Europa League

Sa vina banii! Reteta financiara pentru Steaua si Astra in grupele Europa League

Intr-un fotbal romanesc suferind din punct de vedere financiar si, prin consecinta, al calitatii jocului, Steaua si Astra Giurgiu primesc o importanta gura de oxigen dupa calificarea in grupele Europa League.

Fiecare dintre cele doua echipe va primi de la UEFA un bonus de 2.4 milioane de euro pentru accederea in grupe.

"Cu acesti bani ne-am asigurat bugetul pentru intreg sezonul", spunea Marius Sumudica, antrenorul Astrei, dupa jocul cu West Ham de la Londra.

La aceasta suma se adauga alti bani oferiti de UEFA pentru performanta in cele sase meciuri din faza grupelor.

Astfel, pentru o victorie vor fi primiti 360.000 de euro, iar pentru un egal 120.000 de euro. Sumele nu se compara cu cele din Liga Campionilor dar, pentru a-l cita din nou pe Sumudica, acestia sunt "bani pe jos" pentru nivelul fotbalului romanesc dependent din drepturi de televizare si bonusuri de performanta.

In functie de clasarea la finalul grupelor, Steaua si Astra mai pot primi 500.000 de euro, daca termina pe primul loc, sau 250.000 daca ocupa locul secund. Participarea in 16-imile de finala va mai fi recompensata cu alti 500.000 de euro din oficiu.

La toate acestea se vor adauga banii rezultati din market pool-ul stabilit de UEFA. In ciclul 2015-2018 premiile pentru Europa League au crescut de la 233 milioane de euro la 381 miliaone de euro, iar 40 de procente din aceasta suma reprezinta market pool.

In total, market pool-ul insumeaza 152.4 milioane de euro care vor fi impartiti proportional in functie de cota de piata a drepturilor TV din fiecare tara.



Sa vina banii! Reteta financiara pentru Steaua si Astra in grupele Europa League