Echipa Nationala

Anghel Iordanescu, FRF pune un antrenor de umplutura. Mai tineti minte momentul Armenia 2004?

FRF a anuntat sambata ca noul antrenor el echipei nationale este Anghel Iordanescu, un om care nu a mai antrenat serios de 10 ani si s-a remarcat in ultimul timp in politica. Iordanescu a reusit in 2004 sa plece de la echipa nationala mai hulit decat Piturca, dupa un 1-1 cu Armenia. Nu trebuie uitate lucrurile astea. In paralel cu a citi articolul de mai jos, dati un ochi si pe subiectul de discutie din Forum din 2004, Romania - Armenia (peste 300 de comentarii), pentru a vedea cum a fost vazut la acel moment al demiterii Iordanescu si cat era de hulit pentru ceea ce facea cu echipa nationala. La acel moment, onlinesport.ro era citat de americanii de la ESPN prin sondajul nostru in care cititorii cereau in proportie de 96% demiterea lui Iordanescu. Atunci de ce este pus din nou? El nu trebuia sa se mai intoarca niciodata pe iarba, dupa demiterea din 2004 pe care noi o anuntam la acel moment in premiera pe internetul din Romania.

Mai mult implicat in politica si in structurile armatei, Anghel Iordanescu a antrenat ultima oara in 2004 echipa nationala. Dupa aceea a plecat doi ani in tarile arabe acolo unde s-a oprit din antrenorat, fiind considerat retras din activitate.

In ceea ce priveste politica, la fel ca si colegul sau Razvan Burleanu (fost consilier al presedintelui Traian Basescu), Anghel I-a sustinut pe actualul sef al statului la alegerile din 2009, fiind ulterior si decorat. Deci, e bun.

Asa ca, in 2014, el revine ca antrenor al echipei nationale de fotbal a Romaniei. Pe fondul lipsei unei solutii reale, dupa ce a esuat in tratative cu antenorii romani, fara a incerca sa aduca un antrenor strain serios, actuala conducere a FRF a peticit cu Iordanescu echipa nationala in drumul spre EURO 2016, un turneu la care era aparent usor de ajuns.

Ultimul meci al lui Iordanescu la carma echipa nationale a fost un 1-1 in noiembrie 2004 cu Armenia, un rezultat in urma caruia a fost demis. El a ratat turneele finale din 2002 si 2004, in al doilea sau mandat la echipa nationala. In 2002 a pierdut celebrul baraj cu Slovenia, preluand echipa de la Hagi, iar in 2004 a ratat un alt baraj "celebru" cu Danemarca.

Meciul cu Armenia si ultimele scandaluri legate de selectii

Meciul cu Armenie a ramas unul de trista, trista amintire, de la care nimeni nu a mai vrut sa auda de Iordanescu. Armenii au avut ocazii mari de gol, iar Romania s-a chinuit sa smulga un egal cu o echipa cu care trebuia sa faca golaveraj. Ca si Piturca, Iordanescu era acuzat de selectii facute dupa propriul interes: nu i-a chemat atunci pe Vali Nastase (care juca titular in Serie A) sau Giani Kirita (cu evolutii excelente in Turcia). Insa, insista cu  Barcauan, titular Flavius Moldovan care nu mai prinsese lotul lui FC National de cateva etape, Tararache. Nu l-a folosit la acel moment pe atacant Daniel Nicolae, cel mai bun din campionat si a fost introdus Bratu pe mana caruia s-a ratat o calificare si care cu Armenia a jucat lamentabil.

De asemenea, la cel meci Generalul i-a lasat pe tineret pe Plesan, Cristea si Mitea, ultimul evoluand atunci titular la Ajax atat in campionat, cat si in Liga Campionilor.

Cam asa a plecat Iordanescu atunci, hulit de toata lumea mai rau decat Pitura. Si asta nu se poate uita, chiar daca a fost acum 10 ani. De ce atunci el este noul selectioner? Sunt oare 10 ani suficienti pentru uitare? Pentru unii, da, pentru noi - nu.

ESPN ii cita pe cititorii onlinesport.ro, in 2004

ESPN a publicat la acel moment pe siteul lor de informatii sportive rezultatul sondajului Onlinesport.ro la intrebarea "Este just ca Iordanescu sa isi dea demisia?" si la care 96% dintre cititorii nostri au raspuns "Da". Iata ce a scris atunci ESPN: "Suparati si dezamagiti, fanii au asteptat echipa nationala cu vorbe ascutite, in timp ce un site romanesc de sport a dat publicitatii un chestionar in care 96% dintre optiuni indicau plecarea lui Iordanescu".

Articolele noastre de dupa meciul cu Armenia, din 2004

"Varza mai sunteti. Bravo, felicitari!" - titram noi la acel moment. Iar atmosfera era urmatoarea, din acel articol scris pe 19 noiembrie:

Mai multi fani au asteptat delegatia Romaniei la Aeroportul Henri Coanda luandu-i in colimator pe jucatori, pe selectioner si pe toti oficialii FRF. "Ce ati facut, bai, nesimtitilor?", a fost intrebarea de baza a suporterilor, care le-au reprosat jucatorilor lipsa de determinare: "Varza mai sunteti. Bravo, felicitari!" si "Jucati fotbal pentru tara, mercenarilor". Cel mai sifonat membru al delegatiei a fost selectionerul Anghel Iordanescu, ironizat din plin de ultrasi: "Partidul, Iordanescu, Romania" si "Demisia, demisia". Deplasat de pomana la Erevan pentru a vedea pe viu neputinta tricolorilor, Adrian Mutu a avut partea sa de reprosuri: "Lasa-ne, frate, si du-te si trage pe nas". In ciuda prestatiei jenante de la Erevan si a perspectivelor ratarii unei noi calificari, presedintele FRF, Mircea Sandu, i-a persiflat pe ultrasi. Cand fanii au strigat "Nasule, lasa-ne ca ne-am saturat de tine", Sandu s-a intors si i-a intrebat zambind: "Serios?".



Anghel Iordanescu, FRF pune un antrenor de umplutura. Mai tineti minte momentul Armenia 2004?