitri: Alexandre Boucaut (central) - Dany Huens, Patrick Plumes (asistenti) - Peter Vervecken (rezerva) - toti Belgia.

Sursa foto: Digi Sport



Steaua intoarce derbyul si ia 3 puncte cu Dinamo