Echipa Nationala

Avancronica la Romania-Finlanda si echipa de start a tricolorilor

Echipa Romaniei are nevoie de patru puncte in ultimele doua meciuri pentru a se califica direct la turneul final al EURO 2016, situatie care nu pare imposibila daca tinem cont ca intalnim acasa Finlanda (azi de la 21:45) si Feroe in deplasare peste patru zile.

UPDATE Echipa de start a Romaniei: Tatarusanu - Papp, Chiriches, D. Grigore, Rat - Hoban, Sanmartean- Torje, Stancu, Chipciu - Keseru

Echipa probabila a Finlandei: Hradecky - Arkivuo, Moisander, Arajuuri, Uronen - Ring, Toivio, Hamalainen, Hetemaj - Pukki, Pohajanpalo

Anghel Iordanescu are la dispozitie cel mai bun lot posibil, exceptandu-l doar pe Ciprian Marica, jucator care vine dupa trei operatii si o perioada de inactivitate de opt luni.

Daca la capitolul ofensiva echipa Romaniei are o mare datorie fata de suporteri, nereusind sa marcheze vreun gol in ultimele trei meciuri oficiale. Mai precis, de la 1-0 cu Feroe in martie la Ploiesti, au urmat trei de 0-0, cu Irlanda de Nord (deplasare), Ungaria (deplasare) si Grecia (acasa).

In schimb, Romania sta excelent la capitolul defensiva, avand cea mai buna aparare dintre toate echipele in aceasta campanie de calificare, cu un singur gol primit (!) Acesta a fost cel marcat de Dzudszak la Bucuresti in toamna lui 2014 in Romania-Ungaria 1-1.

De cealalta parte, Finlanda a venit la Bucuresti cu un moral foarte bun, dupa ce a castigat ultimele doua meciuri, 1-0 cu Grecia si 1-0 cu Feroe. Aceasta inseamna o clasare pe locul patru, fara nicio sansa la primele doua locuri dar cu sperante pentru o pozitionare pe trei, locul care asigura prezenta in baraj.

Pentru a prinde locul al treilea, finlandezii au nevoie de sase puncte din meciurile cu Romania si Ungaria, dar si de un joc al rezultatelor favorabil. Toate calculele in Grupa F sunt aici.

Daca initial UEFA suspendase terenul Romaniei din cauza incidentelor provocate de suporteri in Ungaria si apoi acasa cu Grecia, avocatii FRF au obtinut la apelul inaintat ridicarea acestei suspendari, astfel ca interesul publicului a devenit major pentru meciul cu Finlanda. Toate biletele s-au vandut in mai putin de 24 ore.

Arbitru

Meciul va fi arbitrat de o mai veche cunostinta de-a noastra, scotianul Craig Thomson. Acesta a mai condus de doua ori nationala Romaniei in meciuri internationale, iar rezultatele au fost negative. 

Istoria intalnirilor directe

Romania si Finlanda s-au mai intalni de noua ori pana acum, tricolorii castigand sapte intalniri, iar alte doua s-au incheiat la egalitate. De patru ori s-a jucat pe terenul nostru si de fiecare data victoria ne-a revenit, ultima data tot cu Anghel Iordanescu pe banca. S-a intamplat in preliminariile pentru Cupa Mondiala 2006 cand, pe Stadionul Giulesti, Romania s-a impus cu 2-1 prin reusitele lui Mutu (50’) si Petre (90’).

Cea mai mare diferenta de scor intre Romania si Finlanda s-a inregistrat pe 14 octombrie 1973 la Bucuresti intr-o partida din preliminariile Cupei Mondiale, editia 1974, cand i-am invins pe finlandezi cu 9-0. Dumitrache si Sandu reuseau cate o dubla.

Ultima intalnire a avut loc in 14 octombrie 2014 la Helsinki, Romania impunandu-se cu 2-0 prin dubla lui Bogdan Stancu, minutele 54 si 83. La finalul acelui meci Victor Piturca a parasit echipa nationala pentru Al Ittihad din Qatar.

[news-110052]



Avancronica la Romania-Finlanda si echipa de start a tricolorilor